Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Osječko-baranjska županija u cilju osiguranja potrebne infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednim proizvodima provodi projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće je u unutar zone Eko industrijske zone Nemetin na parcelama na kojima je zasnovano prvo građenja na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Osijek u korist Osječko-baranjske županije.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće strateški je projekt Osječko-baranjske županije čija je izgradnja planirana kroz tri faze. U prvoj fazi planirana je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. U drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće, te aukcijske dvorane. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će biti smješten tehnološki inkubator s malim linijama za proizvodnju prerađevina od voća i povrća s prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično).

Prva faza Regionalnog distribucijskog centra gradi se u prostoru Industrijske eko zone Nemetin, na k.č.br. 10444/9 u k.o. Osijek, temeljem prava građenja. Objekt se sastoji od tri zasebna dijela koji se naslanjaju bočno jedan na drugi i čine jednu cjelinu, odnosno to su: hladnjača s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade, te upravna zgrada.

Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2.910 tona raspoređeno u ukupno 23 rashlade komore i podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je 7 komora s U.L.O režimom hlađenja i to 3 komore kapaciteta 150 tona i 4 komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planiran kapacitet rashodnih komora je 2.220 tona, raspoređeno u ukupno 16 komora i to 10 komora s U.L.O. atmosferom i 6 komora s dinamičkom atmosferom, te 6 komore s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona.

U objektu su smještene linije za sortiranje i pariranje voća i povrća i fizički odvojene linije za ekološke proizvode od linija za konvencionalnu proizvodnju, te linije za proizvodnju soka. Kako bi nestandardni proizvodi iskoristili u objekt je smještena linija za proizvodnju soka i to osnovnog kapaciteta 500l/ha. Na navedenoj liniji osim soka od jabuka može se proizvoditi sok od drugih voćnih vrsta.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom atmosferom (ULO i dinamička) i normalnom atmosferom iznosi 3.228 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2. Prema podacima iz glavnog projekta ukupan broj potrebnih radnika je 54 i to 25 stalno zaposlenih i 29 sezonskih radnika, a najveći broj radnika je na linijama za sortiranje i pakiranjem ukupno 28, od toga 12 stalnih i 16 sezonskih radnika.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće postat će centar organizacije proizvodnje voća i povrća prvenstveno malih proizvođača jer će im omogućiti niz prednosti od koncentracije proizvoda i organiziranog plasmana na tržište, uštede pri skladištenju i pripremi proizvoda za tržište, sortiranje, kalibriranje i pakiranje proizvoda prema sve složenijim zahtjevima kupaca i maloprodajnih lanaca, jednostavniju i bržu organizaciju distribucije proizvoda, planiranje proizvodnje i opskrbe tržišta, zadržavanje jednake kakvoće voća i povrća tijekom cijelog razdoblja skladištenja, postizanje veće cijene proizvoda na tržištu, te ostalih aktivnosti koje će omogućiti da proizvođači postanu konkurentniji na domaćem tržištu, te stvoriti uvjete za izvoz prema tržištima EU i drugim.

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće doprinijet će povećanju razvoja područja kroz povezivanje svih prioritetnih područja suradnje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem (prehrane, bioekonomije, unapređenje lanca vrijednosti i stvaranje regionalnih razvojnih središta kroz pametnu specijalizaciju, obrazovanje i regionalnu infrastrukturu, turizam i kreativno društvo).

 
Više o projektu...


Vezani članci:

Regionalni distribucijski centar OBŽ bit će pouzdani partner proizvođačima voća i povrća

- Početak rada RDC-a za voće i povrće u Nemetinu već ove jeseni

- Izgradnja RDC-a u punom jeku, završetak prije ugovorenog roka

Uz dobru suradnju Županije i Grada Osijeka mogu se realizirati i najzahtjevniji projekti

Župan Anušić obišao gradilište Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

- Potpisan ugovor o izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

 

Top