1.-7. kolovoza 2019. MEĐUNARODNI TJEDAN DOJENJA – „OSNAŽIMO RODITELJE - OMOGUĆIMO DOJENJE“

Svake godine prvi tjedan u mjesecu kolovozu rezerviran je za obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja. Cilj obilježavanja tjedna dojenja u cijelom svijetu je ukazivanje na mnogobrojne koristi dojenja za dijete, ali i za majku te promocija dojenja u društvenoj zajednici kao jedini prirodni način prehrane svakog djeteta.
Dojenjem se djeci pruža najzdraviji i najsretniji početak života. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju isključivo dojenje do šest mjeseci, nakon toga nastavak dojenja uz dohranu do godinu dana, a daljnje dojenje do kada majka ili dijete žele. Majčino mlijeko je sastavom potpuno prilagođeno djetetovim potrebama, sadrži brojne obrambene tvari te je s toga nezamjenjivo.
Zbog stalnog pada stope dojene djece, zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatske gdje se unazad nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece i kratko vrijeme dojenja što nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.
U cilju pružanja što kvalitetnije podrške dojenju u zajednici, a sukladno Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja koji je donijela Vlada Republike Hrvatske ( Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016.), pri Osječko-baranjskoj županiji osnovan je koordinacijski Tim za promicanje dojenja u županiji. U Tim su uključeni predstavnici svih domova zdravlja županije, Doma zdravlja Osijek, Doma zdravlja Beli Manastir, Doma zdravlja Donji Miholjac, Doma zdravlja Đakovo, Doma zdravlja Valpovo, Doma zdravlja Našice te Opće bolnice Našice i KBC-a Osijek.
Prioritet rada Tima je promocija dojenja u lokalnoj zajednici, edukacija građana o važnosti dojenja i nezamjenjivosti majčinog mlijeka te promicanju dojenja u javnosti kao poželjnog oblika ponašanja. Isto tako jedan od ciljeva je i edukacija zdravstvenih djelatnika koji rade s trudnicama, novorođenom djecom, dojenčadi i malom djecom radi pružanja što kvalitetnije skrbi. Osječko baranjska županija i financijski je pomogla u ostvarivanju ovih ciljeva te u otvaranju Savjetovališta za dojenje.
Slogan ovogodišnjeg tjedna dojenja je „ Osnažimo roditelje - omogućimo dojenje“, a sloganom se želi poslati poruka o važnosti osiguranja podrške svim roditeljima u svijetu. Podrška partnera, obitelji, zdravstvenih djelatnika i cijele društvene zajednice ključna je za ostvarivanje uspješnog dojenja.
Upravo potaknuti ovogodišnjim sloganom, Dom zdravlja Osijek u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije drugu godinu zaredom organizirao je besplatni trudnički tečaj. Tečaj je počeo 23. srpnja 2019. i traje do 2. kolovoza 2019.g., a polazi ga ukupno 31 trudnica sa svojim partnerom.

250719 800

(Foto: NEFRETETA Z.EBERHARD)

Promicanjem, zaštitom i podržavanjem dojenja zajedničkim djelovanjem svih - obitelji, društva, zdravstvenih djelatnika, politike, medija i svakog pojedinca od velike je javnozdravstvene važnosti za budućnost!

Savjetovalište za dojenje

U Republici Hrvatskoj unatrag nekoliko desetljeća bilježi se pad dojene djece kao i kratko razdoblje dojenja  i sve to nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

Dojenjem se djeci pruža najzdraviji i najsretniji početak života. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a su isključivo dojenje do šest mjeseci dojenačke dobi, a potom uz odgovarajuće dohranjivanje djeteta nastavak dojenja do navršenih godinu dana, odnosno dvije i duže dokle god to majka ili dijete žele. Majčino mlijeko je sastavom potpuno prilagođeno djetetovim potrebama, sadrži brojne obrambene tvari te je s toga nezamjenjivo.

Stoga je Dom zdravlja Osijek u suradnji s Osječko-baranjskom županijom otvorio  Savjetovalište za dojenje kao drugo u Republici Hrvatskoj.

Ciljevi Savjetovališta su prvenstveno usmjereni na povećanje stope dojene djece te na promociju dojenja u zajednici. Sve aktivnosti koje  se provode  u skladu su s preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

U savjetovalištu rade patronažne sestre koje su prošle  edukaciju o dojenju i dobile certifikat međunarodnih savjetnica za dojenje.

Ukoliko majke naiđu na poteškoće prilikom dojenja, kao što su nedostatak mlijeka, slabo mlijeko, gladno dijete, bolno dojenje, ragade, manje dobivanje na tjelesnoj težini, zastoj mlijeka, mastitis… i brojne druge, mogu kontaktirati patronažne sestre Doma zdravlja Osijek putem telefona 091/156 5704, e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. , ili putem web stranice Savjetovalište za dojenje Osijek.

Radno vrijeme Savjetovališta: ponedjeljak - petak od 7:30 - 15:30 sati ( uz prethodnu telefonsku najavu).

Telefonsko savjetovanje: svaki radni dan 08 - 20 sati.

Osim pružanja praktične pomoći i savjetovanja majki koje doje, u sklopu Savjetovališta  organiziraju se i grupe za potporu dojenja i edukativna predavanja te izrađuju  promidžbeni materijali, plakati, priručnici za roditelje, a sve u cilju  promocije dojenja u zajednici i povećanja broja dojene djece.

Top