Savjetovalište za dojenje


Provedba projekta ''Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi''

Od 30. lipnja 2022. godine do 30. prosinca 2023. godine Osječko-baranjska županija sudjeluje kao partner na projektu ''Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi'' koji se provodi u okviru poziva Promocija zdravlja i prevencija bolesti-faza 2.

Nositelj projekta: Roditelji u akciji - Roda

Partneri na projektu: Klinički bolnički centar Zagreb, Osječko-baranjska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija i udruga Za zdravo i sretno djetinjstvUkupna vrijednost projekta: 437.961,18 kuna/ 58.127,44 eura. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%).

Ciljevi projekta:

  • Uspostaviti održiv i učinkovit model promocije darivanja humanog mlijeka, kako bi se ostvarili preduvjeti da darovano mlijeko bude dostupno svakom djetetu u potrebi, s ciljem zaštite života i prevencije bolesti nedonoščadi i bolesne novorođenčadi i
  • Povećati opseg znanja o važnosti dojenja i novih dobrih praksi podrške dojenju u lokalnim zajednicama, u svrhu unapređenja zdravlja djece i žena.

Kratki opis projekta

Svake se godine u RH prerano rodi više od 2.000 djece, a 400 ih treba intenzivnu skrb. Zaštitna uloga majčinog mlijeka osobito je važna u prehrani vrlo male i nezrele nedonoščadi ispod 1.5kg i dobi manje od 32 tjedna, tada dojenje dokazano poboljšava zdravstvene ishode i štiti od pojave nekrotizirajućeg enterokolitisa, kasne sepse, bronhopulmonalne displazije i retinopatije nedonoščeta.

Ako majka ne može dojiti (dijete je niske gestacijske dobi pa se mlijeko još ne stvara, majka je lošeg zdravstvenog stanja ili joj nije dozvoljeno dojiti), tada je prema SZO najbolji izbor darovano mlijeko druge majke. U bankama humanog mlijeka se pohranjuje, obrađuje i testira mlijeko koje druge majke daruju banci kako bi ga mogla koristiti djeca kojoj je potrebno. Donatorske banke mlijeka šire se u svijetu eksponencijalno, što je povezano s globalnim porastom prijevremenih poroda. U Europi djeluju 233 banke mlijeka (prva je osnovana 1909. godine u Beču), a prva Banka humanog mlijeka u Hrvatskoj je otvorena u 11. mjesecu 2019. godine. Njena prva godina obilježena je potresom 22. ožujka 2020. u Zagrebu, koji je od svih zdravstvenih ustanova u Zagrebu najviše pogodio upravo Kliniku za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, u čijim je prostorima smještena, te pandemijom COVID-19. U takvim okolnostima rada, dosad (travanj 2022.)  je u Banci mlijeka prikupljeno oko 1700 litara mlijeka od 181 darivateljice, a oko 700 djece je primilo darovano mlijeko.

Procijenjene godišnje potrebe Banke mlijeka su 1.500 litara, time se pokrivaju potrebe nedonoščadi dobi manje od 32 tjedna i lakše od 1.500 grama, koja su prva prioritetna skupina.

Banka mlijeka ne može funkcionirati bez darivateljica, te je neophodno da se u promociji darivanja humanog mlijeka, kako bi se postigao njen održiv rad, angažira cijela zajednica, od zdravstvenih radnika, medija, OCD-a. Uporaba darovanog mlijeka predstavlja tek dodatnu podršku prehrani mlijekom vlastite majke tako dugo dok majčinog mlijeka ne bude dovoljno za zadovoljenje djetetovih potreba, te se, uz pružanje podrške dojenju, povećava šansa da ta nedonoščad kasnije bude dojenja.

Rad Banke humanoga mlijeka je jedna od mjera Programa promicanja dojenja, ali i Strateškog plana MZ 2020-2022. Iako dojenje nije dio nekih drugih preventivnih programa RH, uspješnost dojenja povezana je s manjim rizikom od raka dojke, raka jajnika i raka sluznice maternice u žena, te se zaštitni faktor povećava s brojem mjeseci koje žena doji. Ovaj projekt doprinijet će povećanju znanja o dojenju i povećanju informiranosti o konceptu darivanja mlijeka te time izravno doprinosi ciljevima natječaja, promociji zdravlja i prevenciji bolesti žena i djece u RH, nacionalnim i europskim strategijama i programima.

1.-7. kolovoza 2019. MEĐUNARODNI TJEDAN DOJENJA – „OSNAŽIMO RODITELJE - OMOGUĆIMO DOJENJE“

Svake godine prvi tjedan u mjesecu kolovozu rezerviran je za obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja. Cilj obilježavanja tjedna dojenja u cijelom svijetu je ukazivanje na mnogobrojne koristi dojenja za dijete, ali i za majku te promocija dojenja u društvenoj zajednici kao jedini prirodni način prehrane svakog djeteta.
Dojenjem se djeci pruža najzdraviji i najsretniji početak života. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju isključivo dojenje do šest mjeseci, nakon toga nastavak dojenja uz dohranu do godinu dana, a daljnje dojenje do kada majka ili dijete žele. Majčino mlijeko je sastavom potpuno prilagođeno djetetovim potrebama, sadrži brojne obrambene tvari te je s toga nezamjenjivo.
Zbog stalnog pada stope dojene djece, zaštita, promicanje i potpora dojenju predstavlja danas javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Hrvatske gdje se unazad nekoliko desetljeća bilježi sve manji broj dojene djece i kratko vrijeme dojenja što nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.
U cilju pružanja što kvalitetnije podrške dojenju u zajednici, a sukladno Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja koji je donijela Vlada Republike Hrvatske ( Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016.), pri Osječko-baranjskoj županiji osnovan je koordinacijski Tim za promicanje dojenja u županiji. U Tim su uključeni predstavnici svih domova zdravlja županije, Doma zdravlja Osijek, Doma zdravlja Beli Manastir, Doma zdravlja Donji Miholjac, Doma zdravlja Đakovo, Doma zdravlja Valpovo, Doma zdravlja Našice te Opće bolnice Našice i KBC-a Osijek.
Prioritet rada Tima je promocija dojenja u lokalnoj zajednici, edukacija građana o važnosti dojenja i nezamjenjivosti majčinog mlijeka te promicanju dojenja u javnosti kao poželjnog oblika ponašanja. Isto tako jedan od ciljeva je i edukacija zdravstvenih djelatnika koji rade s trudnicama, novorođenom djecom, dojenčadi i malom djecom radi pružanja što kvalitetnije skrbi. Osječko baranjska županija i financijski je pomogla u ostvarivanju ovih ciljeva te u otvaranju Savjetovališta za dojenje.
Slogan ovogodišnjeg tjedna dojenja je „ Osnažimo roditelje - omogućimo dojenje“, a sloganom se želi poslati poruka o važnosti osiguranja podrške svim roditeljima u svijetu. Podrška partnera, obitelji, zdravstvenih djelatnika i cijele društvene zajednice ključna je za ostvarivanje uspješnog dojenja.
Upravo potaknuti ovogodišnjim sloganom, Dom zdravlja Osijek u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije drugu godinu zaredom organizirao je besplatni trudnički tečaj. Tečaj je počeo 23. srpnja 2019. i traje do 2. kolovoza 2019.g., a polazi ga ukupno 31 trudnica sa svojim partnerom.

250719 800

(Foto: NEFRETETA Z.EBERHARD)

Promicanjem, zaštitom i podržavanjem dojenja zajedničkim djelovanjem svih - obitelji, društva, zdravstvenih djelatnika, politike, medija i svakog pojedinca od velike je javnozdravstvene važnosti za budućnost!


Savjetovalište za dojenje

U Republici Hrvatskoj unatrag nekoliko desetljeća bilježi se pad dojene djece kao i kratko razdoblje dojenja  i sve to nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

Dojenjem se djeci pruža najzdraviji i najsretniji početak života. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a su isključivo dojenje do šest mjeseci dojenačke dobi, a potom uz odgovarajuće dohranjivanje djeteta nastavak dojenja do navršenih godinu dana, odnosno dvije i duže dokle god to majka ili dijete žele. Majčino mlijeko je sastavom potpuno prilagođeno djetetovim potrebama, sadrži brojne obrambene tvari te je s toga nezamjenjivo.

Stoga je Dom zdravlja Osijek u suradnji s Osječko-baranjskom županijom otvorio  Savjetovalište za dojenje kao drugo u Republici Hrvatskoj.

Ciljevi Savjetovališta su prvenstveno usmjereni na povećanje stope dojene djece te na promociju dojenja u zajednici. Sve aktivnosti koje  se provode  u skladu su s preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

U savjetovalištu rade patronažne sestre koje su prošle  edukaciju o dojenju i dobile certifikat međunarodnih savjetnica za dojenje.

Ukoliko majke naiđu na poteškoće prilikom dojenja, kao što su nedostatak mlijeka, slabo mlijeko, gladno dijete, bolno dojenje, ragade, manje dobivanje na tjelesnoj težini, zastoj mlijeka, mastitis… i brojne druge, mogu kontaktirati patronažne sestre Doma zdravlja Osijek putem telefona 091/156 5704, e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. , ili putem web stranice Savjetovalište za dojenje Osijek.

Radno vrijeme Savjetovališta: ponedjeljak - petak od 7:30 - 15:30 sati ( uz prethodnu telefonsku najavu).

Telefonsko savjetovanje: svaki radni dan 08 - 20 sati.

Osim pružanja praktične pomoći i savjetovanja majki koje doje, u sklopu Savjetovališta  organiziraju se i grupe za potporu dojenja i edukativna predavanja te izrađuju  promidžbeni materijali, plakati, priručnici za roditelje, a sve u cilju  promocije dojenja u zajednici i povećanja broja dojene djece.

Top