Srijeda, 04 rujna 2019

Dani polja Poljoprivrednog instituta Osijek

Središnji dio programa tradicionalne manifestacije „Dani polja kukuruza, soje, suncokreta i krmnog bilja“ Poljoprivrednog instituta Osijek održan je danas (4. rujna 2019. godine) na pokusnom polju uz cestu Široko Polje - Kuševac. Uobičajeno, bila je to prigoda za predstavljanje znanstvenih i stručnih dostignuća Poljoprivrednog instituta i njihove primjene u praksi, ali i razmjenu iskustava te sklapanje novih poslova.

Okupljene znanstvenike, stručnjake, neposredne proizvođače iz Hrvatske i inozemstva te druge uzvanike, među kojima je bio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, pozdravio je ravnatelj Instituta prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić. Predstavnici PIO-a potom su predstavili rezultate svog znanstveno-istraživačkog i stručnog rada u oplemenjivanju, genetici i sjemenarstvu kukuruza, soje, suncokreta i krmnog bilja, kao i postojeće kultivare, a zatim je upriličen obilazak pokusnih polja s hibridima kukuruza, sortama soje i hibridima suncokreta.

- Ovakav skup na polju je najbolji način da se nađu oni koji izravno utječu na proizvodnju i količinu proizvodnje soje, kukuruza i drugih poljoprivrednih kultura koje se siju na našem prostoru. Poljoprivredni institut Osijek danas se na tržištu bori s velikim igračima, no uz svoju tradiciju, pamet i znanost još uvijek je broj jedan na našem području. To nas raduje jer imamo brendiranu firmu koja se bavi sortama, a s druge strane Institut dobro koristi našim individualnim proizvođačima da ne moraju odlaziti dalje nego mogu ovdje u Osijeku dobiti ono što nude i velike europske i svjetske korporacije - rekao je zamjeni župana Goran Ivanović.

Top