naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. kolovoza 2018.

Kulturne manifestacije

Na području Županije godinama se održavaju već tradicionalne manifestacije kulture u području likovne umjetnosti i glazbe te folklora.

 

KIPARSKA KOLONIJA ERNESTINOVO

Kiparska kolonija Ernestinovo tradicionalna je kiparska kolonija za rad u drvu (pretežito umjetnika naive) koja se održava se u Parku skulptura u Ernestinovu, slavonskom selu poznatome po trajno izloženim skulpturama u drvetu.

Organizator je likovna udruga "Petar Smajić" Ernestinovo. Uz kipare, u radu Kolonije sudjeluju i slikari. Kolonija je pod nazivom Kolonija kipara naivaca Jugoslavije osnovana 1973. godine. Tijekom vremena Kolonija je dobila međunarodni karakter.

Kontakt:
Likovna udruga "Petar Smajić"
c/o Općina Ernestinovo
Školska 2, 31 215 Ernestinovo
tel: 031/270-216
tel/fax: 031/270-214

BARANJSKA UMJETNIČKA KOLONIJA

Tradicionalna manifestacija "Baranjska umjetnička kolonija" okuplja akademske slikare iz cijele Hrvatske. Od 1998. godine Koloniju organizira Općina Draž. Od osnutka i početka rada, prvim sazivom i otvorenjem izložbe 23. rujna 1975., Baranjska umjetnička kolonija  predstavlja jednu od središnjih likovnih djelatnosti baranjskoga prostora.

Djela saziva se izlažu na prigodnim izložbama. Tijekom tri desetljeća, s iznimkom ratnoga razdoblja i vremena mirne reintegracije (1991.-1997.), u radu kolonije sudjelovalo je gotovo stotinu umjetnika.

Kontakt:
Općina Draž
Braće Radića 58, Draž
tel: 031/735-100
fax: 031/734-474

KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE "HINKO JUHN" NAšICE

Tradicionalna Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn" već 28 godina održava se tijekom mjeseca kolovoza u prostorima dvorca Pejačević u Našicama. Kolonija posjeduje opremeljenu keramičarsku radionicu i sav potreban materijal za rad.

Umjetnici dolaze na poziv Organizacijskog odbora, a nastali radovi ostaju u fundusu Zavičajnog muzeja Našice kao trajna pohrana. Uobičajeno sudjeluje do desetak keramičara umjetnika.

Kontakt:
Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn"
c/o Zavičajni muzej Našice
Pejačevićev trg 5, 31 500 Našice
tel/fax: 31/613-414

SLAVONSKI BIENNALE

Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju organizira Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku. Na izložbi su zastupljene likovne discipline: slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video te izmjenično svake četiri godine arhitektura i urbanizam te primjenjena umjetnost. Ocjenjivački sud putem natječaja poziva autore, vrši izbor i konačno dodjeljuje nagrade, Grand Prix, tri nagrade EX Aequo i Priznanje.

Pravo sudjelovanja imaju likovni stvaratelji koji žive i rade u Slavoniji ili su životom i djelom vezani za Slavoniju.

Kontakt:
Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku
Europske avenije 9, 31000 Osijek
tel.: 031/251-280, 251-290
fax: 031/251-281
e-mail:gluo@gluo.hr
web:www.gluo.hr

MEMORIJAL IVE KERDIĆA - TRIENNALE HRVATSKOG MEDALJERSTVA I MALE PLASTIKE

Održan prvi puta 1980. Memorijal je tradicionalna izložba koju organizira Galerija likovnih umjetnosti Osijek najuglednija hrvatska izložbena manifestacija stvaralaštva u medaljerstvu i komornoj skulpturi. Izložba je koncipirana po načelu poziva čiji je izbornik i autor uvodnog studijskog teksta. Tradicionalno uz materijal izbornika predstavlja se baština i suvremenost.

Sudionici središnjeg dijela, hrvatskog medaljerstva i male plastike su istaknuti hrvatski kipari koji se primarno bave medaljerstvom ali i plastika u malom formatu važan je dio njihovog stvaralaštva.

Kontakt:
Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku
Europske avenije 9, 31000 Osijek
tel.: 031/251-280, 251-290
fax: 031/251-281
e-mail:gluo@gluo.hr
web:www.gluo.hr

MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH PIJANISTA - EPTA

Od 1999. godine u Osijeku se bijenalno pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava "Međunarodno natjecanje mladih pijanista EPTA" (EPTA International Competition of Young Pianists).

U okviru natjecanja održava se dječji pijanistički festival za djecu do 10 godina starosti te natjecanje pijanista u tri kategorije iz zemalja članica EPTA-e.

Organizator tih međunarodnih natjecanja je EPTA Hrvatska (Udruženje glasovirskih glazbenih pedagoga - European Piano Teachers Association) u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhača u Osijeku.

Kontakt:
Glazbena škola Franje Kuhača
Trg Svetog trojstva 1, 31000 Osijek
tel/fax: 031/211-064

MEMORIJAL DARKO LUKIĆ

Memorijal "Darko Lukić" je međunarodni susret mladih pijanista. Održava se u znak sjećanja na pijanista i umjetnika (rođenog Osječanina) Darka Lukića. Ovaj Memorijal održava se bienalno, svake druge godine te se izmjenjuje s Memorijalom Franjo Krežma. U 2013. godini održan je 18. Memorijal.

Organizator Memorijala je Hrvatska glazbena mladež u Osijeku.

Kontakt:
Glazbena mladež Osijeka
Trg Sv.Trojstva 1, 31000 Osijek
web: www.hgm.hr/kontakt_osijek

MEMORIJAL FRANJO KREŽMA

Memorijal Franjo Krežma je međunarodni susret ponajboljih mladih gudača iz cijele Hrvatske i iz drugih europskih zemalja. Održava se u znak sjećanja na violinistu svjetskog glasa rođenog Osječanina Franju Krežmu.

Memorijal se bienalno izmjenjuje s Memorijalom Darko Lukić. U 2013. godini održan je 22. Memorijal.

Organizator Memorijala je Hrvatska glazbena mladež u Osijeku.

Kontakt:
Glazbena mladež Osijeka
Trg Sv.Trojstva 1, 31000 Osijek
web: www.hgm.hr/kontakt_osijek

MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ NAŠICE

Memorijal Dore Pejačević glazbena je manifestacija posvećena rođenoj Našičanki skladateljici Dori Pejačević koji organiziraju Osnovna glazbena škola "Kontesa Dora" i Zavičajni muzej. Memorijal se sastoji od nekoliko programa koji se održavaju tijekom godine. U 2013. godini održan je 19. Memorijal.

Kontakt:
Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”
Dore Pejačević 2, 31500 Našice
tel/fax: 031/611-002

FESTIVAL HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Nacionalno natjecanje tamburaških orkestara, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, utemeljeno je 1991. godine. Festival okuplja skladatelje, dirigente i izvođače iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva. Cilj je okupiti tamburaške orkestre i društva koji njeguju i unapređuju koncertnu tamburašku glazbu iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja.

Orkestri nastupaju u pet kategorija - dječji, juniorski, seniorski, mali sastavi i tamburaški orkestri - a najboljima se dodjeljuju zlatna, srebrna i brončana plaketa "Tambura Paje Kolarića".

Organizator je Hrvatski tamburaški savez u Osijeku. Održava se svake godine u svibnju. U vremenu od 10. do 12. svibnja 2013. godine festival je održan po 36. put u Osijeku, Somboru i Vukovaru.

1993. godine Županija je prihvatila status utemeljitelja Festivala ("Županijski glasnik" broj 2/93.).

Kontakt:
Hrvatski tamburaški savez u Osijeku
Ribarska 1, 31 000 Osijek
tel/fax: 031/283-253
web: www.htso.hr

OSJEČKO LJETO KULTURE

Ljetna multikulturalna manifestacija Osječko ljeto kulture, održava se od 2001. godine. Za trajanja manifestacije u prostorima osječke Tvrđe odvijaju se brojne kazališne predstave, performansi, izložbe, književni i filmski programi, a uz osječke izvođače, nastupaju i gosti iz Hrvatske i iz inozemstva.

kontakt:
Grad Osijek
Franje Kuhača 9, 31 000 Osijek
tel: 031/229-229
fax: 031/229-180
e-mail: ljerka.hedl@osijek.hr
web: ljetokulture.osijek.hr

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovački vezovi su velika tradicionalna folklorna manifestacija - desetodnevna smotra folklora Slavonije i Baranje koja je u 2013. godini obilježila svojih 47. godina održavanja.

U brojnim programima uz izvođače iz Slavonije i Baranje sudjeluju i folklorne grupe iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva. Programi se odvijaju ulicama grada Đakova (povorka), na Ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku (folklorne priredbe) te na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca (ostale priredbe).

Osim folklornih priredbi održavaju se i drugi programi kao što su razne izložbe, koncerti u katedrali i ostalim crkvama, predstavljanje raznih knjiga, filmova i CD-a, gastro fest, konjička natjecanja i druge.

kontakt:
Turistička zajednica Grada Đakova
Kralja Tomislava 3, 31400 Đakovo
tel: 031/811-233
fax: 031/822-319
e-mail: tz-grada-djakova@os.htnet.hr
web: tz-djakovo.eu

LJETO VALPOVAČKO

Najveća manifestacija amaterskog kulturnog stvaralaštva u Valpovštini je "Ljeto valpovačko". Program "Ljeta valpovačkog" obuhvaća izložbe likovnih radova slikara s područja Valpovštine, izložbe rukotvorina, koloniju slikara i kipara, koncert pjevačkih zborova i puhačkih orkestara, kazališne predstave, reviju pjevača amatera, izdavanje "Valpovačkog godišnjaka", natjecanju u spravljanju jela na starinski način i Kulenijada, a završava smotrom folklora u kojoj sudjeluju KUD-ovi iz cijele Hrvatske.

Organizator je Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub" Valpovo.U ljeto 2013. godine je “Ljeto valpovačko” održano po 45. put.

Kontakt:
Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub"
31550 Valpovo, Dvorac Nomann - Prandau 1
tel: 031/650-639fax: 031/650-428

MIHOLJAČKO SIJELO

Miholjačko sijelo, tradicionalna je smotra izvornog slavonskog folklora na kojoj uz kulturno-umjetnička društva iz Slavonije sudjeluju i KUD-ovi iz ostalih krajeva Hrvatske i iz inozemstva. Program smotre obuhvaća mimohod KUD-ova ulicama grada, nastupi KUD-ova.

kontakt:
KUD "Matija Gubec"
Trg Ante Starčevića 1, 31 540 Donji Miholjac
tel: 031/631-629;
fax: 031/630-803
web: www.tz-donjimiholjac.hr

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum