naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 19. kolovoza 2018.

Ne dao Bog nikomu više da to doživi

U jutarnjim satima 5. prosinca 1991. godine počeo je snažan napad tzv. JNA i paravojnih srpskih postrojbi na linije obrane Antunovca, istovremeno s frontalnim napadom i na druge linije obrane Osijeka i okolice. Branitelji Antunovca odbijali su napade do kasno navečer, a tada je ovo naselje palo u ruke neprijatelja. Većina mještana morala je u prognanstvo, a tijekom Domovinskog rata čak 43 mještana je poginulo ili nestalo. Povodom obilježavanja 26. godišnjice tih stradanja danas, 5. prosinca 2017. godine, u spomen na sve poginule i nestale branitelje i civilne žrtve okupacije Antunovca položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred Spomen obilježja masovne grobnice kod mjesnog groblja u Antunovcu. Župan Ivan Anušić također je položio vijenac u počast svojim poginulim i nestalim sumještanima i suborcima.

- Nakon pada i okupacije Vukovara srpske snage su krenula na ovaj dio Slavonije, a padom Ernestinova, Laslova, Seleša i okolnih pustara 20. studenoga otvoren im je put prema Antunovcu koji je 5. prosinca također okupiran. To su bili zadnji pomaci srpskih snaga, koje su zaustavljene uz velike žrtve. Konsolidirali smo obranu i obranili Osijek, što je bilo ključno, a 15. siječnja potpisano je primirje i stala su ratna djelovanja – prisjeća se župan te dodaje:

- Zahvaljujem svima koji su svoje živote dali za hrvatsku slobodu. Nikada ih ne smijemo zaboraviti nego uvijek se sjećati i barem na ove datume ovdje im odati počast. Naravno, čast i svima koji su sve to preživjeli te poruka neka prenose glas i istinu o svemu što se dešavalo 1991. godine, osobito djeci i onima koji ne razumiju što se dogodilo, i to zato da se više nikada ne ponovi te da razumijemo svoju prošlost da bi znali graditi budućnost. Hrvatska je stvorena krvlju svojih branitelja, Domovinski rat je temelj hrvatske države i tako će zauvijek biti. Na žalost, i Antunovac je podnio veliku žrtvu, izgubio je 43 branitelja i civila što je jako puno. Nadamo se da se to više nikada neće ponoviti – rekao je župan Anušić.

Na pitanje kako ove dane i obljetnice osobno proživljava jer je 1991. godine bio maloljetni hrvatski branitelj, župan kaže: - Zamislite kako je to. Ovdje ste rođeni, školujete se, imate prijatelje i odjednom, doslovno preko noći, izađete iz sela koje tog 5. prosinca više nije bilo za prepoznati zbog ratnih razaranja. Odlazite i znate da se nećete vratiti za nekoliko dana. To je strašan osjećaj. Odlazite u Osijek gdje živite 15-ak godina u stanu koji nije vaš, sve vam je novo, a ne znate gdje su vaši prijatelji, rodbina, ljudi s kojima ste odrastali i ratovali. Tada nije bilo interneta ni mobitela i tražili smo se po mjesec-dva dana, što je bio užasan osjećaj i ne dao Bog nikomu da to doživi. Taj osjećaj je bio još gori ako ste nekoga izgubili u Domovinskog ratu, a svi smo nekoga izgubili. Te godine bile tako mračne i zato to nikada to smijemo zaboraviti niti itko ima pravo to zanijekati. No, ponavljam, kada se govori do 1991. godini, uvijek ustanimo i naklonimo se, „skinimo kapu do poda“ Vukovaru i njegovoj žrtvi jer da nije bilo Vukovara, Osijek bi bio „Vukovar“ – istaknuo je župan Anušić te s drugim sudionicima položio vijenac i zapalio svijeću u počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima i pred Spomen kapelicom u Antunovcu. Potom je nazočio svetoj misi zadušnici u Spomen kapelici.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum