naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Općina Ernestinovo: Preko nogostupa i cesta do „škole umjetnosti“

Uz izvorni proračun od 6,25 milijuna kuna nemoguće je obnoviti sve u ratu razorene ceste, nogostupe i ostalu komunalnu infrastrukturu u Općini Ernestinovo. Načelnica Marijana Junušić i njeni suradnici stoga su pokrenuli niz postupaka traženja sredstava izvan vlastitog proračuna, točnije preko županijskih, nacionalnih i europskih natječaja. Načelnica Junušić tako je na danas (12. listopada 2017. godine) održanom sastanku sa županom Ivanom Anušićem prezentirala desetak projekata koje namjerava realizirati uz pomoć fondova.
- Pozdravljam odluku Općine Ernestinovo da svoje vizije razvoja ostvaruju preko projekata kao što je širenje sadržaja Kiparske kolonije, zatim u vezi geotermalnih izvora i drugih projekata kojima apliciraju na sredstva EU fondova. Na taj način financijski rasterećuju i općinu i županiju, a osiguravaju sredstva kojima razvijaju Općinu. U kratkom roku, za nekoliko mjeseci, učinili su kvalitetni pomake i pripremili projekte iz komunalne sfere, ali i one koji nisu standardizirani, što je posebna vrijednost – rekao je župan Anušić te naglasio kako će Županija pomagati ovakav rad i projekte.
Aktualni projekti se odnose na izradu projekte dokumentacije za sanaciju Galerije Patra Smajića, usklađivanje Prostornog plana, uređenje nerazvrstanih cesta, izgradnju biciklističke staze od Ernestinova do Laslova, osiguranje korisnika sustava navodnjavanja, podizanje spomenika hrvatskim braniteljima, sudjelovanje u projektu „Zaželi“ kojim bi se zaposlilo 15 žena koje bi skrbile za 60 starijih osoba…
Na sastanku se razgovaralo i o osiguranju prostora za djelovanje „škole umjetnosti“. Naime, 30-ak učenika svake subote uči se kiparskim vještinama i umjetnosti, no rade u privatnim kućama. U narednom razdoblju utvrdit će se da li je moguće preuzeti prostor bivše zadruge, o komu se od 2008. godine vodi sudski spor države i osnivača zadruge.
Na upit o mogućnosti uređenja sanitarnih čvorova u Osnovnoj školi Ernestinovo, župan je istaknuo kako su takvi zahvati među prioritetnima u obnovi škola na području cijele Županije i bit će obavljeno iduće godine, a potom će se urediti i podove. Za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta potrebno je pripremiti projekte i dokumentaciju, a tada će se osigurati sredstva iz županijskog i državnog proračuna te fondova. Stručne službe Županije pomoći će i u razradi prijedloga da se produženi boravak osigura i za djecu koja pohađaju OŠ Ernestinovo.
- Općina Ernestinovo je bila okupirana i pretrpjela je velika razaranja. Zato je važno u svakom naselju obnavljati nogostupe, nerazvrstane ceste i podići kvalitetu življenja. Županija će u tomu pomoći i proračunskim sredstvima, stručnim savjetima i lobiranjem – zaključio je župan.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum