naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. lipnja 2018.

Poduzetnički inkubator u Antunovcu gradi se novcem europskih fondova

Uz čak 93,4 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije u naredne dvije godine u Gospodarskoj zoni Antunovac izgradit će se Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.402.869,68 kuna od čega je 19.698.872,28 kuna bespovratnih sredstava. Planira se izgradnja objekta sa 3.179 četvornih metara opremljenog prostora, odnosno 34 ureda, dva proizvodna prostora, konferencijska dvorana, dva Co-working prostora i konferencijske sale. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava danas, 22. rujna 2017. godine, potpisali su potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić i načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski. Ugovor je potpisan u sjedištu Osječko-baranjske županije u nazočnosti župana Ivan Anušića, koji je u prethodna tri mandata obnašao dužnost načelnika ove općine.
- Poduzetnički inkubator i akcelerator u Antunovcu jedan je od četiri poduzetnička inkubatora na području Osječko-baranjske županije (Antunovac, Donji Miholjac, Valpovo i Tera Tehnopolis u Osijeku) za koje smo na temelju javnog poziva i programa Razvoj poslovne infrastrukture upravo odobrili financiranje. Vjerujem da će to biti mjesto na komu će mladi poduzetnici početnici moći jeftinije i jednostavnije realizirati prve poduzetničke ideje, a ujedno ohrabrivati ljude za poduzetnički put. U ovim objektima moći će koristiti radni prostor i zajedničke sadržaje, dobit će pristup suvremenoj digitalnoj tehnologiji, opremi, strojevima, dakle sve što je poduzetniku početniku potrebno, a na početku svoga rada je vrlo skupo, nekada nemoguće i nedohvatljivo – rekla je ministrica Dalić te dodala da su poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije do sada koristili nešto više od 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz poziva Ministarstva gospodarstva Vjeruje da će pojednostavljivanje procedura i smanjivanje tereta dokazivanja s poduzetnika stvoriti dodatni poticaj poduzetnicima da se javljaju za sredstva kojima upravlja Ministarstvo gospodarstva.
Direktorica Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. Nataša Tramišak istaknula je da će Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac biti usmjeren na proizvode napredne informacijsko-komunikacijske tehnologije, ali i za ostale uslužne djelatnosti. Nastojat će povezati usluge poduzetničke infrastrukture i poduzetničkih potpornih institucija te zapravo pomoći poduzetnicima u pripremi i razvoju projekata, prijavama na natječaje EU i ministarstava. Objekt će biti na samoj granici Općine i Grada Osijeka, pa se očekuje snažno sudjelovanje poduzetnika s područja Osijeka, ali i šire okolice.
- Današnje potpisivanje ugovora o ovako velikoj investiciji uz korištenje bespovratnih sredstva prigoda je da ponovno upozorim koliko su za razvoj županije važni fondovi EU. Naime, izvorni proračun Općine Antunovac iznosi 3,8 milijuna kuna, a ovaj projekt koji smo uspjeli ostvariti uz fondove EU i resorno ministarstvo vrijedan je 21,4 milijuna kuna i najbolja je potvrda da se fondove EU mora početi koristiti u maksimalnom iznosu. Ova četiri projekta za Osječko-baranjsku županiju su sami za sebe zaista vrijedni, ali će donijeti još puno benefita za građevinski sektor i druge poduzetnike te ukupno gospodarstvo. Zato ponovno pozivam sve gradonačelnike i načelnike da koriste fondove EU. Sada su osigurana i sredstva za projektnu dokumentaciju, a u drugoj fazi osigurat ćemo sufinanciranje projekata. Sustavno i strateški moramo se prihvatiti konkretnih projekata jer imamo na raspolaganju puno sredstva i mogućnosti za velike projekte, a time će doći i do razvoja gospodarstva, ali i prestanka iseljavanja odnosno doći će do povratka mladih – poručio je župan Anušić.
Potpredsjednica Vlade dr. sc. Martina Dalić u pratnji župana Ivana Anušića danas je otvorila seminar „Instrumenti unutarnjeg tržišta EU za lakše poslovanje gospodarstvenika“ koji je organizirao Regionalnog ureda HUP-a u Osijeku. Sudjelovali su i na osječkoj promociji javne kampanje ovog Ministarstva „Sve na jednom mjestu“ kojom se građanima, potrošačima i poduzetnicima želi predstaviti i približiti alate koje imaju na raspolaganju, a koji im mogu pomoći u ostvarenju svojih potrošačkih prava te da iskoriste poslovne prilike koje pruža zajedničko europsko tržište.

kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum