naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 24. lipnja 2017.

Novosti

 
Nakon provedenih izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave održanih 21. svibnja 2017. godine, temeljem Odluke Ministarstva uprave Republike Hrvatske, predstojnica Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji Andrijana Ćelap sazvala je 1. konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine Osječko-baranjske županije za utorak, 27. lipnja 2017. godine u 9 sati u Velikoj vijećnici Županijske skupštine, sa sljedećim dnevnim redom:

1. Izbor predsjednika i članova Mandatne komisije
2. Izvješće Mandatne komisije
- svečana prisega članova Županijske skupštine
3. Izbor predsjednika i članova Komisije za izbor i imenovanja
4. Izbor predsjednika i potpredsjednika Županijske skupštine.
Otvaranjem ljekarne obilježen Dan Općine Magadenovac

Obilježavanje Dana Općine Magadenovac počelo je 23. lipnja otvarenjem nove ljekarne koja će uvelike pomoći mještanima Općine, a nastavljeno je svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Mjesnom domu u Šljivoševcima. Načelnik Stjepan Živković je najavio 15-tak novih projekata vrijednih 30 milijuna kuna te je istaknuo kako su do sada u Općini Magadenovac uspješno provedeni brojni infrastrukturni i socijalni projekti. Obećao je mještanima kako će i u iduće četiri godine nastojati povećati izdvajanja iz općinskog proračuna za socijalne potpore vodeći računa po najprije o djeci. Želja im je povećati naknadu za novorođenče te stipendiranje učenika i studenata.
- Čestitam vam na svemu što ste zajedno s vašim načelnikom napravili tijekom proteklih godina te vam se kao župan stavljam na raspolaganje, baš kao i svim drugim općinama i gradovima u okviru svojih mogućnosti. Bio sam načelnik punih 12 godina i znam s kojim se poteškoćama prilikom realizacije projekata susreće vaš načelnik. Stoga želim ponoviti kako će Županija osnažiti potpore prema svim jedinicama lokalne samouprave kako bi što učinkovitije povlačili novac iz europskih fondova - kazao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
Obilježen Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, obilježen je u Osijeku u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Osijeka, i to polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim obraćenjem uzvanika u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku. U ime Udruge antifašista i antifašističkih boraca Osijeka govorio je njen predsjednik Jovo Nišević, koji je kazao kako Osijek slavi antifašizam i pobjedu te izrazio nadu da će u gradu i gospodarstvo krenuti bržim koracima te da neće biti političkih sukoba.
U ime Osječko-baranjske županije vijenac su položili župan Ivan Anušić i njegovi zamjenici Petar Lagator i Goran Ivanović. Župan je istaknuo da ovim činom odaje počast antifašistima koji su u 2. Svjetskom ratu dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Naglasio je kako se ne može povući znak jednakosti između antifašista i antifašizma i komunističkih zločina koji su tijekom i osobito nakon 2. Svjetskog rata počinjeni nad hrvatskim narodom.
Obilježen Dan Općine Donja Motičina i blagdan Srca Isusovog

Polaganjem vijenaca i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježen je Dan općine Donja Motičina ujedno i 20. rođendan ove Općine. Tim povodom općinski načelnik Željko Kovačević zajedno sa zamjenicima župana Goranom Ivanovićem i Petrom Lagatorom, predsjednica Vijeća Ružica Mikičić i općinski vijećnici, položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred zgrade Općine. Počast braniteljima odali su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te ostalih udruga s područja općine Donja Motičina.
Najbolji kulen proizveo Dušan Jurić iz Petrove Slatine

Dušan Jurić iz Petrove Slatine pobjednik je ovogodišnjeg Ocjenjivanja kakvoće slavonskoga kulena, manifestacije koju je po 17 puta organizirala HGK Županijska komora Osijek. Svečano proglašenje rezultata i dodjela priznanja za kakvoću slavonskog kulena održano je danas, 21. lipnja, u prostorijama Komore u Osijeku, a najviše priznanje pobjedniku uručio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Ocjenjivanje kulena, tog autohtonog i prepoznatljivog proizvoda i simbola Slavonije i Baranje, Županijska komora Osijek provodi u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Poljoprivrednim fakultetom Osijek. Ove godine pristiglo je 53 uzorka iz cijele Slavonije i Baranje. Kako ističe predsjednik ŽKO Zoran Kovačević, cilj ove manifestacije je povećati proizvodnju kulena i njegovu kakvoću...
HPD \

U konkurenciji 20 zborova iz 13 zemalja osvojiti zlatnu diplomu, titulu pobjednika kategorije, posebne pohvale za izvedbe, specijalnu nagradu - poziv i izravno sudjelovanje na velikom natjecanju laureata u Budimpešti u svibnju 2018. godine, 2.000 eura prve nagrade Grand Prix i naslov ukupnog pobjednika natjecanja – to mogu samo članovi Hrvatskog pjevačkog društva \"Lipa\" iz Osijeka. Upravo takav je rezultat njihova nastupa na prvom međunarodnom natjecanju Grand Prix Salzburg International Choral Celebration and Competition u austrijskom Salzburgu koji je održan prošlog tjedna.
Povodom još jednog u dugom nizu uspjeha, članove i vodstvo HPD \"Lipa\" danas, 21. lipnja, primio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.
Premijera filma „Gospa od utočišta“

Premijeru nagrađenog dokumentarnog filma „Gospa od utočišta“ 21. lipnja organizirali su Osječko-baranjska županija i Udruga dr. Ante Starčevića – Tovarnik u velikoj kongresnoj dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.
Film redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića privukao je brojne Osječane koji su s oduševljenjem pogledali 50-minutni film o najpoznatijem marijanskom hodočasničkom svetištu u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koje se nalazi u mjestu Aljmaš.
Film na dinamičan i emotivan način obuhvaća kroniku događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kroniku o progonu Hrvata i katoličke vjere s posebnim osvrtom na Domovinski rat kada su Hrvati bili prognani sa svog ognjišta, a svetište sravljeno sa zemljom. Snimljen na autentičnim mjestima, u filmu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti ovog kraja.
kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum