naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 24. studenog 2017.

Novosti

 
  Općina Đurđenovac, s gotovo 7.000 stanovnika, 14 naselja i površinom od 121 četvornih kilometara, jedna je od najvećih u Osječko-baranjskoj županiji i među 20 najvećih u Hrvatskoj. Svoju povijest od 1873. godine ispisuje uz drvnu industriju oličenu u tvrtki DIK Đurđenovac, koji je 2001. godine izbrisan iz sudskog registra. Gotovo 3.000 radnika tada je ostalo bez posla te ga tražilo u tvrtkama koje su nastale na ostacima bivšeg kombinata i u drugim tvrtkama. Od tada se piše drugačija povijest Đurđenovca. Danas (23. studenoga 2017. godine) Općinu Đurđenovac je posjetio župan Ivan Anušić, a načelnik Hrvoje Topalović, njegova zamjenica dr. Dragica Pavlić i njihovi suradnici informirali su ga o aktualnim i zajedničkim projektima.
  Najznačajniji projekt svakako je izgradnja vodovodne mreže za svih 14 naselja te voodocrpilišta u Đurđenovcu, projekt ukupne vrijednosti 21 milijun kuna, što je 80 posto osigurano iz europskih fondova, 10 posto iz sredstava Hrvatskih voda, a ostatak je pripao Općini. Ove iduće godine potrebno je uplatiti još 180.000 kuna za izvršene radove, pa načelnik Topalović očekuje pomoć Županije.

  Agencija za investicije i konkurentnost u suradnji s Osječko-baranjskom županijom organizirala je danas (23. studenoga 2017. godine) radionicu na temu „Pružanje operativne pomoći investitorima i promocija ulaganja“ namijenjenu djelatnicima općina, gradova i županije te svim pravnim subjektima uključenima u ostvarenje investicijskih projekata na području Osječko-baranjske županije. Rad Agencije predstavila je pomoćnica ravnatelja Božica Lapić koja je rekla da se ulagačima mora pružiti više informacija i što prije urediti zemljišne knjige. Istaknula je kako ulagače zanima Slavonija i Baranja, a kao prednosti ovog područja posebno je izdvojila vrijedne ljude, niže troškove poslovanja i poduzetničke zone.
  Osječko-baranjska županija bit će vrhunska turistička destinacija 365 dana u godini

  Pod predsjedanjem župana Ivana Anušića danas (22. studenoga 2017. godine) održana je 11. sjednica Turističkog vijeća Osječko-baranjske županije, a na dnevnom redu bio je Prijedlog Plana i programa rada s financijskim planom ove Turističke zajednice za 2018. godinu. Predsjednik Turističkog ureda TZ OBŽ Antonio Sobol naglasio je kako je Turistička zajednica u 2017. godini provodila niz aktivnosti sukladno Planu i programu rada. Organizirane su i podržane brojne manifestacije, studijska putovanja domaćih i stranih novinara i turoperatora, nastupi na sajmovima i prezentacijama u zemlji i inozemstvu, EU projekt Wine tour te druge aktivnosti.
  - Razvoj kontinentalnog turizma je strateško opredjeljenje županijske uprave. Između ostalih aktivnosti, u tom cilju osnivamo i Upravni odjel za turizam koji će svojom savjetodavnom, organizacijskom i koordinacijskom ulogom potaknuti snažniji razvoj turizma na našem području te osigurati turističku ponudu tijekom cijele godine. Osječko-baranjska županija je druga županija po proizvodnji vina u Hrvatskoj, imamo četiri vinogorja, vinare koji su puno uložili u tehnologiju, nove ugostiteljske i smještajne kapacitete, nove sadržaje i ponudu, no većina tih aktivnosti je rezultat inicijative entuzijasta koji su se upustili u tu djelatnost, a ne osmišljenog i sustavnog stvaranja turističke destinacije. Zbog bogate prirodne i kulturne baštine, gasto i enološke ponude, lovnog, ribolovnog i drugih kapaciteta naša županija ima iznimnu mogućnost da izraste u vrhunsku turističku destinaciju. Uz sinergiju županije, turističkih ureda i zajednica, pružatelja turističkih usluga i agencija te resornih ministarstava i ustanova, kao i uz korištenje vlastitih, nacionalnih te osobito europskih fondova u tomu možemo uspjeti već u narednom srednjoročnom razdoblju – kaže župan Ivan Anušić te najavljuje mjere kojima će Županija poticati turističku djelatnost. Vjeruje da će se manifestacija Dani hrvatskog turizma 2018. godine održati upravo na području Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija, što će biti dodatna potvrda i poticaj razvoju turizma.
  Cestovni Koridor 5c je najveći prioritet

  Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Slavonskom Brodu je danas (21. studenoga 2017. godine) održana 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Središnja točka bila je informacija o provedbi Projekta, a raspravljalo se i o mogućnostima unapređenja prometne infrastrukture na području Slavonije, Baranje i Srijema, stavljanju u funkciju neaktivne državne imovine za potrebe korištenja jedinica lokalne i regionalne samouprave te o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.
  - Sve su to teme koje su Vladi važne kako bismo poslali poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija, s obzirom na sve okolnosti koje su joj se dogodile od velikih stradanja u Domovinskom ratu pa nadalje, za našu Vladu jedan konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati – rekao je Plenković na početku sjednice.
  Uvodno izlaganje o rezultatima Projekta podnijela je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Istaknula je kako je u proteklih godinu dana na području pet slavonskih županija uloženo 2,5 milijarde kuna kroz tri operativna programa, Program ruralnog razvoja i Program europske teritorijalne suradnje, odnosno ugovoreno je 14,85 posto bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos...
  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom Projekta, no naglasio je da se uvijek može raditi bolje i efikasnije.

  Sukladno dogovoru s predstavnicima klubova vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjednik Dragan Vulin sazvao je 6. sjednicu Županijske skupštine za utorak, 28. studenoga 2017. godine u 9 sati.
  Nove mjere potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije

  Prema Programu potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2016. - 2020. godine Osječko-baranjska županija već primjenjuje deset mjera potpora. To su potpore mladim poljoprivrednicima, potpore oštećenicima u slučaju elementarne nepogode, potpore za kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednim gospodarstvima, potpore za očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoj tržišta autohtonih proizvoda, potpore za istraživačke projekte u poljoprivredi, potpore poljoprivrednicima za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda, potpore za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje, potpore za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda, potpora za manifestacije, potpore za uređenje ruralnog prostora i potpora i potpora za očuvanje tradicije i očuvanje tradicionalne proizvodnje i razvoja tržišta autohtonih proizvoda. Međutim, u tijeku je postupak usvajanja novih mjera potpora, i to potpora za unaprjeđenje genetskog potencijala u stočarstvu, potpora za uzgoj i držanje te kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu, potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka i potpora za dobrobit životinja.
  Prijedlog novim mjera potpora razmotren je i usvojen na današnjem (21. studenoga 2017. godine) Kolegiju župana, a za stupanje na snagu potrebno je provesti savjetovanje s javnošću te dobiti potvrdu resornog ministarstva i Skupštine Osječko-baranjske županije, što se očekuje do kraja ove godine, pa bi se nove mjere primjenjivale već na početku 2018. godine.
  Spremni za natjecanja i životne izazove

  Nogometna ekipa Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek priprema se za odlazak u Amsterdam u Nizozemskoj gdje će kao jedini predstavnici Hrvatske nastupiti u Ligi prvaka djece smještene u dječjim domovima Europe, a prije tri mjeseca bili su na Europskom nogometnom prvenstvu dječjih domova u Poljskoj. Tada ih je na put ispratio župan Ivan Anušić te je dogovoren njihov novi susret uoči nastupa u Ligi prvaka, što je danas (20. studenoga 2017. godine) i ostvareno. Mlade nogometaše i njihove odgojitelje primio je župan Anušić. Čestitao im je na marljivom radu, ponosnom predstavljanju Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske, dogovoren je novi projekt, a dobili su i iskren savjet.
  - Dečke sam primio uoči odlaska u Poljsku, poželio im sreću, a Županija im je pomogla u realizaciji puta. Vratili su se s odličnim rezultatima, a i dalje nastavljaju sa sportskim aktivnostima, pa im Osječko-baranjska županija želi pomoći i ovoga puta. Sa zadovoljstvom im pomažemo jer su to djeca kojima trebamo i moramo pomoći u svim pozitivnim projektima koje razvijaju – rekao je župan te dodao: - Ekipe koje dolaze na ovakva natjecanja imaju obvezu da jednom u svom gradu jednom sve reprezentacije. Zato smo dogovorili da će Županija zajedno s Gradom Osijekom i Nogometnim klubom Osijek pomoći u organizaciji Svjetskog prvenstva u Osijeku, što će biti dobro za njih, ali i za promociju Osijeka i Osječko-baranjske županije.
  Župan je mladim nogometašima dao i lijep savjet. – Sve se u životu može napraviti. Potrebno je samo imati viziju i cilj te raditi i ne odustajati.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum