naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 25. rujna 2017.

Novosti

 
  Uz čak 93,4 posto bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije u naredne dvije godine u Gospodarskoj zoni Antunovac izgradit će se Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac. Ukupna vrijednost projekta iznosi 21.402.869,68 kuna od čega je 19.698.872,28 kuna bespovratnih sredstava. Planira se izgradnja objekta sa 3.179 četvornih metara opremljenog prostora, odnosno 34 ureda, dva proizvodna prostora, konferencijska dvorana, dva Co-working prostora i konferencijske sale. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava danas, 22. rujna 2017. godine, potpisali su potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić i načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski. Ugovor je potpisan u sjedištu Osječko-baranjske županije u nazočnosti župana Ivan Anušića, koji je u prethodna tri mandata obnašao dužnost načelnika ove općine.
  Uz ECDL diplomu 60 posto veće šanse za posao

  Poznavanje rada na osobnom računalu jedan je od preduvjeta za gotovo svako zapošljavanje, pa Osječko-baranjska županija u sklopu mjera za poticanje zapošljavanja financira i ECDL edukacije za dugotrajno nezaposlene osobe. Tako je danas, 21. rujna 2017. godine, zamjenik župana Goran Ivanović uručio diplome za 23 polaznika ECDL edukacije koju su vodili stručnjaci Zavoda za informatiku Osijek, i to u trajanju od 120 sati, a obuhvaćeno je ukupno 30 dugotrajno nezaposlenih osoba. Za ovu mjeru Županija je iz proračuna izdvojila 69.375,00 kuna.
  - Na području Osječko-baranjske županije više od 50 posto nezaposlenih osoba nalazi se duže od godinu dana na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Dugotrajna nezaposlenost za sobom povlači postupni gubitak znanja i vještina stečenih radom ili obrazovanjem, gubitak motivacije i aktiviteta te gubitak bilo kakve veze s tržištem rada, a takve karakteristike nisu prihvatljive na tržištu rada. Zbog toga Osječko-baranjska županija provodi projekt osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba za tržište rada – ECDL edukaciju nezaposlenih osoba, a ove diplome se priznaju u 160 zemalja – kazao je zamjenik župana Ivanović te najavio kako će Županija u proračunu za 2018. godinu za edukacije nezaposlenih osoba osigurati još više sredstava.
  Prema dosadašnjim iskustvima oko 60 % polaznika ECDL edukacija posao pronađe u roku od šest mjeseci, a do sada je edukaciju prošlo 423 polaznika.
  Reakcija župana Ivana Anušića na najavu preseljenja nogometne utakmice Hrvatska – Finska iz Gradskog vrta

  Najava o preseljenju posljednje domaće kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP u Rusiji iz Osijeka na najvjerojatnije riječki stadion iznenadila je nogometnu publiku Slavonije i Baranje. Osječki stadion Gradski vrt do sada je bio „sretna podloga“ za reprezentacijske utakmice jer Hrvatska u srcu Slavonije nikada nije izgubila ni jednu utakmicu. Iskustvo nam govori i kako osječki stadion preplavi snažan nacionalni naboj, a pune tribine i vatrena publika uvijek su igrač više kada igra hrvatska reprezentacija.

  Stoga pozivam Hrvatski nogometni savez da ostane pri unaprijed najavljenom te da se sraz dviju reprezentacija održi u Gradskom vrtu. Na osječkom su se stadionu i do sada, unatoč kišama igrale utakmice uz podršku punih tribina i smatram kako kiša, koja i danas pada u većem djelu Hrvatske, nije objektivan razlog za oduzimanje domaćinstva Gradu na Dravi. Ako ćemo se i ravnati prema dugoročnoj vremenskoj prognozi, kiša nije najavljena cijeli tjedan uoči utakmice.

  Vjerujem kako će Hrvatski nogometni savez uvažiti navijače s istoka Hrvatske koji su svaki put do sada pokazali kako se srcem navija za svoju reprezentaciju i siguran sam kako će Hrvatska u Osijeku nastaviti dosadašnji pobjednički niz.

  Župan
  Ivan Anušić
  Župan Anušić poziva načelnike i gradonačelnike da iskoriste 9,3 milijuna kuna bespovratnih sredstva za pripremu projektne dokumentacije

  Nedostatak novca za pripremu projektne dokumentacije više ne može biti razlog za neprijavljivanje općinskih i gradskih projekta za financiranje iz fondova Europske unije! Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osnovalo je fond sa 120 milijuna kuna za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, a od toga je 9,3 milijuna kuna te bespovratne potpore namijenjeno za područje Osječko-baranjske županije.
  Povodom objavljivanja Poziva za iskazivanje interesa za sufinanciranje takvih projekata, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i predsjednik Uprave Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić održali su danas, 20. rujna 2017. godine, konferenciju za medije kako bi javnost upoznali s ovom novom mogućnosti pružanje financijske pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte.
  - Zbog nedostatka vlastitih financijskih sredstava pojedine općine i gradovi odustajali su od projekata, pa sam se i ranije kao županijski vijećnik zalagao za osnivanje posebnog fonda za tu namjenu. Sada je takav fond osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a sve općine, gradovi i županije mogu konkurirati za ovo bespovratno sufinanciranje izrade projektne dokumentacije te dobiti od 100.000 kuna do 1.000.000 kuna za tu namjenu, odnosno županija do 2.000.000 kuna. Sredstvima su namijenjena za projekte iz područja komunalne i socijalne infrastrukture...
  Županija nastavlja uređenje atletskih staza u Đakovu i Našicama

  Osječko-baranjska županija nastavlja uređenje srednjoškolskih igrališta u Đakovu i Našicama! Naime, na sastanku s pročelnicima održanom danas, 19. rujna 2017. godine, župan Ivan Anušić donio je odluke kojima se pokreću postupci radi postavljanja tartan podloge na atletskoj stazi srednjoškolskog igrališta u Đakovu te asfaltne podloge na atletskoj stazi srednjoškolskog igrališta u Našicama, što je preduvjet za njeno daljnje uređenje.
  Projekt sanacije sportskih igrališta i atletske staze u Đakovu, koje koriste tri škole (Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Gimnazija A.G. Matoša i Ekonomska škola Braće Radića) Osječko-baranjska županija pokrenula je krajem 2015. godine, a početkom ove godine asfaltirana su igrališta i atletska staza te postavljena javna rasvjeta. Sada se pokreće postupak javne nabave radi ugradnje sportske (tartan) podloge na atletskoj stazi. Procijenjena vrijednost nabave je 606.000,00 kuna bez PDV-a. Župan je imenovao stručno povjerenstvo koje će odabrati najpovoljniju od ponuda koje pristignu u roku od 20 dana od objave javnog poziva, a radovi se planiraju završiti još ove godine.
  Župan je prihvatio i Prijedlog Sporazuma o suradnji na realizaciji projekta izvođenja radova na atletskoj stazi na školskom igralištu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, koji će potpisati s ravnateljem Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.
  Natječajem do 10.000,00 kuna za „Najbolju poduzetničku ideju“

  Uz kreditiranje, informiranje i edukaciju poduzetnika, poticanje osnivanja poduzetničkih zona, poticanje razvoja \"start-up\" poduzeća i drugih mjera poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva, Osječko-baranjska županija ove godine po 11 put provodi jedinstven projekt poticanja poduzetništva pod nazivom „Najbolja poduzetnička ideja“. U dosadašnjim natječajima ukupni fond nagrada je iznosio 1.141.000,00 kuna, od čega je Županije osigurala 219.000,00 kuna, a ukupno je pristiglo 501 prijava. Danas, 18. rujna 2017. godine, župan Ivan Anušić potpisao je ugovore sa sponzorima novog natječaja. To su tvrtke Cesting d.o.o. i Vuka d.d. te HKG Županijska komora Osijek, a najveći dio ukupnog nagradnog fonda od 42.000,00 kuna osigurala je sama Županija (20.000,00 kuna).
  Europskim novcem obnavlja se središte Darde

  U Dardi su 18. rujna 2017. godine počeli radovi na uređenju središta ovog naselja, čija je vrijednost 25,8 milijuna kuna. Novac je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Općina sufinancira samo tri posto. Radove izvodi zajednica ponuditelja – građevinske tvrtke Gravia, Gradnja i Osijek-Koteks. To je ujedno početak provedbe Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a financira se iz fondova EU-a. Svečanom početku radova nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
  - Za godinu dana središte Darde dobit će sasvim novi izgled. Projektom je predviđeno uređenje prometnica, izgradnja tri kružna toka, nove pješačke i biciklističke staze, parkirališna mjesta, javna rasvjeta, oborinska odvodnja, kolnici koji su na razini nižoj od dosadašnje. Na ovu obnovu središta Darde dugo čekamo jer je kroz naselje donedavno prolazila državna cesta D7 i njome veliki broj teških kamiona. Ovim projektom sigurno će se poboljšati uvjeti života, a stići ćemo i ostala hrvatska mjesta koja nisu bila pogođena ratom - kaže načelnik Općine Darda Anto Vukoje.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum