naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 18. veljače 2018.

Novosti

 
  Provedba Intervencijskog plana i EU projekata, prometna povezanost i Koridor 5c, višegodišnji neriješeni problemi otkupa stanova u vlasništvu županijskih ustanova, uređenje statusa nastavno-sportske dvorane u Belom Manastiru, problem stanova u vlasništvu HZMO-a te loši uvjeti u školskoj radionici za učenike Prve srednje škole bile su glavne teme sastanka župana Ivana Anušića i gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba održanog 16. veljače 2018. godine u Belom Manastiru. Uz njihove suradnike sastanku je nazočio i ravnatelj Središnje agencije za planiranje i ugovaranje EU projekata Tomislav Petric koji je potvrdio uspješnu provedbu Intervencijskog plana u jedinom baranjskom gradu.
  Župan Anušić je rekao kako je Grad Beli Manastir ključna lokalna samouprava i nositelj mnogih projekata u Baranji, dok je gradonačelnik Rob pohvalio suradnju sa županom, komu je ujedno zahvalio na angažiranju u osiguranju obroka za učenike i javnog prijevoza putnika. Složili su se da je međusobna suradnja na visokoj razini te da tako treba i nastaviti na dobrobit obje strane.
  Gastro 2018.: Učenicima treba omogućiti da stečeno znanje i vještine primjenjuju u Slavoniji i Baranji

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek domaćin je već 37. regionalnog natjecanja „Gastro 2018.“ za područje istočne Hrvatske, odnosno natjecanja učenika ugostiteljskih škola iz sedam županija (Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Koprivničko-križevačka županija) koje je danas, 16. veljače 2018. godine, otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. Riječ je o natjecanju u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na čiji je poziv osječka škola prihvatila biti domaćin. Učenici se natječu u osam disciplina, pet ugostiteljskih i tri hotelijerske discipline, a samo natjecanje sastoji se od postupka iskazivanja sposobnosti i vještina koje prema utvrđenim pravilima učenici prezentiraju praktičnim i usmenim putem.
  - Ugostiteljstvo i turističko-hotelijerska djelatnost obično se vežu uz primorski dio Hrvatske, međutim ova djelatnost je iznimno važna i za kontinentalno područje. Uostalom, upravo u toj djelatnosti vidimo velike razvojne mogućnosti Osječko-baranjske i drugih kontinentalnih županija. Kao župan i osobno sam došao podržati natjecanje te se izravno uvjeriti kako rade učenici i njihovi mentor, a dobro je poznato da iz ove škole dolaze najbolji kadrovi, i to na nacionalnoj razini – rekao je župan Ivan Anušić.
  Županija i Općina Bilje vraćaju stari sjaj i daju novi sadržaj dvorcu u Bilju

  Potpisivanjem ugovora o darivanju nekretnina, Hrvatske šume d.o.o. prepustile su Općini Bilje i Osječko-baranjskoj županiji vlasništvo nad dvorcem Eugena Savojskog i dijelom obližnjeg parka u Bilju. Ugovor su danas, 15. veljače 2018. godine, u Bilju potpisali predstavnik Hrvatskih šuma Vlado Jumić, župan Ivan Anušić i općinski načelnik Željko Cickaj. Ugovor se temelji na odluci Vlade RH koja je na sjednici u Osijeku 1. prosinca prošle godine odobrila darivanje bez naknade dvorca čija je vrijednost procijenjena na 1,87 milijuna kuna. Sada je ta odluka i formalno provedena te mogu početi konkretne pripreme za obnovu i stavljanje u funkciju trenutno napuštenog i devastiranog dvorca, inače zaštićenog spomenika kulture.

  - Osječko-baranjska županija i Općina Bilje na ovaj način žele spriječiti daljnje propadanje dvorca, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovog područja te oživjeti zanimljivu i bogatu prošlost dvorca koji se piše već više od 300 godina. Uz korištenje sredstava europskih fondova dvorac namjeravamo renovirati u izvornom obliku, a potom ga dati na uživanje i korištenje stanovnicima Županije i gostima, osobito turistima. Naravno, posebnu pozornost posvećujemo budućim sadržajima da se ovaj dvorac može sam financirati. Ovakav projekt je vrhunac ponude u kontinentalnom turizmu, sredstava EU za ovakvu namjenu postoje, a na nama je da napravimo kvalitetnu projektnu dokumentaciju i krenemo u realizaciju – rekao je župan Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora.
  Edukacijom do radnog mjesta

  Uručivanjem uvjerenja o osposobljavanju za Računovodstvo za mala poduzeća danas, 14. veljače 2018. godine, 12 dugotrajno nezaposlenih osoba povećalo je izglede za zapošljavanje. Oni su bili polaznici tečaja u organizaciji ustanove za obrazovanje odraslih Edunova iz Osijeka. Tečaj je financirala Osječko-baranjska županija iz čijeg je proračuna tijekom 2017. godine za četiri vrste edukacija nezaposlenih osoba izdvojeno 201.024,96 kuna, a osposobljavano je 69 osoba. Tako je 15 polaznika završilo usavršavanje za poslove dizajnera/ice i programera/ke aplikacija za mobilne uređaje na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, 30 polaznika je završilo ECDL edukaciju Zavoda za informatiku Osijek, dok je 12 polaznica osposobljeno za njegovateljice na Pučkom otvoreno učilište Poetika iz Osijeka.
  Uručenju uvjerenja nazočio je zamjenik župana Petar Lagator koji je naglasio da Županija između ostalih mjera nastoji smanjiti nezaposlenost i projektima poticanja zapošljavanja.
  Dvorac u Vladislavcima opet u prodaji, ali po novoj procijeni vrijednosti

  Do 2009. godine u dvorcu na ulazu u Vladislavce iz smjera Hrastina bile su liječničke ordinacije i ljekarna, no Dom zdravlja Osijek tada ih preseljava u nove prostore u središtu sela. Napušteni dvorac ubrzo ostaje bez ograde, stolarije, instalacija, čak i dijela krova, okoliš se ne uređuje, raslinje prekriva znatan dio prostora. Općinska uprava od tada pokušava naći novi sadržaj za dvorac, u dva navrata je ponuđen na prodaju, no devet godina ništa se nije promijenilo, osim što je u sve lošijem stanju. Načelnik Marjan Tomas i njegovi suradnici stoga su pomoć zatražili od župana Ivana Anušića, koji je danas (13. veljače 2018. godine) u Vladislavcima održao radni sastanak. Prva i središnja tema bila je upravo budućnost dvorca.
  - Prema procjeni iz 2015. godine vrijednost dvorca je 1,2 milijuna kuna, no na javni poziv za kupovinu nitko se nije javio. Dom zdravlja Osijek i Ljekarne Srce – Ljekarne Osječko-baranjske županije su suvlasnici, no objekt ne namjeravaju koristiti, pa tražimo pomoć Županije da ga spasimo od daljnjeg propadanja – rekao je Marjan Tomas.
  Na prijedlog župana napravit će se nova procjena vrijednosti dvorca te ponovno ponuditi za prodaju.
  Novi EU projekt u Osječko-baranjskoj županiji: „Vrijeme je za školski obrok“

  Od početka 2018. godine Osječko-baranjska županija osigurala je besplatan obrok za sve učenike 72 osnovne škole, za što je u proračunu predviđeno 12 milijuna kuna (sa ukupno pet milijuna kuna u projektu sudjeluju jedinice lokalne samouprave). Tako je većina od ukupno 21.519 učenika obuhvaćena županijskim projektom „Školski obrok za sve“, dok je financiranje prehrane 1.614 učenika pokriva iz drugog projekta, odnosno projekta „Vrijeme je za školski obrok“ koji se provodi u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt „Vrijeme je za školski obrok“ je nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji je Osječko-baranjska županija uspješno provodila u 2016./2017. školskoj godini, a financira se sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. U nazočnosti zamjenika župana Gorana Ivanovića i Petra Lagatora, v.d. pročelnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Sandre Filipović i njenih suradnika te ravnatelja osnovnih škola kojima je osnivač Županija, početna konferencija ovog projekta Europske unije održana je 13. veljače 2018. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine.
  Počinje brendiranje Slavonije kao turističke destinacije

  Slavonija nije ni Slovenija ni Slovačka, ali turisti iz mnogih država često izjednačavaju ili zamjenjuju te pojmove i područja, i to je samo jedan od problema u stvaranju prepoznatljivosti, odnosno brenda Slavonije kao turističke destinacije. Brend Slavonija zapravo ne postoji, pa su se na inicijativu župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića danas (9. veljače 2018. godine) u Osijeku sastali predstavnici svih pet slavonskih županija, a sastanak su vodili zamjenik župana Petar Lagator i v.d. pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Ivana Čandrlić Dankoš. Bio je to inicijalni sastanak kako bi se utvrdilo da li kod svih županija postoji spremnost za zajednički nastup i stvaranje takvog brenda, što je u cijelosti potvrđeno, te dogovorile daljnje aktivnosti.
  Neposredan povod za udruživanje pet slavonskih županija u stvaranju brenda potaknuto je i mogućnošću korištenja sredstava Hrvatske turističke zajednice, koja je u financijskom planu za ovu godinu predvidjela usmjeravanje milijun kuna za brendiranja. Osim toga, u Osječko-baranjskoj županiji je ove godine ustrojen Upravni odjel za kontinentalni turizam čiji je temeljni cilj upravo prerastanje velikih turistički potencijala u realne projekte, koji bi se mogli još uspješnije razvijati svima korisnim zajedničkim pristupom pet slavonskih županija.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum