naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 29. svibnja 2016.

Novosti

 
Sazvana 20. sjednica Županijske skupštine

Sukladno dogovoru s predsjednicima klubova vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjednik Antun Kapraljević sazvao je 20. sjednicu Županijske skupštine za utorak, 24. svibnja 2016. godine u 9 sati. Među brojnim točkama dnevnog reda svojim značenjem se, uz uobičajena izvješća i informacije, ističe prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana Osječko-baranjske županije (nakon 3 godine aktivnosti na njihovoj pripremi), prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Županije, ali i prijedlozi novih investicija u školstvu i zdravstvu (u Đakovu, Belom Manastiru i Donjoj Motičini). Nesporno da će posebnu pozornost privući i Informacija o donošenju Odluke o obustavi sanacije Opće bolnice Našice.
Maturanti plesali Quadrillu
Maturanti plesali Quadrillu

Točno u podne dana 17. svibnja 2016., u osječkoj Županijskoj ulici, Quadrillu je zaplesalo 1540 osječkih maturanata. Već 12. godinu Osječko-baranjska županija uspješno provodi ovaj projekt, a ove godine im je osigurala i večernji koncert najpoznatije slavonske rock grupe - Opća Opasnost.
Tim povodom čestitke su im za uspješan završetak srednje škole uputili zamjenik župana Dragan Vulin i zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš.
Kamate smanjene za 3-4 posto
Kamate smanjene za 3-4 posto

Na Javni natječaj za kreditiranje poduzetnika iz projekta \"Kreditiranje obrtnih sredstava\" u prva dva mjeseca čak 50 poduzetnika dostavilo je zahtjev za odobrenje kredita. U ovom projektu Županija subvencionira 2 posto kamata, a kako bi se osiguralo još povoljnije uvjete župan dr. sc. Vladimir Šišljagić 11. svibnja 2016. godine potpisao je sporazum o dodatnom sufinanciranju s predstavnicima pet gradova (Beli Manastir, Belišće, Đakovo, Našice i Osijek) i tri općine (Bilje, Erdut i Kneževi Vinogradi) koje će subvencionirati kamate sa 0,5 do 2 posto. Tako će kamata s najviše 7 posto pasti na ipak povoljnijih 3-4 posto. Ukupni kreditni potencijal iznosi 20 milijuna kuna, a kreditna sredstva mogu se koristiti za financiranje tekuće likvidnosti odnosno trajna obrtna sredstva. Najniži iznos pojedinačnog kredita je 30.000,00 kuna, a najviši iznos 200.000,00 kuna. Korisnici kredita su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva, i to društva s ograničenom odgovornošću, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću, obrti i zadruge sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji.
Otvoreno malonogometno igralište u Kotlini
Otvoreno malonogometno igralište u Kotlini

Radni posjet Općini Kneževi Vinogradi
Nakon svečanog otvorenja malonogometnog ujedno i rukometnog igrališta koje je financirala Osječko-baranjska županija u središtu Kotline, započeo je radni sastanak župana dr. sc. Vladimira Šišljagića sa suradnicima i općinskog čelništva Kneževih Vinograda na čelu sa načelnikom Denešoj Šojom. Gospodarstvo, društvene djelatnosti i komunalna infrastrukutra bile su glavne teme ovog sastanka.
Štete od mraza 117 milijuna kuna

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić 6. svibnja 2016. godine donio je Rješenje o proglašenju elementarne nepogode na području Osječko-baranjske županije. Naime, sagledavajući trenutno stanje i opseg posljedica nastalih nedavnim djelovanjem nepovoljnih vremenskih uvjeta (niske temperature zraka i mraza), što je izazvalo štete kod pravnih i fizičkih osoba na ratarskim, voćarskim i vinogradarskim kulturama, na prijedlog Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda župan je proglasio stanje elementarne nepogode – mraz na području cijele Osječko-baranjske županije za povrtne, voćarske i vinogradarske kulture, a na području gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našice te općina Bizovac, Čepin, Draž, Đurđenovac, Gorjani, Levanjska Varoš, Petlovac, Petrijevci, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Trnava, Viškovci, Vladislavci i Vuka za ratarske kulture i industrijsko bilje.
Obnova Zdravstvene stanice Retfala
Obnova Zdravstvene stanice Retfala

Do jeseni ove godine bit će završeni radovi na sanaciji ovojnice Zdravstvene stanice Retfala, no ujedno će se obnoviti krovište i stolarija. Riječ je o novom projektu energetske sanacije javnih objekata u Osječko-baranjskoj županiji, a za čiju su realizaciju 2. svibnja 2016. godine sporazum potpisali župan dr. sc. Vladimir Šišljagić i ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora.
- Vrijednost je projekta 977.000 kuna, od čega sa po 40 posto sudjeluju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Županija, dok su preostalih 20 posto sredstava iz poslovanja Dom zdravlja – rekao je župan Šišljagić.
- Prije dvije godine obnovljen je dio zgrade u kojemu je ljekarna, a sada će ovaj objekt u cijelosti dobiti osvježeni izgled i što je najvažnije uštedu u održavanju, posebice u grijanju - rekao je Sikora.
Praznik rada tradicionalno obilježen na Lijevoj obali u Osijeku
Praznik rada tradicionalno obilježen na Lijevoj obali u Osijeku

U organizaciji grada Osijeka održana je tradicionalna proslava Međunarodnog praznika rada 1. svibnja na Lijevoj obali Drave. Za sve okupljene, kojih je ove godine bilo manje nego inače, Udruga majstora kotlića i ove je godine pripremila vrhunski grah i to više od dvije tisuća porcija. Građanima su se pridružili župan dr. sc. Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Ivan Vrkić sa suradnicima.
kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum