naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 17. srpnja 2018.

Novosti

 
  Ceste između Podravske Moslavine i Gezinaca spada među kritične prometne dionice na području Osječko-baranjske županije, pa je nedavno započeta njena rekonstrukcija izuzetno važna za povećanje sigurnosti prometa. Radove na toj dionici državne ceste D34 stoga su danas, 13. srpnja 2018. godine, obišli župan Ivan Anušić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i načelnik Općine Podravska Moslavina Zdravko Šimara. Ukupna vrijednost radova iznosi 10.098.800,04 kuna, a izvođači radova - Gravia d.o.o. i Osijek Koteks d.d. - obvezali su se završiti radove do 1. rujna 2018. godine.
  Od jeseni u svim osnovnim školama Osječko-baranjske županije kuhani obrok barem dva puta tjedno

  U projekt „Vrijeme je za školski obrok“ na području Osječko-baranjske škole protekle školske godine bilo je uključeno 1.606 učenika u riziku od siromaštva iz 42 osnovne škole. Vrijednost projekta je 1.436.851,40 kuna, a sredstva su u cijelosti bespovratna (85 % iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz proračuna Republike Hrvatske). Budući da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 10. srpnja 2018. godine objavilo novi otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2018. - 2019.)“, gdje je maksimalni iznos prijave 1,5 milijun kuna, Županija s partnerskim školama priprema dokumentaciju i za tu prijavu. Povodom uspješnog završetka projekta, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine danas, 13. srpnja 2018. godine, održana je završna konferencija, a ujedno su predstavljena još tri projekta potpora učenicima na razini Osječko-baranjske županije („Školski obrok za sve“, „Učimo zajedno 4“ i „Pomoćnici u nastavi“), po čemu je jedinstvena u Hrvatskoj.
  Uz potporu Županije uskoro počinje izgradnja Doma kulture „Fabijan Šovagović” u Ladimirevcima

  Zbog derutnosti objekta prije pet u Ladimirevcima je srušen stari društveni dom, pa je 1.500 mještana ostalo bez objekta nužnog za kvalitetan rad udruga, organiziranje manifestacija i događanja. Grad Valpovo je pokrenuo postupak izrade projekta novog društvenog doma te je uputio zamolbu Osječko-baranjskoj županiji za sufinanciranje njegove izgradnje. Projektna vrijednost investicije iznosi 4,6 milijuna kuna, Grad Valpovo osigurava 1,8 milijun kuna, a odlukom župana Ivana Anušića iz županijskog proračuna za tu namjenu ove godine izdvojit će se 850.000,00 kuna (isti iznos predviđen je i za 2019. godinu). Tim povodom danas, 13. srpnja 2018. godine, ugovor o međusobnim odnosima u tom sufinanciranju između Grada Valpova i Osječko-baranjske županije potpisali su zamjenik župana Goran Ivanović i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo.
  MI Ravlić zapošljava 380 radnika, a nudi posao za još 50-ak, kojih nema

  Mesna industrija Ravlić d.o.o., jedan od najvećih proizvođača svježeg mesa i mesnih proizvoda u Hrvatskoj, posluje 58 godina, na lokaciji kod Petrijevaca ima jednu od najmodernijih i najreprezentativnijih klaonica u Hrvatskoj, izgrađenu po svim standardima EU. Tu je locirana i mesoprerada, a vlastita prodajna mreža obuhvaća 50 mesnica u kojima se nudi svježe meso i više od 40 raznovrsnih trajnih i polutrajnih proizvoda, i to po cijeloj Hrvatskoj. Tvrtka u svom vlasništvu ima nekoliko tisuća grla junadi na kooperantskim farmama. Kao njeno sestrinsko poduzeće djeluje Agro Ravlić d.o.o., tvrtka koja se bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva na 250 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno Grupacija Ravlić zapošljava 380 radnika, a njihova poslovna filozofija je jamčiti kupcima da je meso koje kupuju kvalitetno, svježe i domaće te proizvedeno na siguran i moderan način.
  Liječnici iz Dalmacije u Osijeku našli posao i ugodno životno okruženje

  U Domu zdravlja Osijek među novim zaposlenicima su i četiri liječnika pristigla ove godine iz Splitsko-dalmatinske županije. Marija Meštrović, dr. med., iz Splita radi u ordinaciji obiteljske medicine u Čepinu kao zamjena za doktoricu na rodiljnom dopustu, Matea Ćurčija, dr. med. dent., nositeljica je tima u ordinaciji dentalne medicine u Ivanovcu i Antunovcu, a Ivana Strikić, dr. med. dent., radi kao tzv. „leteći doktor“, dok je Jure Ljubičić, dr. med. dent., iz Imotskog zaposlen u ordinaciji dentalne medicine u centralnoj zgradi Doma zdravlja u Osijeku kao zamjena za doktora na specijalizaciji iz ortodoncije.
  - Iako imamo i puno lijepih događanja, u javnost se iz Slavonije najčešće plasiraju loše vijesti, pa kao župan smatram i svojom obvezom pokazati i pozitivne vijesti, što je i dolazak u Osijek četiri mlada liječnika iz Dalmacije.
  Županija sufinancira uređenje 27 vatrogasnih domova sa 450.000 kuna

  Ugovore o potporama Osječko-baranjske županije za sufinanciranje prostornih uvjeta 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava danas, 11. srpnja 2018. godine, potpisao je zamjenik župana Goran Ivanović s predstavnicima 13 jedinica lokalne samouprave i 14 dobrovoljnih vatrogasnih društva. Naime, na području Županije djeluje 16 vatrogasnih zajednica s 142 dobrovoljna vatrogasna društva i tri javne vatrogasne postrojbe, a jedan od uvjeta za njihovo pravovremeno i kvalitetno djelovanje je postojanje prostornih uvjeta. Osječko-baranjska županija stoga redovito planira sredstva za izgradnju, uređenje i opremanje vatrogasnih domova koja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i DVD-a.
  Osječko-baranjska županija i HBOR omogućili beskamatne kredite za žene i mlade poduzetnike

  Potpisivanjem ugovora o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Osječko-baranjska županija postala je prva hrvatska županija koja omogućava beskamatne poduzetničke kredite za žene i mlade. Naime, Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekata kreditiranja žena i mladih poduzetnika, danas, 11. srpnja 2018. godine, u Osijeku su potpisali župan Ivan Anušić i član Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Hrvoje Čuvalo.
  - HBOR kontinuirano ulaže u Osječko-baranjsku županiju, pa je u posljednjih 6,5 godina podržano više od 900 projekata sa više od tri milijarde kuna. Danas potpisani ugovor, vrijedan 20 milijuna kuna, nastavak je dosadašnje dobre suradnje HBOR-a i poduzetnika s osječko-baranjskog područja, a ujedno je prvi takve vrste koji HBOR potpisuje, pa vjerujem da će potaknuti i druge županije da se pridruže ovom projektu poticanja poduzetništva mladih i žena.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum