naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 21. listopada 2017.

Novosti

 
  U Nastavno-sportskoj dvorani u Đakovu danas, 20. listopada 2017. godine, otvorena je 16. županijska, 12. regionalna i 10. međunarodna izložba jabuka i voćnih prerađevina pod nazivom „Jabučini dani“. Manifestacija ima izložbeni, natjecateljski, edukativni i prodajni karaktera te već tradicionalno okuplja voćare iz cijele Hrvatske. Cilj izložbe je kroz spoj struke i znanja pridonijeti razvoju voćarstva i proizvodnji kvalitetne i zdrave hrane, pa se za vrijeme izložbe organizira i stručna predavanja, natjecanje u kategoriji najbolje održavanih voćnjaka u rodu, novozasnovanih voćnjaka te najljepše osmišljenog izložbenog prostora. Ovogodišnji okrugli stol održao se na temu: Vratimo život selu „Proizvodimo lokalno – prodajmo lokalno“. Manifestaciju su otvorili zamjenik župana Patar Lagator i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.
  Na ovogodišnjoj dvodnevnom manifestaciji posjetitelji mogu razgledati šaroliku ponudu na više od 100 štandova.
  Stan, krediti i potpore za osam hrvatskih ratnih vojnih invalida

  U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja danas (20. listopada 2017. godine) na prigodnoj svečanosti u vijećnici Županijske skupštine uručena su rješenja o dodjeli stana, stambenih kredita i financijskih potpora za osam hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Rješenja je uručio pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, a svečanosti su nazočili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata sa područja Osječko-baranjske županije te zamjenik župana Goran Ivanović i predstojnica Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije Andrijana Ćelap.
  Javna tribina Ivane Maletić o EU fondovima

  Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić danas, 20. listopada 2017. godine, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku održala je javnu tribinu pod nazivom „EU politike za dobro upravljanje – izazovi i mogućnosti korištenja EU fondova“. Cilj tribine bio je okupiti predstavnike gradova i općina te poduzetnike, članove nevladinih organizacija i druge zainteresirane građane s područja Osječko-baranjske županije kako bi u izravnoj komunikaciji s hrvatskom europarlamentarkom razmijenili informacije te podigli znanje i svijest o mogućnostima korištenja EU fondova s ciljem podizanja razine razvijenosti gradova i općina s područja Osječko-baranjske županije.
  Sudionike ove edukacije pozdravio je zamjenik župana Petar Lagator koji im je poželio uspješan rad, a potvrdio je maksimalnu angažiranost i opredijeljenost Županije na korištenje sredstava iz europskih fondova.
  Župan Anušić posjetio tvrtku Kanaan, dobitnicu Zlatne kune HGK

  Zlatnu kunu, najviše priznanje HGK Županijske komore Osijek za ostvarene rezultate u 2016. godini u kategoriji srednjih tvrtki dobila je tvrtka Kanaan d.o.o. Donji Miholjac, koja je jedni domaći proizvođač čipsa i snack proizvoda u Hrvatskoj. Tvrtka je osnovana 1990. godine sa sjedištem u Radikovcima, a nakon osnivanja Industrijske zone Janjevci proizvodni pogoni i uprava tvrtke sele se u Donji Miholjac. Pored proizvodnog pogona, skladišta za krumpire i skladišta za gotove proizvode u tijeku je dogradnja prostora za pripremu sirovina. Od 105 milijuna kuna prihoda ostvarenih u prošloj godini, 44 milijuna kuna ostvareno je na izvoznim tržištima, a izvoz po zaposlenom u 2016. godini bio je pola milijuna kuna. I ove su godine zaposlili nove djelatnike, od radnika u proizvodnji do visokoobrazovanih mladih ljudi koji će svoja znanja implementirati u proizvodnju, marketing i prodaju.
  Vodstvo tvrtke na čelu s osnivačem i vlasnikom Zvonkom Popovićem radi i na modernizaciji proizvodnih pogona te su samo u 2017. godini investirali više od 25 milijuna kuna. Planirane investicije u idućoj godini iznose 30 milijuna kuna. Cilj im je povećati izvoz s dosadanjih 50 posto na 70 posto, a njihov udio na domaćem tržištu čipsa i snacka iznosi 40 posto.
  Ovih će dana na police trgovačkih lanaca stići i novi proizvod.
  Općina Magadenovac: Kako zadržati liječnika i stomatologa u selu?

  Mještani Beničanaca, Kućanaca, Lacića, Magadenovca, Malinovca i Šljivoševaca nezadovoljni su stanjem zdravstvene zaštite na području njihove Općine Magadenovac. Iako po postojećoj mreži zdravstvenih ustanova imaju jedan tim obiteljskog liječnika i jedan tim dentalne medicine, u praksi se događaju stalne promjene liječnika, broj osiguranika konstantno pada, mještani se odlučuju za liječnike u Donjem Miholjcu, a kada ne vozi školski autobus nemaju ni takav „javni prijevoz“… S druge strane, Općina se može pohvaliti stabilnim proračunskim prihodima, skrbi o svim mještanima, a osobito za učenike osnovne škole koji zahvaljujući Općini već godinama imaju besplatne udžbenike i prehranu.
  - Općina Magadenovac dobro funkcionira jer imaju dobar proračun i kvalitetno vodstvo. Tako je i moj radni posjet bio na razini razmjene informacija o aktualnim i budućim projektima, u kojima će im pomoći Županija, na primjer posredovat ćemo prema Ministarstvu državne imovine kako bi ubrzali pripreme projekata poduzetničkih zona. Ova općina dakako ima problem izražen u većini općina i gradova u Županiji i istočnoj Hrvatskoj, a to je odlazak stanovništva i posljedice koje potom nastaju sa zdravstvenim, prijevozničkim i sličnim javnim uslugama. Nastojat ćemo pomoći u rješavanju tih problema jer kada iz sela odu liječnik i stomatolog, kada se ugasi pošta onda se to teško može vratiti – rekao je župan Ivan Anušić na danas, 19. listopada 2017. godine, održanom sastanku s načelnikom Općine Magadenovac Stjepanom Živkovićem i njihovim suradnicima. Razgovaralo se o desetak tema od zajedničkog interesa i razvojnim projektima, a zanimljivo je da su predstavnici Općine zatražili samo savjetodavne, lobističke i administrativne usluge Županije, bez zahtjeva za proračunskim izdvajanjima.
  Za četiri godine Osječko-baranjska županija bez mina

  Na području Osječko-baranjske županije ove godine bit će razminirano oko pet četvornih kilometara minsko sumnjivih površina, a minski sumnjivo ostat će još 50 četvornih kilometara. Međutim, do sada su razminirane sve okućnice i poljoprivredne površine, a preostale su šumske površine, uglavnom na području Baranje. Kako su sredstva za razminiranja osigurana, i to većinom iz europskih fondova te državnog proračuna, sigurno je da će se cjelokupno razminiranje završiti u naredne četiri godine, odnosno okončat će se „30 godina života s minama“.
  O aktualnim pitanjima razminiranja na području Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić danas, 19. listopada 2017. godine, razgovarao je s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušanom, predsjednicom Upravnog vijeća HCR-a Đurđom Adlešić i načelnicom Odjela za plansko-analitičke poslove HCR-a Natašom Mateša Mateković. Nakon sastanka predstavnici HCR-a i zamjenik župana Petar Lagator obišli su područje u Baranji na komu je u tijeku razminiranje.
  - Možemo biti zadovoljni što će u naredne četiri godine Osječko-baranjska županija biti u cijelosti razminirana. No, i preostale površine su velike, ali i teško pristupačne jer su na području Kopačkog rita.
  Od dobrih inicijativa do konkretnih projekata

  Završetak društvenog doma te početak izgradnje nove višenamjenske zgrade svakako su među prioritetnim projektima Općine Vuka u ovoj i slijedećoj godini. Stoga su to bile i središnje točke radnog sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i načelnika Općine Vuka Damira Maričića te njihovih suradnika, koji je održan danas, 18. listopada 2017. godine, u Vuki.
  Župan Anušić je naglasio kako je Općina Vuka mala po površini i broju stanovnika, raspolaže s malim izvornim proračunom, ali općinska uprava ima niz inicijativa iz kojih nastaju i realiziraju se kvalitetni projekti. Obećao je administrativnu, logističku, financijsku i svaku drugu pomoć Županije u pripremi i provođenju postojećih i novih zajedničkih projekata.
  - Danas smo razgovarali o nekoliko aktualnih projekata, između ostaloga o izgradnji nove zgrade u Vuki u kojoj bi se smjestilo dom zdravlja, stomatološku ordinaciju i ljekarnu, kao i prostor za predškolski odgoj i općinsku upravu. Predviđena lokacija nalazi se na zemljištu osnovne škole čiji je osnivač Županija, pa je potrebno napraviti parcelaciju i potom ugovore kojima se omogućava nastavak projekta. Kao i u ostalim projektima, zajedničkim aktivnostima rješavat ćemo ovo pitanje u najkraćem mogućem roku – rekao je župan Anušić.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum