naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 21. ožujka 2018.

Novosti

 
  U organizaciji Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, Međunarodni dan osoba sa sindromom Down obilježen je danas (21. ožujka 2018. godine) i u Osijeku. Zbog lošeg vremena, umjesto na Trgu Ante Starčevića program je počeo u prostoru Esseker centar, a članovima udruge i drugim posjetiteljima priređeno je niz zanimljivih sadržaja; štand s promotivnim materijalima, figuricama i slatkišima, nastupi Bubamara “pirilice” balona i animatora Bumbara, puštanje 21 balona u zrak, susret s nogometašima NK Osijek, nastup Plesne skupine “Illusion”, a potom i posjet Dječjem vrtiću “Krijesnica”. Potporu Udruzi i osobama s Down sindromom iskazali su i zamjenik župana Petar Lagator te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić.
  U tijeku su novi javni pozivi za potpore za unaprjeđenje lovstva

  Lovni turizam na području Osječko-baranjske županije ima dugu tradiciju, a vrhunska lovišta poput Tikveša u Baranji uvrštena su među svjetski poznata odredišta lovaca. Danas su na području županije ustanovljena 24 državna lovišta i 85 zajedničkih lovišta koja su u zakupu prava lova domicilnih lovačkih društava, a lovni turizam kao posebna grana kontinentalnog turizma uvršten je među prioritete razvoja. Prirodni potencijali i bogatstva dakako moraju se koristiti sukladno strogim zakonskim odredbama, a županijska uprava nastoji sustavnim mjerama očuvati prirodne resurse, ali ih i koristiti za turističku i tržišnu namjenu. U suradnji s lovačkim društvima, Županija tako poduzima niz mjera za razvoj i unaprjeđenje lovstva, a ukupno stanje lovstva u Osječko-baranjskoj županiji razmatrano je na sjednici Kolegija župana održanoj danas, 21. ožujka 2018. godine, u sjedištu Županije u Osijeku.
  Dan Mjesnog odbora Josipovac i crkveni god

  Povodom blagdana sv. Josipa, stanovnici osječkog naselja Josipovac 19. ožujka 2018. godine obilježili su Dan Mjesnog odbora Josipovac i crkveni god župe svetog Josipa. U mjesnim prostorijama održana je svečana sjednica Vijeća MO Josipovac kojoj je nazočio i zamjenik župana Petar Lagator. Tom prigodom istaknuti su projekti koji su potrebni ovom prigradskom naselju sa oko 4.000 stanovnika, osobito uređenje nogostupa, javne rasvjete i zelenih površina.
  Predsjednik Vijeća MO Dubravko Brdar naglasio je potrebu izgradnje tramvajske pruge, za što je napravljena projektna dokumentacija, pa mještani očekuju da Grad Osijek napokon i realizira ovu investiciju. Među prioritetnim projektima su i kružni tok na raskrižju Osječke i Bizovačke ulice te izgradnja parkirališta ispred župe sv. Josipa i ispred Osnovne škole Josipovac.
  Uređenim poslovnim prostorima i stručnom potporom Valpovo poziva ulagače

  Za prvi radni sastanak župana Ivana Anušića i gradonačelnika Grada Valpova Matka Šutala te njihovih suradnika, održanog u Valpovu 15. ožujka 2018. godine, predloženo je 20-ak tema, pa je sastanak protekao u konkretnoj razmjeni informacija te završio dogovorom o daljnjoj suradnji na zajedničkim projekatima. Naravno, dominirale su teme iz gospodarstva, infrastrukturnih komunalnih zahvata, školstva, ali i kulture i sporta. Financijski promatrano, Osječko-baranjska županija će u narednom razdoblju pratiti valpovačke projekte s 1,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna, a gradska uprava dobivat će i druge potrebne potpore sa županijske razine. Uostalom, ni Grad Valpovo nije pošteđen loših demografskih kretanja. Prema popisu stanovništva 2011. godine na području grada živjelo je 7.536 stanovnika, a zajedno sa sedam okolnih naselja Grad Valpovo kao jedinica lokalne samouprave imao je ukupno 11.763 stanovnika. Na sastanku se moglo čuti mišljenje da je taj broj danas umanjen za barem 1.000 osoba, pa je za daljnji rad izuzetno važan baš svaki razvojni projekt.
  Pannonian challenge: Adrenalinska atmosfera na svjetskom festivalu ekstremnog sporta

  Međunarodno natjecanje Pannonian Challenge uvrstilo je Osijek i Osječko-baranjsku županiju među najznačajnije svjetske centre biciklističkog i ekstremnog sporta, ali i s time povezanog turizma. Povodom 19. Pannonian Challengea koje će se organizirati u Osijeku na prostoru skate parka na Copacabani od 30. svibnja do 2. lipnja ove godine danas (15. ožujka) održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni sportski program i ostala događanja predstojećeg susreta. Govorili su predstavnici udruge Pannonian Zdenko Liška i Jurica Barač, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, direktorica komunikacija VIPnet Hrvatska Martina Rizman Matić te direktor utrke Tour of Croatia Vladimir Miholjević.
  - Pannonian challenge je tijekom posljednjih 18 godina razvio u najveću i najatraktivniju manifestaciju na području naše županije, pa i šire i stoga se Osječko-baranjska županija odlučila aktivnije uključiti u organizaciju festivala ekstremnih sportova. Na nama je da budemo podrška entuzijastima koji su krenuli na Iktusu s minimalnim budžetom, ali sjajnom idejom i danas su prepoznati u cijelom svijetu. Tisuće vozača i posjetitelja širom svijeta dolazi u lipnju u Osijek kako bi upili dio adrenalinske atmosfere koju posljednjih nekoliko godina prenose i najveće svjetske tv kuće. Pannonian je brand grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, jer osim sporta promovira i turističke potencijale Slavonije i Baranje. Spajanje turističke ponude i vrhunske manifestacije dobitna je kombinacija, a strategija razvoja turizma naše županije upravo se temelji na sinergiji svih segmenata turističke ponude – rekao je župan Anušić.
  Županija dodjeljuje uskrsnice za 5.155 umirovljenika

  Povodom blagdana Uskrsa od 19. ožujka 2018. godine počinje isplata jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 150,00 kuna, odnosno uskrsnica za 5.155 umirovljenika s područja Osječko-baranjske županije. Naime, sukladno financijskim mogućnostima Županije, župan Ivan Anušić donio je rješenje o isplati uskrsnica umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije čija je mirovina 1.200,00 kuna ili manje. Za tu namjenu iz proračuna će se isplatiti ukupno 773.250,00 kuna, a novac će se dostaviti na kućne adrese umirovljenika.
  Isplata ovih jednokratnih novčanih pomoći obavlja se prema Ispisu korisnika mirovine za Osječko-baranjsku županiju koji vodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, i to za korisnike starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina i korisnike invalidskih mirovina zbog opće nesposobnosti za rad i profesionalne nesposobnosti za rad, a korisnici nisu u radnom odnosu.
  Uskrsnicu mogu ostvariti i umirovljenici čiji ukupni iznos mirovina ostvarenih u Republici Hrvatskoj i inozemstvu iznosi 1.200,00 kuna ili manja...
  Uz obranu od poplava, priprema se projekte upravljanja vodom Karašice i Vučice

  Vodostaj rijeka Vučice i Karašice na valpovačkom području danas (14. ožujka 2018. godine) počeo se spuštati, pa ukoliko ne bude novih većih oborina ili drugih izvanrednih okolnosti prestaje i opasnost od njihovog izlijevanja. Najveću opasnost od poplava proteklih dana ove rijeke su činile na području sela Marjančaci gdje se voda izlila na njive te području Valpovačkih toplica zbog „propusnosti“ nasipa. Kako bi se uvjerili u stanje na terenu te upozorili na važnost preventivnih radnji u obrani od poplava, kao i trajnog reguliranja vodnih tokova, danas su to područje posjetili župan Ivan Anušić, njegov zamjenik Goran Ivanović, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu iz Osijeka Željko Kovačević i gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, a dočekali su ih mještani, osobito poljoprivrednici iz Marjančaca koji najviše strepe od izlijevanja rijeka.
  - Prema podacima Hrvatskih voda na ovom području bila je dosta ozbiljna situacija, no aktivnostima njihovih djelatnika, kao i licenciranih tvrtki te civilne zaštite jedinica lokalne samouprave i Županije, veći problemi su spriječeni intervencijama na kritičnim mjestima, a sustav je pod stalnom kontrolom - rekao je župan Ivan Anušić.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum