naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 26. svibnja 2017.

Novosti

 
  Na ovom stručnom skupu održanom na Filozofskom fakultetu u Osijeku tematizirala se jedna od najvažnijih tema kada govorimo o odgoju i obrazovanju mladih, a to je da je najveći izazov uspjeti s djecom koja nemaju cjelovitu obitelj i zbog toga upravo ovakve institucije moraju poticati društvo i stručnu javnost na dodatnu brigu i skrb.
  Ideja za temu skupa proizašla je iz činjenice da nemaju sva djeca priliku odrastati u potpunoj obitelji i sa svojim biološkim roditeljima, nego žive u jednoroditeljskim, posvojiteljskim, udomiteljskim ili SOS obiteljima te ponekad ni biološke obitelji djetetu ne pružaju optimalne uvjete za rast i razvoj.
  Županija prekvalifikacijama pomaže nezaposlenima - počela edukacija programera i dizajnera za mobilne aplikacije

  Na fakultetu Elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija sredinom svibnja ove godine počela je edukacija usavršavanja nezaposlenih osoba za poslove izrade mobilne aplikacije. To obuhvaća dizajniranje korisničkog sučelja, programiranje, samostalnu izradu cjelovitog programskog rješenja te u konačnici osnove poduzetništva i zaštite na radu.

  Župan dr. Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić zajednički su obišli nova igrališta u Osijeku - dječje uz trim stazu na lijevoj obali Drave u Tvrđavici i rukometno odnosno košarkaško igralište uz streljanu Pampas u Retfali.
  U realizaciji ovih investicija zajednički su sudjelovali Grad i Županija. Županija je financirala projektnu dokumentaciju, izgradnju i opremanje, a Grad je osigurao zemljište na kojima su izgrađena igrališta.
  Maturanti nam i ove godine napravili spektakl od ispraćaja

  U organizaciji Osječko-baranjske županije ispraćaj maturanta odnosno popularna norijada ponovno je okupila veliki broj učenika završnih razreda srednjih škola. I ove se godine zaplesala tradicionalna Quadrilla, a nakon trogodišnje stanke pokušalo se oboriti Guinnessov rekord u zajedničkom plesu mladih iz 58 gradova u 7 zemalja.
  Snimljena je i grupna fotografija, a maturanti su, kako su sami poželjeli, ispisali tijelima riječ MATURA.
  Razminiranje preostalih poljoprivrednih površina

  Uvođenjem u posao djelatnika tvrtke „Istraživač“ d.o.o. Nuštar od strane Hrvatskog centra za razminiranje, danas (19. svibnja 2016. godine) počelo je razminiranje zadnjih preostalih minsko sumnjivih poljoprivrednih površina na području Osječko-baranjske županije, a riječ je 912.748 m² na području općina Šodolovci i Darda. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a njegova ukupna vrijednost je 7.162.787,45 kuna. Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega Europska unija kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85 % udjela, a Republika Hrvatska s 15 % udjela.
  Županija subvencionira kamate na poduzetničke kredite

  Osječko-baranjska županija već dvije godine na temelju javnih natječaja sudjeluje u kreditiranju poduzetnika iz Programa \"Kreditom do uspjeha 2014.\", Mjera 1 \"Kreditom do konkurentnosti\". U suradnji s 10 banaka do sada je odobreno 14 kredita u ukupnom iznosu 15.683.890,41 kuna, a na sjednici Povjerenstva za kreditne zahtjeve kojom je predsjedao župan dr. sc. Vladimir Šišljagića danas, 19. svibnja 2017. godine, odobrena su još dva kreditna zahtjeva u iznosu 3.251.508,10 kuna. Jedan kredit je namijenjen poduzetniku koji ima pilanu s 32 zaposlenika, 80 posto proizvodnje izvozi, a kredit koristi za izgradnju novih pogona. Drugi kredit koristi pekarski obrt s 21 zaposlenim, i to za kupovinu objekta nove prodavaonice. Inače, ukupni kreditni potencijal ove kreditne linije iznosi 27 milijuna kuna, a preostalo je još 11.316.109,59 kuna za nove zahtjeve poduzetnika.
  16. Olimpijski festival dječjih vrtića

  Na Gradskom stadionu u Belišću, Europskom gradu sporta za 2017. godinu, danas je održan 16. Olimpijski festival dječjih vrtića Osječko-baranjske županije. To je izniman događaj za Zajednicu športskih udruga grada Belišća, a i sam Grad Belišće kao Grad prijatelj djece, koja organizacijom ovakve manifestacije potvrđuje vrijednost i značaj sporta u ovom gradu. Na festivalu sudjeluje 11 vrtića iz Osječko-baranjske županije sa 400 djece i 65 odgajateljica te 30-ak volontera i službenih osoba.
  Nakon svečanog mimohoda mališana iz vrtića, njihovih odgajateljica i volontera, sudionike Festivala pozdravili su župan dr. sc. Vladimir Šišljagić i zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum