naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 22. veljače 2018.

Novosti

 
  Na poziv župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića danas, 21. veljače 2018. godine, u Osijeku je održan sastanak o rješavanju problema javnog prijevoza putnika na području ove županije. Bio je to nastavak razgovora započetih nakon odluke prijevozničke tvrtke Panturist, članice Grupe Arriva, o ukidanja dijela putničkih linija te njihovoj ponovnoj uspostavi za samo dva dana, ali nakon intervencije župana Anušića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, te sastanka istih sudionika prošlog tjedna u Zagrebu. Sastanku su bili nazočni predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture državna tajnica za promet Nikolina Brnjac, pomoćnik ministra Mario Madunić i voditelj Službe Damir Šoštarić, zatim generalni direktor Arriva Hrvatska Dražen Divjak, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i direktor Sektora za razvoj Mirko Franović, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić, predstavnica HGK Županijske komore Osijek Snježana Babić te župan Ivan Anušić sa suradnicima.
  Sinergijom do stvaranja brenda

  Valorizacija potencijala i detektiranje problema na turističkom tržištu, suradnja turističkih zajednica u kreiranju turističke ponude, Master plan turizma na području našičkog kraja, Operativni plan za razvoj turističkog proizvoda Stari podrum i Goveđa glava te prijedlog programa boravka posjetitelja na području Osječko-baranjske županije bile su središnje teme sjednice Savjeta za razvoj kontinentalnog turizma, održane 21. veljače 2018. godine u Starom podrumu Feravina u Feričancima. Na sjednici su bili zamjenik župana Goran Ivanović, v.d. pročelnice Upravnog odjela za kontinentalni turizam Ivana Čandrlić-Dankoš, direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić, direktor Slavonke d.d. Našice Mladen Kajganić, direktorica Gastro-marketa (članice Nexe grupe) Anamarija Mikić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, direktori županijske, gradskih i općinskih turističkih zajednica, čelnici Grada Našica te općina Donja Motičina, Đurđenovac, Feričanci i Podgorač. Svi nazočni suglasili su se da je održavanje ovakvih sastanaka potrebno radi razmjene iskustava, a još više sinergijskog djelovanja u turističkoj prezentaciji ovog područja.
  EU projektima Kopački rit dobiva dodatne vrijednosti

  Projekt Naturavita, ukupne vrijednosti oko 400 milijuna kuna, samo je jedan od aktualnih projekata koji se pripremaju ili provode na području Kopačkog rita, a najvećim dijelom financiraju iz fondova Europske unije. Milijunska ulaganja rezultat su sustavne pripreme projekata i – kako ističe župan Ivan Anušić - sinergijskog djelovanja Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Osječko-baranjske županije, Javne ustanove Park prirode Kopački rit i Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. O tim aktualnostima na konferenciji za novinare, održanoj danas, 21. veljače 2018. godine u Prijemnom centru JU Park prirode Kopački rit u Kopačevu, govorili su župan Ivan Anušić, ravnatelj JU Park prirode Kopački rit dr. sc. Tomislav Bogdanović i ravnatelj Agencije Davor Mikulić.
  - Kopački rit ima središnje mjesto u turističkoj strategiji Osječko-baranjske županije jer je područje kakvo ne postoji nigdje dalje u Europi. Ono se s pravnom naziva „Europska Amazona“, a našim zajedničkim projektima i aktivnostima želimo ga ponuditi turistima kao top destinaciju prirodne baštine i bogatstava. U svim projektima sudjeluje Županija, a sigurni smo da će se vrlo brzo pokazati pomaci i rezultati u Kopačkom ritu - rekao je župan Anušić.
  U izgradnju sustava odvodnje u Strizivojni uloženo sedam milijuna kuna, ali se ne koristi jer nema - pročistač

  Tek desetak metara travnjaka dijeli prve kuće mještana Strizivojne i Vrpolja, dva susjedna naselja, ali i dvije općine i dvije županije (Osječko-baranjsku i Brodsko-posavsku), što je bio i razlog da još 2006. godine krenu u zajedničku izgradnju sustava odvodnje pod Aglomeracijom Vrpolje. Izgrađeno je 80 posto kanalizacijske mreže, četiri crpne stanice, za što je do 2016. godine utrošeno sedam milijuna kuna, no sustav se ne koristi jer još uvijek nije riješeno pitanje pročistača. Za završetak sustava potrebno je 120-140 milijuna kuna, ovisno da li se odvodnja usmjerava na pročistač u Piškorevcima ili Slavonskom Brodu, što dakako – općinska uprava Strizivojne ne može sama riješiti. Načelnik Josip Jakobović stoga je pozvao u radni posjet župana Ivana Anušića te ga zamolio za pomoć u rješavanju ovog problema.
  - Izgrađena infrastruktura dijelom propada, dio se već treba rekonstruirati, a korištenje sustava nije ni počelo. Dok se ne riješi pitanje pročistača zastali smo i s izgradnjom mreže u sporednim ulicama – pojasnio je načelnik Jakobović, na što je župan Anušić odmah predložio, a Jakobović zadovoljno prihvatio, da već narednih dana zajedno posjete Hrvatske vode te s njenim predstavnicima utvrde moguće rješenje.
  Koordinacija župana i grado/načelnika: Od javnog prijevoza preko vrtića i turizma do azila za pse

  Dogovor o usklađivanju mreže dječjih vrtića te aktualna problematika kontinentalnog turizma na području Osječko-baranjske županije bile su točke dnevnog reda redovitog sastanka župana Ivana Anušića s gradonačelnicima i načelnicima s područja Osječko-baranjske županije održanog danas (19. veljače 2018. godine) u Osijeku. Kako je uvodno rekao župan, koordinacije su se pokazale korisnima i učinkovitima jer gradonačelnicima i načelnicima izravno odgovora na pitanja, a mogu se odmah dogovoriti zajedničke aktivnosti na projektima te otvoriti nova aktualna pitanja, što se i dogodilo na današnjem sastanku.
  Najviši standard svih vozila Hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije

  Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije raspolaže s devet timova hitne medicine koji svakoga dana pružaju hitnu medicinsku pomoć na području Županije doslovno 24 sata, a sva njihova vozila su potpuno nova te s ugrađenom visokokvalitetnom opremom. Naime, krajem prošle godine Zavodu su isporučena tri nova vozila marke Citroen Yumper u vrijednosti od 1.350.000,00 kuna. Županija je sudjelovala u toj kupovini s 1.000.000,00 kuna, a ostatak su bila vlastita sredstva Zavoda. Prije tjedan dana isporučeno je još šest vozila ukupne vrijednosti 2.700.000,00 kuna, što je financirano iz decentraliziranih sredstava Županije. Pojedinačna cijena vozila tako iznosi 450.000,00 kuna s PDV-om. Tim povodom danas, 19. veljače 2018. godine, župan Ivan Anušić posjetio je Zavod za hitnu medicinu OBŽ gdje je s ravnateljicom Silvanom Sabo razgovarao o aktualnostima u radu Zavoda te je nazočio predstavljanju novih vozila.
  Beli Manastir je nositelj razvojnih projekata Baranje

  Provedba Intervencijskog plana i EU projekata, prometna povezanost i Koridor 5c, višegodišnji neriješeni problemi otkupa stanova u vlasništvu županijskih ustanova, uređenje statusa nastavno-sportske dvorane u Belom Manastiru, problem stanova u vlasništvu HZMO-a te loši uvjeti u školskoj radionici za učenike Prve srednje škole bile su glavne teme sastanka župana Ivana Anušića i gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba održanog 16. veljače 2018. godine u Belom Manastiru. Uz njihove suradnike sastanku je nazočio i ravnatelj Središnje agencije za planiranje i ugovaranje EU projekata Tomislav Petric koji je potvrdio uspješnu provedbu Intervencijskog plana u jedinom baranjskom gradu.
  Župan Anušić je rekao kako je Grad Beli Manastir ključna lokalna samouprava i nositelj mnogih projekata u Baranji, dok je gradonačelnik Rob pohvalio suradnju sa županom, komu je ujedno zahvalio na angažiranju u osiguranju obroka za učenike i javnog prijevoza putnika. Složili su se da je međusobna suradnja na visokoj razini te da tako treba i nastaviti na dobrobit obje strane.
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum