naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 26. veljače 2017.

Novosti

 

  Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić uručio je za 25 polaznika koji  su svladali ECDL edukaciju u Zavodu za informatiku  Osijek diplome o završenoj ECDL edukaciji. Do sada je educirano približno 850 polaznika za 15-ak  raznih zvanja i vještina. Županija sa Zavodom za zapošljavanjem već više od  deset  godina organizira razne edukacije koje su besplatne  polaznike za zanimanja za koje treba dodatno obrazovanje i edukacija. 

  Sukladno dogovoru s predsjednicima klubova vijećnika u Županijskoj skupštini, predsjednik Antun Kapraljević sazvao je 27. sjednicu Županijske skupštine za utorak, 21. veljače 2017. godine u 9 sati. Dnevni red ove, u kalendarskoj godini prve, sjednice Županijske skupštine, pored uobičajenog polugodišnjeg Izvješća Župana sadržava i niz drugih izvješća i informacija te prijedloga akata među kojima su i programi i odluke o potporama u poljoprivredi, ruralnom turizmu i lovstvu.
  Irska želi investirati u Osječko-baranjsku županiju

  Veleposlanicu Irske u Hrvatskoj NJ. E. Olive Hempenstall 21. veljače 2017. godine primio je župan dr. sc. Vladimir Šišljagić. Bio je to veleposlaničin nastupni posjet u Osječko-baranjskoj županiji iz koje su posljednjih godina, kao što je poznato, mnogi građani otišli na rad u Dublin i druge gradove. Veleposlanica je istaknula kako raspolaže s informacijama da su Slavonci dobro prihvaćeni u njenoj domovini te da su dobri radnici. Među njima ima i mnogo stručnjaka, osobito iz područja IT tehnologije koja je i jedan od strateških djelatnosti ove županije.
  Hrvati „nestali“ s Kenđije!

  Na području Kenđije, hrvatskom teritoriju na lijevoj obali Dunava koji pripada Općini Draž, nalazi se oko 600 hektara obradivih površina, a do Domovinskog rata tamo je živjelo oko 900 stanovnika. Danas ih je tek 20-ak, odnosno pet obitelji, bave se uglavnom poljoprivredom i žive u teškim uvjetima. Formalno su državljani Hrvatske, pa upravo oni najviše trpe zbog problema neriješene državne granice između Hrvatske i Srbije. Kako bi ponovno ukazali na taj problem predstavnici osječko-baranjske podružnice Zajednice povratnika Hrvatske Branko Pek, Tomo Povreslo i Zoran Kontak sastali su se danas, 20. veljače 2017. godine, sa županom dr. sc. Vladimirom Šišljagićem te zatražili potporu za svoje prijedloge i inicijative.
  Županija sufinancira kamate na kredite za energetsku obnovu

  Župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić potpisao je danas, 20. veljače 2017. godine, ugovore sa sedam poslovnih banaka koje su prihvatile uvjete praćenja županijskog projekta \"Kreditiranje energetske obnove višestambenih zgrada\". Projekt je namijenjen suvlasnicima višestambenih zgrada za energetsku obnovu vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije s ciljem smanjenja potrošnje energije za grijanje. Kako je istaknuo župan Šišljagić, Projektom je predviđen kreditni potencijal od 20 milijuna kuna koji će plasirati poslovne banke iz vlastitih sredstava, kamatna stopa iznosi do 5% za cijelo vrijeme trajanja kredita, rok otplate kredita je do deset godina, a rok iskorištenja kredita do 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora o kreditu. Najniži iznos kredita je 20.000,00 kuna, a najviši iznos je 2 milijuna kuna.
  Svim korisnicima Županija će subvencionirati kamate na kredite s dva postotna poena, pa je župan pozvao i druge općine i gradove da na sličan način podrže projekt i pomognu otplatu kredita.
  Pokladno jahanje u Tenju

  Pokladno jahanje u Teni održano je 12. puta u organizaciji Centra za kulturu i sport Tenja, KUD-a Josip Šošić uz veliki odaziv jahača širom Osječko-baranjske županije. Povorka je krenula ispred Doma DVD Tenja, zapjevala na nekoliko postaja prije nego li je došla na salaš Cvitković, pretposljednjoj postaji gdje su 46 konjanika ugostile na zajedničkom dočeku čak 22 obitelji iz Tenje. Na salašu Cvitković jahače i konje dočekao je, uz brojne druge goste i župan dr. sc. Vladimir Šišljagić.
  Muzej Slavonije obilježio 140 godina djelovanja

  Muzej Slavonije u Osijeku najveći je muzej općeg tipa u Hrvatskoj . U 169 zbirki više je od pola milijuna predmeta. Riječ je o arheološkoj, etnografskoj, knjižnoj, kulturno-povijesnoj, numizmatičkoj, prirodoslovnoj, tehničkoj i umjetničkoj građi, a muzejska knjižnica najveća je u Hrvatskoj. 140 godina djelovanja Muzeja Slavonije bivšim i sadašnjim djelatnicima čestitao je i župan dr.sc. Vladimir Šišljagić
  kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum