Savjetovalište za dojenje

U Republici Hrvatskoj unatrag nekoliko desetljeća bilježi se pad dojene djece kao i kratko razdoblje dojenja  i sve to nas svrstava u zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

Dojenjem se djeci pruža najzdraviji i najsretniji početak života. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a su isključivo dojenje do šest mjeseci dojenačke dobi, a potom uz odgovarajuće dohranjivanje djeteta nastavak dojenja do navršenih godinu dana, odnosno dvije i duže dokle god to majka ili dijete žele. Majčino mlijeko je sastavom potpuno prilagođeno djetetovim potrebama, sadrži brojne obrambene tvari te je s toga nezamjenjivo.

Stoga je Dom zdravlja Osijek u suradnji s Osječko-baranjskom županijom otvorio  Savjetovalište za dojenje kao drugo u Republici Hrvatskoj.

Ciljevi Savjetovališta su prvenstveno usmjereni na povećanje stope dojene djece te na promociju dojenja u zajednici. Sve aktivnosti koje  se provode  u skladu su s preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

U savjetovalištu rade patronažne sestre koje su prošle  edukaciju o dojenju i dobile certifikat međunarodnih savjetnica za dojenje.

Ukoliko majke naiđu na poteškoće prilikom dojenja, kao što su nedostatak mlijeka, slabo mlijeko, gladno dijete, bolno dojenje, ragade, manje dobivanje na tjelesnoj težini, zastoj mlijeka, mastitis… i brojne druge, mogu kontaktirati patronažne sestre Doma zdravlja Osijek putem telefona 091/156 5704, e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. , ili putem web stranice Savjetovalište za dojenje Osijek.

Radno vrijeme Savjetovališta: ponedjeljak - petak od 7:30 - 15:30 sati ( uz prethodnu telefonsku najavu).

Telefonsko savjetovanje: svaki radni dan 08 - 20 sati.

Osim pružanja praktične pomoći i savjetovanja majki koje doje, u sklopu Savjetovališta  organiziraju se i grupe za potporu dojenja i edukativna predavanja te izrađuju  promidžbeni materijali, plakati, priručnici za roditelje, a sve u cilju  promocije dojenja u zajednici i povećanja broja dojene djece.

Top