Izgradnja Svetišta Gospe od Utočišta u Aljmašu

Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu najznačajnije je marijansko svetište u Osječko-baranjskoj županiji, te jedno od najznačajnijih u Republici Hrvatskoj. Tijekom ratnih razaranja središnji objekt Svetišta, crkva Gospe od utočišta, potpuno je uništena, a ostali hodočasnički sadržaji su zapušteni ili devastirani.

Prostor Svetišta Gospe od Utočišta može se podijeliti u tri cjeline; crkva Gospe od Utočišta, hodočasnički plato i servisni prostori smješteni u "zidovima" koji obrubljuju parcelu. Gradnja novog kompleksa izvedena je na lokaciji stare srušene crkve u samom središtu Aljmaša. Za vrijeme blagdana to je hodočasničko žarište koje popunjava i okolne prostore i obavlja tada sve potrebne funkcije koje su dio vjerskih svečanosti.

Radovi I etape, tj. radovi na izgradnji crkve Gospe od Utočišta izvedeni su u cijelosti. Nakon otklanjanja svih nedostataka po tehničkom pregledu u kolovozu 2003. godine dobivena je i Uporabna dozvola.

Prema Ugovoru o zajedničkom financiranju izgradnje II. i III. etape iz 2005. godine u njezinom financiranju su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Biskupski ordinarijat Đakovo te RKT župa Aljmaš.

Ukupna vrijednost investicije: 13.242.217,04 kuna.

Osječko-baranjska županija je sudjelovala u financiranju izgradnje s ukupno 1.883.602,16 kuna od čega 1.500.000,00 kuna za I. etapu, 258.308,16 kuna za arheološka istraživanja (ručni iskop) te 125.294,00 kuna za izradu izvedbenog projekta II i III etape izgradnje.

Vrijeme izgradnje: 2001. - 2006. godina.

       

Top