Konferencija Pametna sela

 

Pametna sela - EU koncept razvoja ruralne zajednice

Dana 9. srpnja 2021. godine, u prostorima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana je Konferencija „Pametna sela - novi EU koncept razvoja ruralne zajednice“ koju su zajednički organizirali Osječko-baranjska županija i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol. Počela je pozdravnim riječima dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, ministrice poljoprivrede mr.sc. Marije Vučković, a sudionike je video porukom pozdravila i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

- Broj stanovnika ruralnih područja Hrvatske se smanjuje, uostalom kao i u ostalim ruralnim dijelovima Europe, pa je depopulacija već artikuliran problem, ali ne nalazimo način kako ga riješiti. I dalje je prisutan odlazak ljudi u velike gradove, što se i nadalje predviđa, a smatram da je to pogrešno i te procese treba promijeniti. Naime, sela mogu bez gradova, ali gradovi ne mogu bez sela koja proizvode, stvaraju, no u ovom trenutno ne postoji takva svijest. Mislim da moramo sačuvati naša ruralna područja, poticati ih na sve moguće načine, pa i kroz fondove EU i projekte poput Pametnih sela - rekao je župan Ivan Anušić.

O EU konceptu Pametna sela uvodno je govorio i zastupnik u EU parlamentu Franc Bogovič, a zastupnik u EU Parlamentu doc.dr.sc. Tomislav Sokol o konceptu Pametnih sela kao sredstvu razvoja ruralnih područja. Istaknuo je da obilježje današnjih ruralnih područja nije samo poljoprivreda nego ona imaju daleko šire i sveobuhvatnije značenje. Smatra da je između ostalog potrebno jasno prezentirati koncepte poput Pametnih sela, odnosno pojasniti mogućnosti koje se nude kroz projekte EU te svakako povećavati standard ruralnih područja. O dobroj praksi ruralnog razvoja Osječko-baranjske županije govorio je Slavko Marjančević, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj OBŽ. Potom su uslijedile panel rasprave da bi na kraju bili doneseni zaključci cijele Konferencije.

Kako je rečeno na Konferenciji, problem zaostajanja ruralnih područja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja nije samo problem Hrvatske ili zemalja istočne Europe već je prisutan i u najrazvijenijim zemljama Europske unije, pa je rješavanje ovog problema od strateškog interesa za cijelu Europu. Upravo iz tog razloga Europski parlament u 2019. godini donio je odluku o prihvaćanju projekta Pametna sela kao novog koncepta uravnoteženog razvoja ruralnih područja. Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost novog koncepta razvoja ruralnih područja  „Pametna sela“ te je u svrhu poticanja, educiranja, podizanja svijesti i aktiviranja svih lokalnih čimbenika poduzela niz aktivnosti, između ostalog raspisan je i javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja.

Prezentacije

Smart Rural 21 - Izv. prof. dr. sc. Aleksandar Lukić
Koncept „Pametnih sela” - Bojana Markotić Krstinić
Smart Villages - Franc Bogovič
Uloga županije u razvoju i provedbi koncepta Pametna sela - mr.sc. Josip Kraljičković
Modeli digitalizacije sela - izv.prof.dr.sc. Krešimir Grgić, izv.prof.dr.sc. Josip Job
Uloga LEADER/CLLD a u razvoju „Pametnih sela" - Milan Medić
DOBRA PRAKSA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI - Slavko Marjančević
Kratki lanci opskrbe ekoloških proizvoda - Izv.prof.dr.sc. Snježana Tolić
Utjecaj Europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske - Sonja Vuković, Slap
Koncept pametnih sela kao prilika za ruralna područja OBŽ - Tomislav Barbarić
Potencijal diplomskog studija Digitalna poljoprivreda u digitalnom razvoju zajednice - prof. dr. sc. Zdenko Lončarić
STRATEŠKI PLAN ZPP I RAZVOJ PAMETNIH SELA - Zdravko Tušek
Primjena obnovljivih izvora energije u ruralnom prostoru - Prof.dr.sc. Davor Kralik

Top