Kultura

Zakonom o financiranju javnih potreba u kulturi ("Narodne novine" broj 47/90., 27/93. i 38/93.)propisano je da Županija donosi program javnih potreba u kulturi od zajedničkog interesa za općine i gradove na njezinom području, te Županiju kao cjelinu. Slijedom njega, Županija je donijela i svoju Odluku o financiranju javnih potreba u kulturi na području Osječko-baranjske županije ("Županijski glasnik" broj 15/15. i 8/16.).

Osječko-baranjska županija svake godine objavljuje Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba u kulturi Osječko-baranjske županije koji se objavljuje u "Glasu Slavonije" i na stranici Osječko-baranjske županije.

Temeljem članka 6. Zakona o kulturnim vijećima ("Narodne novine" broj 48/04., 44/09. I 68/13.), Skupština Osječko-baranjske županije donijela je na 7. sjednici 29. studenoga 2004. godine Odluku o osnivanju Kulturnog vijeća Osječko-baranjske županije. Funkcija je Kulturnog vijeća unapređivanje, očuvanje, zaštita te poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva, posebice stvaralaštva mladih te promicanja potreba u kulturi i umjetnosti nacionalnih manjina s područja Osječko-baranjske županije u zemlji i inozemstvu u skladu s odredbama Zakona o kulturnim.

Djelokrug rada Vijeća ostvaruje se:

  • predlaganjem ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje,
  • predlaganjem programa javnih potreba u kulturi za koje se sredstva osiguravaju u Proračunu Osječko-baranjske županije,
  • predlaganjem mjera za poticanje i promicanje profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kao i kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva uopće, a posebno stvaralaštva mladih,
  • predlaganjem mjera koje omogućuju javnosti Osječko-baranjske županije upoznavanje s priznatim vrijednostima i suvremenim nastojanjima u umjetnosti i kulturi i drugih hrvatskih područja i drugih zemalja i naroda,
  • ostvarivanjem utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

Kulturno vijeće ima predsjednika i 10 članova koje, na temelju javnog poziva, imenuje Skupština Osječko-baranjske županije, na vrijeme od četiri godine, iz reda kulturnih djelatnika i umjetnika koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih za utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva zbog kojih je Vijeće osnovano, a koji su utvrđeni Odlukom o osnivanju Kulturnog vijeća Osječko-baranjske županije.

Zapisnici Kulturnog vijeća

Ustanove kulture:

Na području Županije godinama se održavaju već tradicionalne manifestacije kulture u području likovne umjetnosti i glazbe te folklora:

KIPARSKA KOLONIJA ERNESTINOVO

Kiparska kolonija Ernestinovo tradicionalna je kiparska kolonija za rad u drvu (pretežito umjetnika naive) koja se održava se u Parku skulptura u Ernestinovu, slavonskom selu poznatome po trajno izloženim skulpturama u drvetu. Organizator je likovna udruga "Petar Smajić" Ernestinovo. Uz kipare, u radu Kolonije sudjeluju i slikari. Kolonija je pod nazivom Kolonija kipara naivaca Jugoslavije osnovana 1973. godine. Tijekom vremena Kolonija je dobila međunarodni karakter.

Kontakt:
Likovna udruga "Petar Smajić"
c/o Općina Ernestinovo
Školska 2, 31 215 Ernestinovo
tel: 031/270-216
tel/fax: 031/270-214
 

KOLONIJA UMJETNIČKE KERAMIKE "HINKO JUHN" NAŠICE

Tradicionalna Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn" već 28 godina održava se tijekom mjeseca kolovoza u prostorima dvorca Pejačević u Našicama. Kolonija posjeduje opremljenu keramičarsku radionicu i sav potreban materijal za rad. Umjetnici dolaze na poziv Organizacijskog odbora, a nastali radovi ostaju u fundusu Zavičajnog muzeja Našice kao trajna pohrana. Uobičajeno sudjeluje do desetak keramičara umjetnika.

Kontakt:
Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn"
c/o Zavičajni muzej Našice
Pejačevićev trg 5, 31 500 Našice
tel/fax: 31/613-414
 

SLAVONSKI BIENNALE

Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju organizira Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku. Na izložbi su zastupljene likovne discipline: slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video te izmjenično svake četiri godine arhitektura i urbanizam te primjenjena umjetnost. Ocjenjivački sud putem natječaja poziva autore, vrši izbor i konačno dodjeljuje nagrade, Grand Prix, tri nagrade EX Aequo i Priznanje.Pravo sudjelovanja imaju likovni stvaratelji koji žive i rade u Slavoniji ili su životom i djelom vezani za Slavoniju.

Kontakt:
Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku
Europske avenije 9, 31000 Osijek
tel.: 031/251-280, 251-290
fax: 031/251-281
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web:www.gluo.hr

MEMORIJAL IVE KERDIĆA - TRIENNALE HRVATSKOG MEDALJERSTVA I MALE PLASTIKE

Održan prvi puta 1980. Memorijal je tradicionalna izložba koju organizira Muzej likovnih umjetnosti Osijek najuglednija hrvatska izložbena manifestacija stvaralaštva u medaljerstvu i komornoj skulpturi. Izložba je koncipirana po načelu poziva čiji je izbornik i autor uvodnog studijskog teksta. Tradicionalno uz materijal izbornika predstavlja se baština i suvremenost. Sudionici središnjeg dijela, hrvatskog medaljerstva i male plastike su istaknuti hrvatski kipari koji se primarno bave medaljerstvom ali i plastika u malom formatu važan je dio njihovog stvaralaštva.

Kontakt:
Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku
Europske avenije 9, 31000 Osijek
tel.: 031/251-280, 251-290
fax: 031/251-281
e-mail:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH PIJANISTA - EPTA

Od 1999. godine u Osijeku se bijenalno pod pokroviteljstvom UNESCO-a održava "Međunarodno natjecanje mladih pijanista EPTA" (EPTA International Competition of Young Pianists).
U okviru natjecanja održava se dječji pijanistički festival za djecu do 10 godina starosti te natjecanje pijanista u tri kategorije iz zemalja članica EPTA-e. Organizator tih međunarodnih natjecanja je EPTA Hrvatska (Udruženje glasovirskih glazbenih pedagoga - European Piano Teachers Association) u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhača u Osijeku.
 
Kontakt:
Glazbena škola Franje Kuhača
Trg Svetog trojstva 1, 31000 Osijek
tel/fax: 031/211-064

MEMORIJAL DARKO LUKIĆ

Memorijal "Darko Lukić" je međunarodni susret mladih pijanista. Održava se u znak sjećanja na pijanista i umjetnika (rođenog Osječanina) Darka Lukića. Ovaj Memorijal održava se bienalno, svake druge godine te se izmjenjuje s Memorijalom Franjo Krežma. Organizator Memorijala je Hrvatska glazbena mladež u Osijeku.

Kontakt:
Glazbena mladež Osijeka
Trg Sv.Trojstva 1, 31000 Osijek

MEMORIJAL FRANJO KREŽMA

Memorijal Franjo Krežma je međunarodni susret ponajboljih mladih gudača iz cijele Hrvatske i iz drugih europskih zemalja. Održava se u znak sjećanja na violinistu svjetskog glasa rođenog Osječanina Franju Krežmu. Memorijal se bienalno izmjenjuje s Memorijalom Darko Lukić. Organizator Memorijala je Hrvatska glazbena mladež u Osijeku.

Kontakt:
Glazbena mladež Osijeka
Trg Sv.Trojstva 1, 31000 Osijek

MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ NAŠICE

Memorijal Dore Pejačević glazbena je manifestacija posvećena rođenoj Našičanki skladateljici Dori Pejačević koji organiziraju Osnovna glazbena škola "Kontesa Dora" i Zavičajni muzej. Memorijal se sastoji od nekoliko programa koji se održavaju tijekom godine.

Kontakt:
Osnovna glazbena škola “Kontesa Dora”
Dore Pejačević 2, 31500 Našice
tel/fax: 031/611-002

FESTIVAL HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE

Nacionalno natjecanje tamburaških orkestara, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, utemeljeno je 1991. godine. Festival okuplja skladatelje, dirigente i izvođače iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva. Cilj je okupiti tamburaške orkestre i društva koji njeguju i unapređuju koncertnu tamburašku glazbu iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja. Orkestri nastupaju u pet kategorija - dječji, juniorski, seniorski, mali sastavi i tamburaški orkestri - a najboljima se dodjeljuju zlatna, srebrna i brončana plaketa "Tambura Paje Kolarića". Organizator je Hrvatski tamburaški savez u Osijeku. Održava se svake godine u svibnju. 1993. godine Županija je prihvatila status utemeljitelja Festivala ("Županijski glasnik" broj 2/93.).
 
Kontakt:
Hrvatski tamburaški savez u Osijeku
Ribarska 1, 31 000 Osijek
tel/fax: 031/283-253

OSJEČKO LJETO KULTURE

Ljetna multikulturalna manifestacija Osječko ljeto kulture, održava se od 2001. godine. Za trajanja manifestacije u prostorima osječke Tvrđe odvijaju se brojne kazališne predstave, performansi, izložbe, književni i filmski programi, a uz osječke izvođače, nastupaju i gosti iz Hrvatske i iz inozemstva.

Kontakt:
Grad Osijek
Franje Kuhača 9, 31 000 Osijek
tel: 031/229-229
fax: 031/229-180
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Đakovački vezovi su velika tradicionalna folklorna manifestacija - desetodnevna smotra folklora Slavonije i Baranje. U brojnim programima uz izvođače iz Slavonije i Baranje sudjeluju i folklorne grupe iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva. Programi se odvijaju ulicama grada Đakova (povorka), na Ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku (folklorne priredbe) te na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca (ostale priredbe).
Osim folklornih priredbi održavaju se i drugi programi kao što su razne izložbe, koncerti u katedrali i ostalim crkvama, predstavljanje raznih knjiga, filmova i CD-a, gastro fest, konjička natjecanja i druge.
 
Kontakt:
Turistička zajednica Grada Đakova
Kralja Tomislava 3, 31400 Đakovo
tel: 031/811-233
fax: 031/822-319
e-mail: //www.obz.hr/hr/Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

LJETO VALPOVAČKO

Najveća manifestacija amaterskog kulturnog stvaralaštva u Valpovštini je "Ljeto valpovačko". Program "Ljeta valpovačkog" obuhvaća izložbe likovnih radova slikara s područja Valpovštine, izložbe rukotvorina, koloniju slikara i kipara, koncert pjevačkih zborova i puhačkih orkestara, kazališne predstave, reviju pjevača amatera, izdavanje "Valpovačkog godišnjaka", natjecanju u spravljanju jela na starinski način i Kulenijada, a završava smotrom folklora u kojoj sudjeluju KUD-ovi iz cijele Hrvatske. Organizator je Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub" Valpovo.

Kontakt:
Ustanova za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub"
31550 Valpovo, Dvorac Nomann - Prandau 1
tel: 031/650-639fax: 031/650-428

MIHOLJAČKO SIJELO

Miholjačko sijelo, tradicionalna je smotra izvornog slavonskog folklora na kojoj uz kulturno-umjetnička društva iz Slavonije sudjeluju i KUD-ovi iz ostalih krajeva Hrvatske i iz inozemstva. Program smotre obuhvaća mimohod KUD-ova ulicama grada, nastupi KUD-ova.

Kontakt:
KUD "Matija Gubec"
Trg Ante Starčevića 1, 31 540 Donji Miholjac
tel: 031/631-629;
fax: 031/630-803

 

Ustanove kulture:

Kultura (općenito):

Programi javnih potreba:

Top