Predstavljeno urbanističko-arhitektonsko rješenje prostora bivšeg OLT-a

02 Travnja 2024

U krugu bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT) u Osijeku danas (2. travnja 2024. godine) održano je predstavljanje prvonagrađenog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izradu Urbanističkog plana uređenja ovog prostora. Riječ je o novom značajnom koraku u procesu revitalizacije područja OLT-a, odnosno jednom od najvećih projekata koji se realiziraju na području Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Predstavljanju su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, predsjednica Županijske skupštine Ivana Bagarić, autori nagrađenog rada Siniša Bodrožić, Filip Šrajer i Ivan Jovanovac te zainteresirani arhitekti i građani.

- Kako bismo danas mogli predstaviti ovo rješenje, na čemu čestitam autorima, morali smo stvoriti određene preduvjete. Prvi je bio da država pokloni zemljište Osječko-baranjskoj županiji na čemu čestitam bivšem županu, a sada ministru obrane Ivanu Anušiću. Gradsko vijeće Grada Osijeka je 29. studenoga 2023. godine donijelo Odluku o izradi Urbanističkog plana, a potom smo raspisali arhitektonsko-urbanistički natječaj, za koji smo u proračunu osigurali oko 70.000,00 eura kako bi dobili podlogu za izradu Urbanističkog plana. Ideja je da na prostoru bivše tvornice dobijemo jednu održivu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog dijela, sportskog dijela, dječjeg vrtića, rekreacijskih trim staza i ostalih sadržaja, odnosno da ovaj dio grada učinimo privlačnim za sve stanovnike grada Osijeka, pa i neke nove koji će se doseliti - kazao je gradonačelnik Ivan Radić.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić istaknuo je kako je riječ o jednom od najvećih projekata na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, a njegovim završetkom Osijek će dobiti novi gradski kvart. - Bit će to osobit kvart jer donosi sadržaje sportskog tipa. Bit će tu bazen koji nedostaje gradu, sportske dvorane, kulturni sadržaji i sve što zanima mlade osobe i obitelji, a osim toga to će biti i veliko stambeno naselje, sa 500 stanova i oko 1.600 stanovnika. Projekt će promijeniti vizure cijelog grada i zato je to dug proces, no ide dinamikom koja je zadana propisanim rokovima i uvjetima - rekao je Mato Lukić te dodao kako se izrazito brine i o zaštiti kulturne i industrijske baštine kojom su bivša tvornica, njeni objekti, proizvodi i radnici obilježili proteklo vrijeme.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo što može početi govoriti o završetku novog velikog projekta koji će se uskoro vidjeti i u operativnom smislu. Podsjetio je da je prostor bivšeg OLT-a na 5,8 ha godinama derutan i spreman za obnovu ili neki novi sadržaj te je s gradonačelnikom došao do ideje o sportskom inkubatoru, jedinstvenom projektu kakav ne postoji u Europi i svijetu.

- Ovdje je bila i povjerenica Europske komisije koja je bila ugodno iznenađena ovakvim projektom te je rekla da takav projekt nisu financirali u Europskoj komisiji jer ga nije bilo, a spremni su ga financirati. Započeli smo sve aktivnosti koje su dovele do ovoga, a Grad Osijek je preuzeo urbanističko planiranje i izmjenu prostornih planova koji će omogućiti izgradnju. Nakon ovoga krećemo u čišćenje prostora i izradu projekta sportskog inkubatora koji će imati ne samo sportske, nego i druge sadržaje, a koji treba pokrivati područje puno šire od Osječko-baranjske županije. Hrvatska je prepoznata kao brend dobrih, kvalitetnih i jakih sportaša, ali nedostaje sustavno stvaranje i praćenje sportaša, stručno usmjeravanje mladih u sport, a što donosi niz benefita cijeloj zajednici. Iz tih razloga smo se odlučili za ovaj jedinstveni projekat koji će grad Osijek podići na još višu razinu. Nadam se da ćemo vrlo brzo započeti sa gradnjom ovog velikog projekta i da će grad Osijek nastaviti voditi glavnu ulogu u gospodarskom, sportskom, političkom i društvenom životu. Već smo zagazili jako daleko ispred vremena i taj smjer ćemo i nastaviti, naravno zajedno Osječko-baranjska županija i Grad Osijek - rekao je Ivan Anušić.

Autori prvonagrađenog urbanističko-arhitektonskog rješenja Siniša Bodrožić, Filip Šrajer i Ivan Jovanovac naglasili su da im je iznimno drago što je njihov rad prvi korak u rješavanju urbanističkog problema i revitalizacije ovog prostora Osijeka, a angažirat će se i u daljnjim fazama, kako su kazali, stvaranja najsportskijeg naselja u Hrvatskoj.

Top