Petak, 01 Ožujka 2019

Predstavljen projekt „Pametna sela“

U organizaciji i nazočnosti zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca danas, 1. ožujka 2019. godine, u prostorijama HGK - Županijske komore Osijek održana je međunarodna konferencija „Pametna sela - digitalno ruho tradicije“, kojoj su nazočili ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predstavnici Europske komisije i Europskog parlamenta, nekoliko fakulteta iz Osijeka, savjetodavnih službi, ekoloških udruga i drugi uzvanici.

Kako je rekao Davor Škrlec vrijednost pilot projekta „Pametnih sela“ koji se trenutno događa u 10 zemalja članica EU iznosi 3,3 milijuna eura, a projekt je jedno od rješenja kako zadržati tradiciju hrvatskih sela, zadržati i vratiti mlade u ta područja te kako modernizirati sela. Projekt je jedna od točaka u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, a hoće li biti na raspolaganju Hrvatskoj ovisi i o njenom postavljanju u svoj operativni program.

- Digitalizacija i uopće modernizacija komunikacija danas je nezaobilazna u svijetu, pa je tako potrebna i selima, no sela su ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi sve pustija, a ljudi se kreću prema većim gradovima jednim dijelom i zbog svih stvari koje digitalizacija osigurava u većim urbanim centrima za razliku od ruralnih područja. Digitalizacija je budućnost i na tomu ćemo raditi - rekao je župan Anušić.

Naglasio je da je Osječko-baranjska županija već počela s izradom širokopojasnog interneta te očekuje da će projekt vrlo brzo završiti u suradnji s fondovima EU, pa će svako mjesto na području županije imati brzi internet.

Koncept „Pametnog sela“ predstavo je zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič, a nakon toga održan je panel na temu „Nova Zajednička poljoprivredna politika - Pametna sela; Energetska tranzicija u ruralnim područjima - Uloga energetskih zadruga“ kojim je moderirao zastupnik Davor Škrlec. Bila je to zapravo razmjena mišljenja predstavnika Vlade RH i ostalih nazočnih s predstavnicima institucija Europske unije o javnim politikama, primjerima dobre prakse i izazovima koncepta „Pametno selo“. Uostalom, cilj konferencije je bio predstaviti projekt hrvatskoj javnosti te zaključke s konferencije uključiti u strateške dokumente Vlade RH kako bi se omogućila prilagodba zakonodavstva i primjena koncepta Pametnog sela u Hrvatskoj.

Pilot projekt „Pametna sela“

Na inicijativu zastupnika u EU parlamentu Franca Bogoviča iz Slovenije i Tibora Szanyija iz Mađarske, Europska komisija i Europski parlament su u travnju 2017. objavili  Akcijski plan EU-a za „Pametna sela“. Plan je utemeljen na zajedničkoj viziji uravnoteženog razvoja europskih regija te potrebi pružanja perspektive rasta ruralnim područjima, zaustavljanja iseljavanja stanovništva, a samim tim i zaustavljanja njihovog propadanja.

Tri slovenske općine - Krško, Sevnica i Brežice - dobile su 68.000 eura poticaja za projekt „Pametna sela budućnosti“ iz Europskog fonda za ruralni razvoj, kojima će financirati projekte kao što su povezivanje lokalnih proizvođača hrane s potrošačima, tečajeve s područja digitalne tehnologije, obrazovanje i osvještavanje mladih kako bi ostali na selu, jačanje međugeneracijske solidarnosti te opskrbe socijalno potrebitih.

Top