Utorak, 18 Rujan 2018

Knjiga iz kakvih se uči istina o Domovinskom ratu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku danas, 18. rujna 2018. godine, predstavljena je knjiga „Domovinski rat - Pregled političke i diplomatske povijesti“, odnosno – kako je rekao njen autor i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Republike Hrvatske - sinteza radova povjesničara i drugih izravnih sudionika tih događanja, osobito u diplomaciji, kojom se uz vojnu želi prikazati i složenost diplomatske bojišnice. Knjiga je namijenjena (i) nastavnicima u školama jer na jednom mjestu pruža niz autentičnih izvora i podataka o Domovinskom ratu. Izdavač knjige je Nakladni zavod Globus uz stručnu pomoć Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, a priređivači su dr. Ante Nazor i Tomislav Pušek.

Predstavljanju knjige nazočio je i župan Ivan Anušić koji naglašava da je u rujnu 1991. godine svima postalo da je počela je otvorena velikosrpska agresija na Hrvatsku te krvave bitke koje su uzimale život po život, od naših branitelja do civila, djece i žena. - Svi su ginuli u Domovinskom ratu, poginulo je 15.000 ljudi, pa su danas nakon 27 godina ovakve knjige nešto što moramo imati. Mi koji smo živi svjedoci imamo obvezu prenositi svoja sjećanja na nove naraštaje, na one koji ne znaju kako je tada izgledalo u Osijeku, kako je izgledalo kada ste u dnevnoj sobi, a iz vojarne koja je imala zadatak čuvati vas od vanjskog neprijatelja ispali granata na vaš stan i ubije nekog bližnjeg. Trebalo je sve to preživjeti, organizirati se s minimalnim naoružanjem i obraniti, no uspjeli smo uz veliko zajedništvo, hrabrost i ljubav prema domovini. Uspjeli smo pobijediti treću vojku Europe, a 1995. godine potpuno osloboditi Hrvatsku. Danas se još uvijek borimo s ekonomijom, uređenjem gospodarstva i države, i zato je zadatak nas koji se bavimo politikom stvoriti blagostanje i normalne uvjete za život onih koji su kasnije rođeni, koji žele, moraju i trebaju ostati u Hrvatskoj - rekao je župan Anušić te zaključio:

- Prošlo je 27 godina, 15.000 osoba je poginulo, više od 4.000 je počinilo suicid nakon Domovinskog rata. To su poražavajuće brojke za sve nas, podaci koje treba cijeniti, vrednovati i od toga nešto naučiti. Politika treba napokon učiniti Hrvatsku dobrim, poželjnim i lijepim mjestom za život, da mladi prestanu odlaziti, a ovakva tribina je jedna od onih događanja koja će nas svakako nešto poučiti o tomu.

Top