Print this page
Subota, 23 Listopad 2021

Središnje teme konferencije MUNI WORLD 2021 - razvoj lokalne zajednice i navodnjavanje

Više od tri tisuće sudionika okupila je konferencija inovacija i tehnologije u Tel Avivu u Izraelu namijenjena razvoju i unaprjeđenju lokalnih zajednica. MUNI WORLD 2021 obilježila je pandemija kovida, pa osim što su se konferencije i sajamski dio održavali prema strogim epidemiološkim pravilima, i teme su na panel raspravama bile u znaku kovida. Razmjena iskustava u zdravstvenom, ali i gospodarskom smislu širom svijeta još je jedan način povezivanja i zajedničke borbe protiv pandemije koronavirusa.

Na konferenciji je na poziv Nj. E. Ilana Mora i u organizaciji izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj sudjelovao i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

- Prije nekoliko mjeseci je Osječko-baranjsku županiju posjetio veleposlanik Izraela Ilan Mor. Zainteresirali su ga pozitivni gospodarski pokazatelji koje bilježi naša županija proteklih mjeseci, a tom smo prilikom razgovarali i o unaprjeđenju poljoprivrede uz sustave za navodnjavanje koji se u Izraelu intenzivno koriste. Veleposlanikov poziv u Izrael stoga smo iskoristili da se upoznamo s najmodernijim sustavima kojima Izraelci navodnjavaju suhu pustinjsku zemlju i bilježe iznimne rezultate u intenzivnoj poljoprivredi – rekao je župan Anušić.

Sastanak s predstavnicima tvrtke Netafim koja osim u Izraelu, gradi sustave za navodnjavanje u cijelom svijetu, održan je u vrijeme konferencije. Županu su predstavili projekte koji se trenutno realiziraju u Izraelu i Indiji, a koriste najmodernije tehnologije uštede vode i pametnog upravljanja proizvodnjom voća i povrća.

- Upoznali su nas i s mogućnošću potpune kontrole sustava za navodnjavanje kao i s mogućnošću fertilizacije zemlje putem mobilnih aplikacija kojima se nudi i savjetodavna uloga poljoprivrednicima te koje prate njihovu proizvodnju kroz čitav ciklus. Iskustva koja smo danas čuli, mogu nam koristiti u unaprjeđenju postojećih, ali i izgradnji novih sustava. Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj će se u skladu s klimatskim promjenama morati u budućnosti oslanjati na sustave za navodnjavanje ako želimo kvalitetan proizvod u dostatnim količinama za tržište – pojasnio je Anušić.  

Osječko-baranjska županija trenutno u različitim fazama realizacije ima 16 sustava za navodnjavanje, a u razgovoru s poljoprivrednicima u planu su i novi. Anušić ističe kako je potrebno donijeti strategiju razvoja sustava u idućih desetak godina u skladu s potrebama poljoprivrednih tvrtki, malih OPG-ova i na kraju - tržišta.

U sklopu konferencije održani su i sastanci s predstavnicima inovacijskih tvrtki koje nude smart rješenja javnog prijevoza, gospodarenja otpadom i drugih komunalnih djelatnosti kojima mogu unaprijediti život lokalne zajednice. Također su održani i sastani s predstavnicima gradskih i regionalnih uprava koje vide mogućnost suradnje s Osječko-baranjskom županijom. Osobiti interes pokazalo je i vodstvo najjužnijeg grada Izraela Eilata koje želi stanovnicima svog grada omogućiti turistički posjet Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske.

Završnici konferencije, na kojoj su se okupili svi predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, međunarodni dužnosnici i predstavnici tvrtki, prisustvovali su i izraelski premijer Naftali Bennett te predsjednik Izraela Isaac Herzog. Tom prilikom iznijeli su svoje viđenje današnjice u kojoj sve veću ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti kao nositelji politika koje neposredno utječu na živote građana.