Petak, 26 Svibnja 2023

Laslovo 152 – knjiga koja donosi svjedočanstvo o obrani Laslova

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš je danas javnosti predstavio knjigu „Laslovo152“ koja govori o 152 dana obrane Laslova. Predstavljanju knjige nazočili su ministar branitelja Tomo Medved i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

- Knjiga ostaje zauvijek, čitat će ju i generacije koje dolaze poslije nas, prenosit će svjedočanstvo Domovinskog rata. Ono što je Laslovo učinilo za obranu Osijeka i istoka Hrvatske je nemjerljivo i samo pametnom i hrabrom akcijom tadašnjeg zapovjednika, a danas autora ove knjige su izvukli civile i ranjenike nakon dva dana okruženja. Laslovačkih 152 dana zaslužuju knjigu i puno veću pažnju nego što je imaju jer je to bio herojski čin. Nakon pada Vukovara zadržali smo linije koje su spriječile proboj srpske vojske i četnika prema Osijeku, u čemu je upravo Laslovo imalo veliku ulogu- rekao je župan Ivan Anušić.

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani i stradanju u Domovinskom ratu, kada su mještani uz pomoć dragovoljaca iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Bolivije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Španjolske), 152 dana branili selo i time držali prvu crtu obrane Osijeka s juga.

- Ovo je neispričana priča, sažetak istine iz obrane Laslova, nastala je jer 32 godine nismo ništa napisali. Pisao sam ju na dva jezika jer je važno za znati da je u obrani Laslova bilo 90 pripadnika mađarske nacionalnosti – istaknuo je Ladislav Kočiš.

Stanje se u Laslovu pogoršalo nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. kada su srpska paravojska i JNA preusmjerile svoje snage iz Vukovara na područje južno od Osijeka s namjerom okruživanja i osvajanja najvećeg slavonskog grada.

- Dana 20. studenog okupirano je Ernestinovo čime je Laslovo ostalo u potpunom okruženju srpskih snaga, pa je donesena odluka da će svih 257 branitelja i civila, od čega 27 ranjenika, krenuti u proboj prema slobodnom Ivanovcu – prisjetio se autor knjige Ladislav Kočiš i dodao kako je imao želju sjećanja na te dane staviti na papir i istinu ostaviti u nasljeđe generacijama

23. studenog oko 16.30 prva skupina od oko 120 ljudi predvođena Ištvanom Mihalikom krenula je kroz kukuruzišta osigurati prolaz drugoj skupini, predvođenoj Ladislavom Kočišem, u kojoj su bili ranjenici. Prva skupina u Ivanovac je stigla 24. studenog oko 4 ujutro, a druga sat vremena kasnije. - Gotovo istodobno u Laslovo su ušle srpske horde predvođene Željkom Ražnatovićem Arkanom koje su odmah po dolasku zaklale 3 starice koje nisu htjele napustiti svoje domove, a koje je Ražnatović kasnije predstavio televiziji kao „žrtve ustaša” - prepričao je Kočiš. Uslijedila je pljačka i rušenje sela.

- Želim danas izraziti zahvalu i poštovanje kolegi Kočišu što je uložio ogroman napor i 32 godine poslije sačinio zapis u obliku fotomonografije o 152 dana Laslova. Dok su živi svjedoci vremena, ratni zapovjednici koji itekako pamte sva ta događanja, uvijek im pozivam da pišu knjige da snimaju filmove o tome što se događalo u Hrvatskoj u vrijeme velikosrpske agresije – rekao je ministar branitelja Tomo Medved.

Ukupno je u obrani Laslova poginulo 48 ljudi, a još 15 ih se i danas smatra nestalima.

Top