Petak, 26 Svibnja 2023

Sveučilište je jedna od najbitnijih poluga razvoja istočne Hrvatske

U povodu 48. akademske godine i obilježavanja Dana Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku danas (26. svibnja 2023. godine) održana je Svečana sjednica Senata. Tom prigodom rektor prof. dr. sc. Vlado Guberac je naglasio kako Sveučilište ima 2.234 djelatnika i 16.202 studenta, što znači da je student svaki šesti stanovnik Osijeka, koji je tako „najstudentskiji“ grad u Hrvatskoj.

- U posljednje tri godine utemeljili smo tri nova fakulteta, Kineziološki fakultet, Fakultet primijenjene matematike i informatike te Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi, kao i više studijskih programa poštujući zahtjeve tržišta rada - rekao je rektor. Naglasio je važnost šest novih studijskih programa na stranim jezicima, a posebno da je izgradnjom najvećeg studentskog doma u Hrvatskoj riješen problem stanovanja studenata u Osijeku. Govoreći o stotinama znanstvenih projekata koji se provode na Sveučilištu, rekao je da su mnogi poveznica s gospodarstvom i potrebama jedinica lokalne samouprave.

Čestitke povodom Dana Sveučilišta nazočnima na sjednici Senata uputili su župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- Sveučilište je jedna od najbitnijih poluga razvoja, i to ne samo naše županije nego ovog dijela Hrvatske. Osječko-baranjska županija surađuje sa Sveučilištem na desecima zajedničkih projekata, a tako ćemo i nastaviti. Sveučilište treba biti sastavni dio politike, gospodarstva, društvenog i ukupnog života te je polazna točka u našem nastojanju da budemo gospodarski jaki i razvijeni, s kvalitetnim i stručnim ljudima na ključnim pozicijama - rekao je župan Ivan Anušić te poručio da Sveučilište ima apsolutnu potporu Županije za svoj razvoj.

Gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je da Sveučilište ima izuzetno bitnu ulogu u životu grada Osijeka te da imaju odličnu suradnju, što se potvrdilo i prilikom pregovora s američkom tvrtkom Jabil. Naglasio je da je lijepo što je Osijek poželjan grad za studiranje, no poručio je da Grad, zajedno sa Sveučilištem i Županijom radi i na oporavku gospodarstva, kako bi Osijek bio ne samo poželjan za studiranje nego i za život.

Na sjednici je počasni doktorat Sveučilišta uručen prof. dr. sc. Draganu Primorcu.

Top