Četvrtak, 23 Ožujka 2023

Počela gradnja novog mosta Metlinci na rijeci Vučici

Povodom uvođenja u posao izvođača radova na projektu izgradnje novog mosta preko rijeke Vučice s pristupnim cestama na lokaciji Metlinci, odnosno na cesti između Valpova i Ladimirevaca danas (23. ožujka 2023. godine) gradilište su obišli župan Ivan Anušić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić te saborski zastupnik Goran Ivanović.

Projekt obuhvaća izgradnju novog mosta dužine 50 metara te pristupnih cesta i novog raskrižja, a ukupna duljina dionice državne ceste DC 517 obuhvaćena rekonstrukcijom iznosi 1,6 kilometara. Investitor su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač radova je tvrtka Osijek-Koteks d.d.. Ugovorni rok dovršetka radova je 12 mjeseci, a vrijednost radova iznosi 2,91 milijuna eura. Odluka o izgradnji zamjenskog mosta donesena je zbog lošeg stanja postojećeg mosta, njegove nedovoljne širine za odvijanje dvosmjernog prometa, loših tehničkih elemenata ceste i čvorišta na križanju državne i županijske ceste, pa je investitor odlučio izgraditi novi most 30-ak metara udaljen od postojećeg.

- Ovaj projekt je rezultat zajedničkog rada i koordinacije Grada Valpova, Županije, saborskog zastupnika Gorana Ivanovića i Hrvatskih cesta. Projekt će prije svega omogućiti lakše i sigurnije prometovanje ovom cestom - rekao je župan Ivan Anušić.

Podsjetio je da je nedavno završen i pušten u promet most u Dražu, a u tijeku je gradnja mosta na rijeci Vuka između Petrove Slatine i Ernestinova.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je kako je ovo još jedna investicija na području Valpovštine kojom se dugogodišnju želju mještana Valpova počinje pretvarati u realnost.

- Izmještamo trasu državne ceste D517 na novu lokaciju jer je postojeća trasa preko rijeke Vučice bila neuvjetna i nesigurna za promet te ne zadovoljava gabarite državnih cesta. Ovom investicijom značajno ćemo povećati protočnost i sigurnost prometa te otkloniti sve probleme koje su građani imali prometovanjem na ovoj dionici - kazao je Škorić i zahvalio Upravi za ceste OBŽ na izrađenoj projektnoj dokumentaciji, županu Ivanu Anušiću, gradonačelniku Valpova Matku Šutalu te saborskom zastupniku Goranu Ivanoviću na inicijativi za pokretanjem ovog projekta.

- Dugogodišnja želja stanovnika Valpova konačno je urodila plodom na čemu zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos pri realizaciji ovog projekta. Njime ćemo povećati sigurnost cestovnog prometa, a usporedno ćemo izgraditi biciklističku stazu za koju je u pripremi projektna dokumentacija. Također, u suradnji s Hrvatskim cestama rekonstruirat ćemo jedno raskrižje na valpovačkoj obilaznici te ćemo time pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima na ulazu u Poduzetničku zonu - rekao je gradonačelnik Valpova Matko Šutalo te pohvalio suradnju s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskim cestama u realizaciji prometne infrastrukture.

Župan je sa suradnicima danas u Valpovu obišao i novu zgradu u vlasništvu Hrvatskih cesta koju će koristiti Nadcestarija Valpovo.

- Ovu novu i modernu zgradu tvrtka Cesting d.o.o. dobit će na korištenje na temelju četverogodišnjeg natječaja kojim dobiva ugovor za redovno održavanje državnih i županijskih cesta. Jedina nadcestarija na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije koja nije imala zgradu bila je Nadcestarija Valpovo, a preseljenje je planirano za otprilike mjesec dana. Ovdje će se nalaziti vozila i strojevi za održavanje cesta, košnju trave, zimsko održavanje i sve intervencije koje budu potrebne, zbog čega se na teren više neće dolaziti iz Osijeka - pojasnio je direktor Cestinga Dubravko Kučinac.

Rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek Goran Martinović dodao je da su Hrvatske ceste ovom investicijom završile novu upravnu zgradu za potrebe ugovornog izvođača redovnog održavanja, a njezina je vrijednost 800.000 eura.

Top