Petak, 04 Studenog 2022

Održana radionica "Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. - 2027."

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizirala je, u petak, 4. studenog 2022. godine radionicu kako bi svim prijaviteljima i korisnicima predstavila 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Interreg Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027.

Program transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027. financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i kao takav usmjeren je na poboljšanje uvjeta života i rada u dunavskom području i to uz primjenu pametnih rješenja koja će doprinijeti ostvarenju specifičnih ciljeva iz područja inovacija, zaštite okoliša i energije, društvene uključivosti te dobrog upravljanja. U okviru dunavskog programa pruža se podrška razmjeni iskustava, unaprjeđenju razvojnih politika, akcijskih planova i strategija.

- Za 1. poziv predviđeno do 50% ukupne programske alokacije, odnosno oko 92 milijuna eura, dok je ukupna alokacija sredstava više od 250 milijuna eura, a sufinancirana je u iznosu od 80%. Poziv za iskaz interesa koji čini prvi korak u cjelokupnoj prijavi otvoren je do 21. studenoga 2022. godine, a na današnjoj radionici imamo više od 200 prijavljenih sudionika, iz jedinica lokalne samouprave, javnog sektora, ustanova, sastavnica Sveučilišta te privatnih tvrtki koje su također mogući prijavitelji ili partneri na programu. Projekt obuhvaća najmanje tri partnera iz tri različite zemlje, s naznakom da nositelj projekta mora biti iz zemlje članice EU. Ono što je nama značajno jest da se otvara mogućnost suradnje s pojedinim gradovima i općinama iz Bosne i Hercegovine jer ovo je jedan od rijetkih programa gdje smo uključeni kao mogući partneri. Valja naglasiti da su projektom predviđena još dva poziva do 2027. godine – kazao je ravnatelj Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Denis Ćosić koja je ujedno i regionalni koordinator zadužena za informiranje svih dionika o ovakvim natječajima.

Podršku projektima sufinanciranim europskim sredstvima pruža i Osječko-baranjska županija, naglasio je zamjenik župana Josip Miletić istaknuvši kako je pri izradi projektne dokumentacije izuzetno važno imati kvalitetne i pravovremene informacije.

- Dunavska regija u sljedećem programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine ima različite mogućnosti i uvjeren sam da će svi prijavitelji kvalitetno iskoristiti raspoloživa sredstva – rekao je Miletić.

Top