Petak, 16 Rujna 2022

Dan Hrvata iz Vojvodine u Osijeku

Nizom događanja čiji je vrhunac bila svečana akademija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku pod nazivom „Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine“ danas (16. rujna 2022. godine) u Osijeku je prvi put organiziran Dan Hrvata iz Vojvodine. Pokrovitelji cjelokupnog programa su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a organizatori su Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačka ustanova „Hrvatska riječ“. U programu sudjeluje više od stotinu sudionika iz Petrovaradina, Monoštora, Subotice, Tavankuta i Novog Sada.

Program Dana Hrvata iz Vojvodine u Osijeku počeo je u Kulturnom centru Osijek gdje su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić primili izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, predsjednikom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatskim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom te predstavnicima hrvatskih udruga iz Vojvodine.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio je kako su vrata grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uvijek otvorena za naše sunarodnjake, Hrvate iz Vojvodine. Podsjetio je da je Osijek grad prijatelj sa Suboticom koja je administrativno i kulturno središte Hrvata u Vojvodini te da je prilikom nedavne posjete izaslanstva Osijeka u Subotici dogovoreno i sada realizirano ovo događanje u Osijeku. Posebno je naglasio važnost popisa stanovništva u Srbiji i nacionalnog izjašnjavanja tamošnjih Hrvata.

- Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno - rekao je gradonačelnik i zaključio geslom kampanje uoči popisa „Gdje god jesam, znam tko sam“.

- Osječko-baranjska županija već godinama pokušava komunicirati problematiku i sve teme koje su bitne za normalan život, rad i egzistenciju te uopće život Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji. Nadam se da smo zajedničkom suradnjom uspjeli napraviti niz dobrih projekata, dobar odnos i situaciju da Hrvati u Vojvodini osjećaju da su Hrvati te da osjećaju potporu i solidarnost naše županije, grada i cijele Hrvatske. Suradnja će se nastaviti i produbiti ako treba jer moramo biti uz naš narod gdje god je. Ovo nije ništa formalno niti dobra volja nego naša obveza koju moramo sa zadovoljstvom izvršiti te i dalje održavati kontakte, pružati potporu i sve što Hrvati u Srbiji u ovom trenutku trebaju imati od strane Hrvatske, u ovom slučaju Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka - poručio je župan Ivan Anušić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je predstavila program Dana Hrvata iz Vojvodine u Osijeku. - Osmislili smo izuzetno bogat program predstavljanja kulturne baštine Hrvata u Vojvodini kako bi i danas svi osjećali da je ponos biti Hrvat, kazala je.

Posebno se osvrnula na predstojeći, od 1. do 31. listopada, popis stanovništva u Srbiji te rekla kako se aktualnom kampanjom želi ohrabriti Hrvate da se izjasne kao Hrvati. - Na prošlom popisu stanovništva bilo je 57.900 Hrvata i više od 300.000 onih koji su se izjasnili kao Bunjevci, Jugoslaveni, ostali i neizjašnjeni, no najveći dio Hrvata imao je razlog za mimikriziranje, pa sigurno ima više Hrvata u Republici Srbiji. Ovom kampanjom htjeli smo potaknuti ponos i da se svatko slobodno izjasni kao Hrvat. Hvala Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji što su prepoznali tu našu potrebu te nam i ovom akcijom i programom pomogli - rekla je Jasna Vojnić.

- Došli smo s kvalitetnim i bogatim programom, sa željom da pokažemo i osvjedočimo dio onoga što činimo u Vojvodini i Srbiji kada je u pitanju život hrvatske zajednice, s kojim se izazovima susrećemo i koje rezultate postižemo. Sve bi to bilo daleko siromašnije i manje kvalitetno da nije podrške i pomoći Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, ali isto tako podrške Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te osobno župana Anušića i gradonačelnika Radića. Naša pozicija je osnažena upravo ovom vrstom podrške koju smo stvorili s ovim segmentima lokalne i regionalne vlasti u Republici Hrvatskoj te ćemo istu nastaviti, osnažiti i obogaćivati s ciljem da se razvijaju perspektive pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Za to imamo snage, kompetencije, ideje, a potrebno nam je samo da mijenjamo društveni ambijent u komu živimo, a koji nam nije naklonjen, kao i kontinuirani interes Republike Hrvatske sa svih razina. Ovdje se osjećamo kao svoji na svome i ovo je veliki iskorak i dan za Hrvate iz Vojvodine - rekao je predsjednik DSHV-a i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov.

Nakon svečanog prijema, u dvorani Filozofskog fakulteta Osijek održan je znanstveni skup „Suvremeno dijalektalno pjesništvo na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj - predstavljanje bloka u časopisu Književna revija“. U ime Osječko-baranjske županije skupu je nazočio zamjenik župana Josip Miletić, koji je poželio dobrodošlicu te naglasio značaj znanstvenog skupa za očuvanje hrvatskog jezika, pisma, kulture i tradicije.

U poslijepodnevnim satima program Dana Hrvata iz Vojvodine u Osijeku nastavljen je u Kulturnom centru otvaranjem izložbe „150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Bunjevačke i šokačke Vile“ i tribinom „Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji - stanje i perspektive“. Navečer je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku održala svečana akademija pod nazivom „Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine“.

 

Top