Print this page
Utorak, 11 Siječnja 2022

Predstavljen projekt „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“

U Virovitici je 11. siječnja 2022. godine održana Završna konferencija projekta „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija u partnerstvu s Brodsko-posavskom, Osječko-baranjskom, Požeško-slavonskom i Vukovarsko-srijemskom županijom. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 6,6 milijuna kuna od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU, a izradila ga je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije  VIDRA, dok su Prometni master plan izradili tvrtka UMiUM d.o.o. iz Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane, dok je tvrtka Razbor d.o.o iz Zagreba zadužena za savjetodavne usluge.

Projekt je predstavio župan Vitovitičko-podravske županije Igor Andrović koji je potom zahvalio svim sudionicima u projektu čiji je cilj postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava na prostoru Istočne Hrvatske. Naime, Master plan se odnosi na razdoblje od 2020. do 2030. godine te ima za cilj procijeniti i definirati buduće mjere (infrastruktura, rad i organizacija) u sektoru prometa, vezane za međunarodni i unutarnji promet u svim prometnim segmentima, neovisno o izvoru financiranja.

- Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja i kao takvog ga treba i gledati. Kroz njega su definirani ciljevi i mjere koje se anticipira postići do 2030. godine. Putem master plana je razvijen i prometni model koji je jako bitan alat za daljnji razvoj projekata, jer kad se rade studije izvedivosti jako je bitno potvrditi smislenost neke investicije, odnosno projekta i samim time je jako bitno uzeti taj model kao polazišnu točku - rekao je Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM.

U ime Osječko-baranjske županije Završnoj konferenciji nazočio je zamjenik župana Josip Miletić koji je naglasio kako je zajedničko rješavanje prometne problematike važno i zbog razvoja prometnih studija, ali i pitanja razvoja gospodarstva. - Ova problematika važna je i za komunikaciju i putovanje našeg stanovništva. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima dodatno osnažiti Slavoniju i Baranju i unaprijediti naše županije kako bi stanovništvo ovdje bolje živjelo. Čestitam svima na sudjelovanju na projektu i uvjeren sam da ćemo nastaviti kvalitetno surađivati - rekao je.

https://www.icv.hr/2022/01/zavrsna-konferencija-predstavljen-projekt-izrada-prometnog-master-plana-funkcionalne-regije-istocna-hrvatska

Foto: K. Toplak