Nedjelja, 28 Studeni 2021

Paljenjem prve svijeće koja simbolizira nadu započelo došašče

Početak došašća i ove se godine u Osijeku obilježio tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla. Prigodni obred predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki koji je ujedno i zapalio prvu svijeću nade, a svečanosti paljenja svijeće prisustvovali su zamjenik župana Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zamjenici gradonačelnika Dragan Vulin i Jasenka Crnković.

– Prva svijeća simbolizira nadu i vjeru, a to je upravo ono što nam treba u ovim izazovnim i neizvjesnim trenutcima. Osječki Advent, odnosno Adventiranje započet će 2. prosinca, na Dan grada Osijeka kada će se upaliti i sve adventske lampice. Posebno nas veseli Festival svjetla koji će biti na Trgu Ante Starčevića gdje ćemo na pročeljima prikazivati stare fotografije Osijeka. Razvili smo modularan oblik Adventiranja, što znači da Advent nije samo sajam, nego se krećemo duž cijelog grada. To je jako bitno s obzirom na epidemiološke uvjete, a to znači da se osječki Advent neće niti u jednom trenutku otkazivati - rekao je gradonačelnik Radić.

Poruku mira i nade u nadolazećem predblagdanskom razdoblju poslao je i zamjenik župana Mato Lukić.

– Ovo je vrijeme kada trebamo svjetlo, svojevrsno izaći iz tame i slijediti svijetlo. Ovo je i najtoplije vrijeme u duši, kada ljudi trebaju biti najbliži jedni drugima, biti dobri jedni prema drugima, i ono što je najvažnije čuti jedni druge – poručio je Lukić.

Top