Ponedjeljak, 22 Ožujak 2021

Izgradnjom pogona dvostupanjske filtracije u Osijeku razina arsena u pitkoj vodi manja od 1 µg/L

Novo postrojenje za dvostupanjsku filtraciju vode danas (22. ožujka 2021. godine) otvoreno je u krugu tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Ovim projektom, vrijednim više od 70 milijuna kuna (od čega sredstva Europske unije iznose 55,5 milijuna kuna), planirana količina arsena u prerađenoj vodi smanjuje se na razinu 6 µg/L (standard koji se primjenjuje u EU iznosi do 10 µg/L), a trenutno se u osječkom pogonu postiže razina arsena niža od 1 µg/L.

Projekt „Dogradnja postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode grada Osijeka sustavom dvostupanjske filtracije“ jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta „Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka“, poznatog kao „Projekt Osijek“. Projekt je sufinanciran EU sredstvima sa 73%, nacionalna komponenta je 20%, a lokalna 7%. Dogradnju pogona u građevinskom smislu čini novi objekt tlocrtne površine 800 m2, visine 24 metra, s dvjema podzemnim etažama i kapaciteta 600 L/s.

Svečanom otvaranju novog postrojenja, kojim je ujedno obilježen i Svjetski dan voda, nazočili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, saborski zastupnici Ivan Radić i Stipan Šašlin, predstavnici izvođača radova i drugi uzvanici.

Željko Mandić, direktor Vodovoda Osijek, izrazio je zadovoljstvo dovršenim projektom, ali i ostvarenim rezultatima koji su bolji od očekivanog.

- Vodovod Osijek kao javni isporučitelj vodnih usluga na vodoopskrbnom području djeluje na području osam jedinica lokalne samouprave koje obuhvaća oko 135.000 stanovnika. Godišnje proizvede oko 9,6 milijuna kubika pitke vode, što je približno 26.000 kubika dnevno. Na vodoopskrbnom području skrbi za oko 750 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda i ima 62.000 korisnika, od čega je 4.000 gospodarskih korisnika. Cijeli postupak nadgleda naš laboratorij koji godišnje uzme više od 9.200 uzoraka od čega dobijemo više od 157.000 podataka o kakvoći vode putem tehničko-informacijskog sustava, inače implementiranog prošle godine kroz EU projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava i jedinstvenog u Republici Hrvatskoj. Objekt dvostupanjske filtracije je tehnološki iskorak za Vodovod-Osijek koji je važan jer smo ga mi osmišljavali i strateški planirali, a njime smo riješili i dugogodišnje pitanje kakvoće vode i udjela arsena. Vesele nas i ostvareni rezultati s obzirom da je u zadnja dva mjeseca razina arsena manja od 1μg/L, odnosno deset puta manje nego što to zakon predviđa. Kada govorimo o povlačenju EU sredstava, moram istaknuti da smo i prije službenog ulaska u EU dobili odobrenje za veliki projekt poboljšanja vodnogospodarske infrastrukture na području grada Osijeka vrijedan 551 milijun kuna, a do sada je isplaćeno više od 400 milijuna kuna našim izvođačima i izvršiteljima usluga - objasnio je Željko Mandić.

Zahvalio je ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak na izvrsnoj suradnji i dodao je kako su zahvaljujući generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću, županu Ivanu Anušiću i ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću dobili i inicijalna sredstva za novu aglomeraciju kojim će se pripojiti južna Baranja, a bit će vrijedan milijardu kuna.

- Ovim projektom standard vodokomunalnih usluga u gradu Osijeku podignut na višu razinu. On je velik ne samo po svom financijskom obimu, već i po značaju za sve stanovnike Osijeka te je pravi pokazatelj da se veliki projekti uspješno realiziraju samo suradnjom lokalnih, regionalnih i nacionalnih dionika - istaknula je Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda progovorio je o važnosti zaštite vodnih resursa. - U ovo pandemijsko vrijeme, ovakav radni način obilježavanja Svjetskog dana voda je najbolji s obzirom da pokazujemo kako se brinemo o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju. Ono što je najbitnije i o čemu brine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, jest zaštita vodnih resursa, čime ujedno štitimo i zdravlje naših sugrađana. Trenutno smo, po pitanju udjela arsena u vodi ne samo u skladu s EU propisima, već i iznad toga. Treba reći da arsen u našoj vodi nije rezultat nekog onečišćenja, već je prirodnog podrijetla, a nalazi se baš na području istočne Slavonije. Jedna od općina s tim problemom su Semeljci, međutim novi EU projekt Semeljci, vrijedan 220 milijuna kuna, omogućit će da trajno vodu za to područje dovedemo s crpilišta Trslana iz Đakova - naglasio je Đuroković i pohvalio kako je ovaj projekt rezultat znanja hrvatskih tvrtki koje su uspješno odradile posao.

- U Osječko-baranjskoj županiji događa se upravo ono što želimo i hoćemo, a to su investicije, obnove, novi infrastrukturni projekti i objekti. Ovaj projekt ima veliku vrijednost ne samo kao investicija nego predstavlja veliki benefit za sve korisnike vodovoda, a to je zdravlje, zdravija i čišća voda, voda bez arsena te kvalitetniji sustav koji opslužuje grad i okolne općine. Zadnjih mjeseci imamo vodu kakvu zapravo trebamo imati, a to smo napravili ovim projektom - rekao je župan Ivan Anušić

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo što se u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji realizira još jedan projekt koji se financira sredstvima EU.

- Vrijedni vodokomunalni projekti realiziraju se diljem RH, jer su kvaliteta pitke vode i njena ispravnost za ljudsku potrošnju, dostupnost pitke vode i sigurnost opskrbe imperativ bez koga ne možemo. Upravo ovaj projekt govori da Vlada RH i resorno ministarstvo na kvalitetan način koriste sredstva dostupna iz fondova EU kako bi dostupnost pitke vode i ispravnost za ljudsku potrošnju osigurali diljem Hrvatske. Konkretno na području Osječko-baranjske županije provode se projekti u vrijednosti gotovo 4 milijarde kuna koji se financiraju iz fondova EU, a pripremaju se i novi projekti. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i u narednom razdoblju podržat će ovako vrijedne i kvalitetne projekte - poručila je ministrica Tramišak.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić čestitao je tvrtkama Vodovod-Osijek i Vodotehnika. - Realizacijom ovakvog sustava dvostupanjske filtracije prvi put u Republici Hrvatskoj rapidno se smanjila količina arsena u vodi i dovela do razine koje su do sada bile nezabilježene. Ovakvo rješenje i sustav u Osijeku je fenomenalan primjer i suradnje Fakulteta kemijskog inženjerstva, Vodotehnike i Vodovod-Osijeka, naglasio je ministar Ćorić.

Top