Ponedjeljak, 05 Listopada 2020

Razvojnim sporazumom osigurat će se sredstva za ključne kapitalne investicije vrijedne 3,5 milijarde kuna

U Našicama je danas održana 11. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Treći je ovo put da se Savjet održava u Osječko-baranjskoj županiji, nakon sjednica u Osijeku i Belom Manastiru. Grad Našice jedan su od primjera potencijala koji se može ostvariti uz inicijativu i kvalitetnu pripremu projekata i uz podršku s nacionalne razine, obzirom da je u gradu pokrenut investicijski ciklus vrijedan više od 500 milijuna kuna.

Na početku sjednice u uvodnoj riječi, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković napomenuo je da je 2020. godina bila jedna od najizazovnijih godina za Republiku Hrvatsku u proteklih 25 godina zbog nevjerojatne zdravstvene krize i gospodarskih posljedica koje je ona ostavila. Unatoč tomu Republika Hrvatska uspjela je osigurati 22 milijarde eura za iduće proračunsko razdoblje, napomenuo je, dodavši da će upravo za Slavoniju, Baranju i Srijem ta činjenica biti važna jer omogućava ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske. Predsjednik Vlade najavio je da će se sjednice Savjeta nastaviti održavati, jer je njihov format ključan za razumijevanje stvarnih prioriteta Slavonije.

Kad je riječ o sredstvima u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, istaknuo je da je u aktualnom financijskom okviru alocirano 18,7 milijardi kuna, od kojih je do danas ugovoreno 16,53 milijarde kuna odnosno 88,16%, a isplaćeno je 6,6 milijardi kuna.

- Riječ je o povećanju od 5,2 milijarde ugovorenih i 2,1 milijardu kuna isplaćenih sredstava u odnosu na prošlu sjednicu Savjeta – rekao je predsjednik Vlade te najavio proširenje Razvojnog sporazuma koje će danas biti potpisano.

- Cilj proširenja Razvojnog sporazuma jest da za projekte za koje se tijekom provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem utvrdila potreba, ozakonimo potrebne izmjene, da se utvrde izvori financiranja za one projekte koji ih nisu imali, a uključiti ćemo i nove razvojne i strateške projekte čija je priprema sufinancirana već iz ovog programa. Vrijednost tih projekata je čak 10,7 milijardi kuna – rekao je premijer Plenković.

Župan Ivan Anušić u svom uvodnom obraćanju istaknuo je današnje potpisivanje Dodatka 2 Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema kao jedan ozbiljan iskorak prema naprijed.

- Radimo na projektima koji su dugoročni i ključni za razvoj istoka Hrvatske i u tome imamo sugovornika u Vladi RH, a novim Razvojnim sporazumom Projekt Slavonija, Baranja i Srijem dobiva nove konture, postaje snažniji i kvalitetniji. U Razvojni sporazum sada su uključeni projekti za koje smo godinama lobirali i na njima radili, prvenstveno kada govorimo o KBC-u i Zračnoj luci Osijek – rekao je župan Anušić.

Osječko-baranjska županija u Dodatku 2 Razvojnog sporazuma ima uvrštenih 10 novih projekata vrijednosti oko 3,5 milijarde kuna. Među njima se svakako ističe Projekt izgradnje i opremanja novog KBC-a Osijek vrijedan 2 milijarde kuna. Uvršten je također i projekt Izgradnje gospodarskog centra vrijedan 355 milijuna kuna, Strateški projekt revitalizacije brownfield područja OLT Osijek vrijedan 150 milijuna kuna, rekonstrukcija i proširenje zračne luke Osijek vrijedna 395 milijuna kuna te drugi vrijedni projekti.

- Zračna luka Osijek je kao prometna infrastruktura do sada bila nedovoljno iskorištena, a osnaživanje putničkog i teretnog prometa od značaja je za svih pet slavonskih županija. Dovršetak Koridora Vc i obnova željezničke infrastrukture stvorit će kvalitetnije uvjete za razvoj gospodarstva. Gospodarski centar u Osijeku koji će ponuditi sajamsku infrastrukturu za istok Hrvatske prepoznat je kao strateški projekt od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku, a Regionalni distribucijski centar za koji ovih dana raspisujemo javnu nabavu za izgradnju, poljoprivredna je infrastruktura koja je neophodna malim proizvođačima na našem području. U novom financijskom razdoblju i s novim, pravednijim, NUTS 2 regijama ove će projekte biti jednostavnije realizirati. Na nama, načelnicima, gradonačelnicima i županima je da ih sa svojim timovima kvalitetno pripremimo – rekao je župan Anušić.

Ministrica Nataša Tramišak predstavila je informaciju o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, pri čemu je istaknula da je u programskom razdoblju 2014.-2020. na raspolaganju RH je bilo 10,7 milijardi eura od čega je ukupna ugovorenost sredstava na području SBS 16,5 milijardi kuna. Naglasila je da će se Dodatkom 2 Razvojnog sporazuma strateški projekti čija je dosadašnja vrijednost bila milijardu kuna podići na vrijednost od čak 11 milijardi kuna. Ministrica Tramišak najavila je i promjene u klasifikaciji NUTS 2 statističkih regija, „NUTS 2021“ gdje će u novoj statističkoj regiji Panonska Hrvatska uz pet slavonskih županija biti i Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak, predstavio je realizaciju od posljednje sjednice u sklopu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Istaknuo je da je u sklopu Programa ruralnog razvoja ugovoreno više od 6 milijardi kuna bespovratnih sredstava, a isplaćeno je 3,4 milijarde kuna, naglasivši da Osječko-baranjska županija prednjači s udjelom od 37%. Također, na današnjoj sjednici Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se Regionalni distribucijski centar, projekt Osječko-baranjske županije vrijedan 98 milijuna kuna, uvrsti u projekte koji će se financirati putem Razvojnog sporazuma.

Po završetku sjednice Savjeta upriličeno je potpisivanje ugovora i uručenje odluka za 66 projekata vrijednih gotovo 440 milijuna kuna.

Top