Ponedjeljak, 25 Studenog 2019

Ugovorena izgradnja aglomeracija Beli Manastir, Semeljci i Našice u vrijednosti više od pola milijarde kuna

U svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije danas (25. studenoga 2019. godine) potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i ugovori o sufinanciranju vodno-komunalnih europskih projekata za gradove Beli Manastir i Našice te općine Semeljci, Podgorač, Donja Motičina i Feričanci. Vrijednost tih projekata, sufinanciranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., iznosi 573.244.177,00 kuna. Kako su već u provedbi četiri projekta iste namjene (RVS Osijek - faza 2, Osijek - faza 2, Đakovo i Valpovo-Belišće) ukupna vrijednost vodno-komunalnih EU projekata na području Osječko-baranjske županije trenutno iznosi 1,57 milijardu kuna, a priprema se još jedan projekt (Sušine - Đurđenovac).

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su ugovore s korisnicima i partnerima projekata, a to su za Beli Manastir gradonačelnik Tomislav Rob, za Semeljce direktor Đakovačkog vodovoda d.o.o. Ivan Kočiš  i načelnik Grga Lončarević, a za Našice potpisnici su predsjednik Uprave Našičkog vodovoda  d.o.o. Oto Dudjak, gradonačelnik Josip Miletić, načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević, zamjenica načelnika Općine Podgorač Ljiljana Grbić i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.

Potpisivanju ugovora nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

- Danas smo potpisali ugovore za tri aglomeracije u vrijednosti više od pola milijarde kuna, no to je samo dio mjera koje radimo po pitanju vodnog i komunalnog gospodarstva. Infrastruktura vodoopskrbe i odvodnje u našoj županiji je među najkvalitetnijima u Hrvatskoj, a taj razvoj ćemo i nastaviti uz pomoć resornih ministarstva i Hrvatskih voda. Uz aglomeracije, izuzetno su nam važni i sustavi za navodnjavanje, koji su jedan od strateških projekta Osječko-baranjske županije, a što dopunjujemo izgradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće - rekao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zahvalio je na kvalitetno pripremljenim projektima te podsjetio da u njima samo 4-6 posto prihvatljivih troškova snose jedinice lokalne samouprave, dok su oko 70 posto bespovratna sredstva EU, a oko 25 posto snosi proračun Republike Hrvatske. Konkretno, od danas ugovorenih 573 milijuna kuna čak 322 milijuna kuna su sredstva EU, odnosno od ukupno 1,57 milijuna kuna koliko se trenutno ulaže na području Osječko-baranjske županije 866 milijuna kuna su europska sredstva. Dodao je da projekti donose i veće angažiranje građevinskog sektora.

- Vodno-komunalni projekti su dokaz da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Vlada RH čine sve kako bi apsorbirali što više sredstava europskih fondova. Vrijednost 51 odobrenog projekta u Hrvatskoj iz Operativnog programa iznosi 17,5 milijardi kuna, a njima će se značajno povećati stupanj priključenosti na sustav odvodnje te utjecati na poboljšanje kvalitete života naših građana - rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Najavio je da sada slijede javni natječaji i početak radova, a do 2023. godine bit će puštene u pogon sve ugovorene aglomeracije.

- Projekti imaju dugoročnu vrijednost i važnost za ovo područje. Njima će mnogi građani dobiti nove priključke vode, čistu vodu i kvalitetniju odvodnju, a širenje mreže odvodnje pozitivno će se odraziti i na zaštitu okoliša. Ovim projektom se još jednom pokazuje koliko se korištenjem europskih sredstva može na bolje promijeniti lice naše države, naših gradova i sela te podići kvalitetu življenja naših građana - rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pohvalila je i rad državne uprave u vezi korištenja sredstva iz fondova EU, te - uz naglasak na važnost zajedništva u pripremi projekata - izrazila optimizam za nastavak tih procesa važnih za razvoj Hrvatske.

Top