ZAVŠENA ENERGETSKA OBNOVA 9 ZGRADA ŠKOLA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

ivanovac

Osječko-baranjska županija je u ožujku je zavšila radove na energetskoj obnovi na devet zgrada osnovnih škola.

Radi se o zgradama Osnovne škole Matija Gubec, Piškorevci; Osnovne škole Antunovac Područne škole Ivanovac Osnovne škole Josipa Antuna Ćonlića, Đakovo; Osnovne škole Laslovo; Osnovne škole Petrijevci; Osnovne škole Lug Područne škole Vardarac, Osnovne škole Petrijevci Područne škole Satnica; Osnovne škole Gorjani i Osnovne škole Vladimir Nazor Područne škole Čepinski Martinci.

Rekonstrukcijom školskih zgrada postojeća stolarija zamijenjena je novom, fasade i stropovi su toplinski izolirani, a energetska učinkovitost zgrada poboljšana je i rekonstrukcijom sustava grijanja. Ukupno smanjenje potrošnje primarne energije je više od 51%. Na ovaj način smanjene su godišnje potrebe toplinske energije za grijanje kao i emisije CO2 te su zgrade prešle u više energetske razrede. Ovime su učenici i nastavno osoblje dobili bolje uvjete za rad kako smanjenjem potrebne energije za grijanje tako i smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Ukupna vrijednost izvedenih radova na ovih devet završenih škola iznosi 17.456.692,35 kuna, od čega su osigurana EU sredstva u iznosu 10.338.281,22 kuna, Osječko-baranjska županija je sudjelovala s 3.390.178,98 kuna, a Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s iznosom od 3.728.232,15 kuna.

Školske zgrade su obnovljene u okviru Prioritetne osi 4. "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije", Specifičnog cilja 4cI "Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora "Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020." financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Osječko-baranjska županija na ovaj način obnavlja ukupno 35 zgrada javnog sektora. Nakon uspješnog završetka obnove navedenih 9 zgrada, a na ostalih 26 su radovi u tijeku.

           

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 116.826.666,54 kunu, od čega su osigurana EU sredstva u iznosu 67.971.073,70 kuna, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 20.145.349,96 kuna, a kroz poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova osigurano je sufinanciranje u iznosu od 28.710.242,87 kuna.

Top