Održan 6. WineOS

10 siječnja 2020

Oko 2.800 osoba posjetilo je 10. i 11. siječnja 2020. godine dvoranu Gradski vrt u Osijeku u kojoj je održano šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Izvrsna posjeta nadmašila je očekivanja organizatora, a prve reakcije izlagača i publike su iznimno pozitivne.

Tijekom dva festivalska dana posjetitelji su mogli uživati u kušanju proizvoda više od 110 izlagača. U prvom su redu to bila vina, a nisu izostale razne delicije, slastice, piva, žestoka pića. Osim izložbenog dijela, brojni su gosti pratili bogat dodatni program. Naglasak je ponovno bio na proizvođačima s istoka Hrvatske, a brojni su gosti iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Makedonije bili mamac za sve goste.

Vinske radionice u "režiji" novinara i pisca Željka Garmaza nisu mogle smjestiti sve zainteresirane. Oni koji su osigurali mjesta, imali su prigodu upoznati žive legende vinarstva, probati premijerna vina, ali i rijetke arhivske primjerke, kušati vina uz kamenice, čuti neponovljive životne priče proizvođača te naučiti i spoznati mnogo zanimljivih činjenica i slatkih, sitnih detalja. Kao pun su se pogodak pokazale i dvije pivske radionice udruge Panonski pivarski sindikat koje su također bile izvrsno popunjene te su i ljubitelje piva privukle na vinsku manifestaciju.

Publika je mogla uživati i u dvodnevnom kulinarskom showu tijekom kojeg su četiri vrhunska kuhara pokazala svoje umijeće. Saša Vojnović, Tomislav Špiček, Marinko Rotim i Tomica Đukić svojim su znanjem i izvrsnim jelima istinski razveselili posjetitelje WineOS-a.

Ovu najveću vinsku manifestaciju u ovom dijelu Hrvatske posjetilo je čak 130 novinara iz više od 60 redakcija, a među njima je bio zavidan broj najcjenjenijih enoloških i gastronomskih autora ove regije te mnogo medijskih djelatnika iz inozemstva.

WineOS je i ove godine dao mjerljiv doprinos razvoju turizma u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Drugi vikend u godini donedavno je bio među najslabije posjećenim, a zahvaljujući ovoj manifestaciji stanje se osjetno mijenja na bolje. Brojni gosti festivala donijeli su i dobru posjetu hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima koji su proteklog vikenda imali pune ruke posla, a dobili su i značajniju medijsku eksponiranost u medijima te na društvenim mrežama. Osim toga, festival je ujedno bio i uvod te posebna pozivnica za predstojeći blagdan Svetog Vinka.

WineOS su ponovno organizirali udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz značajnu podršku Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, turističkih zajednica županije i grada, Osječkog sajma, Hrvatske gospodarske komore, udruge proizvođača Graševina Croatica te brojnih partnera i sponzora.

 

Top