Petak, 15 ožujka 2019

U Osijeku obilježen Spomendan Narodne zaštite RH

Povodom obilježavanja Spomendana Narodne zaštite Republike Hrvatske danas, 15. ožujka 2019. godine, položeni su vijenci pred spomenikom Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava u Osijeku. Uz predstavnike Narodne zaštite na čelu s predsjednikom Božidarom Ribom, počast je odali predstavnici Grada Osijeka, a u ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio zamjenik župana Goran Ivanović.

Zamjenik župana Ivanović tom prigodom rekao je da je osnivanje Narodne zaštite početak otpora hrvatskog naroda prema neprijateljskom djelovanju i srbočetničkoj agresiji, koje je otvoreno i ozbiljno počelo već od 1. travnja 1991. godine. U Narodnoj zaštiti su uglavnom bili ljudi koji su u lokalnoj zajednici, na razini mjesnih odbora, čuvali zdravstvene, komunalne i druge vitalne i strateške objekte te tako zaista branili svoj prag i ognjište, a potom je većina prešla u Zbor narodne garde i Ministarstvo unutarnjih poslova. Smatra da bi i dragovoljci Narodne zaštite trebali dobiti status koji im pripada.

Podsjećamo, na 1. sjednici Međustranačkog vijeća Republike Hrvatske 15. ožujka 1991. donesen je zaključak o osnivanju Narodne zaštite s glavnom zadaćom obrane Republike Hrvatske, a od 2011. ovaj se datum obilježava kao spomendan - Dan osnivanja Narodne zaštite RH. Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman 5. travnja 1991. godine uputio je proglas kojim je pozvao sve koji se žele priključiti dobrovoljačkim jedinicama Narodne zaštite i stati u obranu domovine. Narodna zaštita je okupljala više od 260.000 dragovoljaca, od kojih je više od 9.000 iz Osijeka.

Top
Ova internetska stranica upotrebljava kolačiće. Prihvaćanje kolačića omogućuje optimalno pregledavanje sadržaja.   U redu