Srijeda, 05 prosinca 2018

Obilježen Dan obrane grada Osijeka

Dan obrane grada Osijeka obilježen je danas u spomen na herojsku obranu grada prije 27 godina, kada je grad bio u ratnom okruženju s tri strane, a u jutarnjim satima napadi su počeli na mnogim mjestima 50 kilometara duge linije razdvajanja. Brojčano nadmoćni i uz veliku potporu teškog topništva pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih postrojbi slomili su otpor branitelja Antunovca, a jedna od najtragičnijih bitaka dogodila se u šumi Rosinjača nadomak prvih kuća grada Osijeka, gdje je poginulo 16 hrabrih branitelja.  Uz velike žrtve, tog dana ukupno je poginulo više od 50 branitelja i civila, te iznimnu hrabrost hrvatskih branitelja, bili su to zadnji pomaci agresora na području istočne Hrvatske.

U počast poginulim hrvatskim braniteljima Osijeka danas ujutro na prostoru Kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi u Osijeku položili su vijence i upalili svijeće predstavnici udruga hrvatskih branitelja, stradalnika i dragovoljaca Domovinskog rata, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva unutarnjih poslova.

Potom je paljenjem svijeća i molitvom pred spomen pločom u Ulici A. Hebranga 32 odana počast hrvatskim braniteljima poginulim u šumi Rosinjača. Obilježavanje su organizirali članovi UHSDR Sveti Rok na čelu sa Zlatkom Bebekom. Bili su tu i učenici Trgovačke škole koja danas nosi ime po najmlađem poginulom branitelju s Rosinjače, Davoru Milasu, tada maturantu te škole, zatim preživjeli suborci, predstavnici udruga branitelja, Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a i HV-a, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

- Danas obilježavamo tragična događanja prije 27 godina, sjećamo se pogibije naših suboraca, čuvamo uspomenu na njih i educiramo generacije koje dolaze poslije nas. Na današnji datum 1991. godine agresor je napao sve linije obrane oko Osijeka, okupiran je Antunovac, dogodila se tragedija na Rosinjači, no bili su to zadnji pomaci linija agresora i zato ga obilježavamo kao Dan obrane grada Osijeka. Veliki doprinos obrani ovog područja, kao i cijele Hrvatske, prije toga je dao Vukovar, čiji su branitelji držali agresora tri mjeseca podalje od Osijeka i ovih dijelova istoka Hrvatske te pomogli ustrojavanju obrane. Nažalost, puno mladih ljudi, branitelja i civila, ostavilo je svoje živote braneći Hrvatsku. Upravo zato trebamo sudjelovati na ovakvim obljetnicama, održati živom uspomenu i istinu na ljude koji su ostavili svoje živote braneći Hrvatsku - rekao je danas župan Ivan Anušić.

Zajedno s predstavnicima udruga branitelja, stradalih i nestalih u Domovinskom ratu, Općine Antunovac te policije, župan Ivan Anušić položio je danas vijenac i zapalio svijeću poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima pred spomen-obilježjem masovne grobnice na mjesnom groblju u Mirnoj ulici i ispred Spomen kapelice u Antunovcu, u čijoj obrani je i osobno sudjelovao. Tom prigodom osvrnuo se i na problem osoba nestalih u Domovinskom ratu.

- Po pitanju traženja nestalih osoba pomaka nema već punih 27 godina. Obitelji sve više odustaju od traženja krivaca, traže samo da kod agresora proradi svijest i da barem anonimno otkriju posmrtne ostatke njihovih najmilijih. Žele mjesto gdje mogu zapaliti svijeću i pomoliti se - rekao je župan Anušić te još jednom izrazio zahvalnost i počast svima koji su svoje živote ostavili za obranu Antunovca i drugih krajeva Hrvatske.  

Top