Print this page
Utorak, 20 studenoga 2018

Obilježena 27. godišnjica stradanja Ernestinova

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Parku skulptura u Ernestinovu je danas, 20. studenoga 2018. godine, obilježena 27. obljetnica stradavanja mještana Ernestinova. Odavanje počasti braniteljima i civilima stradalim na današnji dan 1991. godine organizirali su članovi Općinskog ogranaka UHDDR-a Ernestinovo u suradnji s Općinom Ernestinovo i pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Potom je u crkvi Presvetog trojstva održana sveta misa za sve poginule i nestale branitelje i civile u obrani sela Ernestinova.

- Nakon sloma otpora u Vukovaru, agresorske snage krenule su prema Osijeku i upravo današnji dan 1991. godine bio je jedan od najtežih u obrani ovih mjesta, zapravo obrani Osijeka. Palo je Ernestinovo, Laslovo je ostalo u okruženju, Antunovac je bio napadnut, Ivanovac isto, u Divošu su se vodile žestoke borbe. Toga dana bilo je jako puno poginulih i ranjenih, no uspjeli smo obraniti Osijek - rekao je župan Ivan Anušić danas u Ernestinovu. Podsjetio je kako je za obranu mjesta oko Osijeka i samog grada Osijeka presudna bila dugotrajna obrana grada Vukovara.

- Da je Vukovar pokleknuo ranije, ova događanja ne bi bila 20. studenoga nego 20. rujna, a tada bi to bilo puno teže za grad Osijek. I zato danas moramo doći ovdje, pokloniti se braniteljima i civilima, svima koji su sudjelovali u obrani Ernestinova, odati im počast te prenijeti iskustva na mlade koji su danas ovdje došli jer su oni najbitniji, oni iz ovoga trebaju učiti, a mi trebamo to znanje prenositi i čuvati uspomenu na te ljude - poručio je župan, koji je sudionik obrane ovog područja 1991. godine.

Dostojanstveno obilježavanje „Spomendana mjesta Ernestinova - 20. studenoga“, dana iz 1991. godine kada je ovo selo pretrpjelo najveće ljudske i materijalne žrtve u svojoj povijesti, obuhvatilo je obilazak svih mjesta na kojima su pokopani poginuli branitelji Ernestinova; od Bukovlja kod Slavonskog Broda i Drenja kod Đakova do četiri groblja u Osijeku te u Antunovcu, Ivanovcu i Ernestinovu, ukupno 37 grobnih mjesta, zatim spomenik Hrvatskim braniteljima u Ernestinovu, mjesto masovne grobnice u ernestinovačkom parku, spomenik pripadnicima 101. brigade HV-a iz Zagreba i pripadnicima bojne HOS-a na crpnoj stanici “Dvor” te pripadnicima 132. brigade HV iz Našica na ulazu u Paulin Dvor.