Subota, 06 listopada 2018

Posebna počast slavonskim zrakoplovcima poginulim u Domovinskom ratu

Prvi samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan je 1991. godine na inicijativu pilota Marka Živkovića i članova Aerokluba Osijek. Pripadnici postrojbe u početku su obavljali izviđanja i snimanja neprijateljskih položaja sa lakim sportskim zrakoplovima, potom su transportnim zrakoplovima Antonov AN-2 dopremali humanitarnu pomoć okupiranom Vukovaru, a za vrijeme borbenih djelovanja izbacili su više od 180 bombi ručne izrade, popularno nazvanih „bojleri“. U jednoj od tih akcija poginuli su Marko Živković, Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva.

Danas, 6. listopada 2018. godine, na prostoru Sportsko-zračne luke Osijek, obilježena je 27. godišnjica osnutka Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek te je odana počast poginulim pripadnicima ove postrojbe, kao i svim poginulim pilotima i padobrancima u Domovinskom ratu. Izraze zahvale i poštovanja za herojska djela u Domovinskom ratu izrekao je, te položio vijenac i upaljenu svijeću uz spomenik, i župan Ivan Anušić, ujedno u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Sudionici ovog memorijala slavonskih zrakoplovaca podsjetili su da je Samostalni zrakoplovni vod osnovan u tajnosti. Tako je i djelovao, a obavio je gotovo nezamislive zadaće. Na avionima koji su do tada bili zaduženi za tretiranje poljoprivrednih usjeva, njihovi piloti i suradnici su svojom energijom, znanjem, snagom, ljubavi prema državi i hrabrošću iskoristili te zrakoplove u vojne i humanitarne svrhe. Svojim djelima i hrabrošću davali su i dodatnu moralnu snagu ostalim hrvatskim braniteljima te im se i stoga danas iskazuje posebna čast i poštovanje.

 

Top