Petak, 13 studenoga 2020

Preminuo Krunoslav Kićo Slabinac, legenda hrvatske glazbe

Danas je u Zagrebu u 77. godini preminuo Krunoslav Kićo Slabinac, legenda hrvatske glazbe i dobitnik Nagrade za životno djelo Osječko-baranjske županije ali i niza drugih vrijednih nagrada i priznanja.

Krunoslav Kićo Slabinac, više od 50 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni pionirski je probijao barijere i otvarao nove stranice glazbene i kulturne baštine. Na pramcu je pojave rock glazbe u Hrvatskoj 60-tih, njeguje i afirmira slavonsku narodnu glazbu na način prilagođen uhu mladih još sa "Dinamitima", afirmira slavonsku tamburicu kao rock instrumenta, osnutkom "Slavonskih bećara" kao prethodnika ansambala toga tipa gradi novi način predstavljanja izvorne narodne glazbe, uspostavlja mostove s iseljeništvom iskazujući svoju slavonsku i hrvatsku pripadnost i u vrijeme kad to baš nije bilo "preporučljivo", u inat svima njeguje i duhovnu glazbu. Sa svojih snimljenih više od 500 pjesama, oko 25 LP ploča i CD-a i 50-ak tzv. "singlica", svojim osebujnim glasom oblikovao je evergreene zabavne i narodne glazbe koji su postali sastavnim dijelom kulturne baštine. On nije samo interpret nego i promotor sa značajnim utjecajem na oblikovanje svijesti i kulture jednog naroda, jer i pjesma je dio baštine i nacionalnog identiteta.

Kićo je oduvijek ostao čvrsto ukorijenjen. Preselio je u Zagreb, ali je i u Zagrebu i bijelome svijetu uvijek bio u i iz Osijeka i Slavonije. U pjesmu svojoj Slavoniji pretočio je svoj inat, jer, "Slavonijo, ja sam tvoje dijete". Pa i danas, kada ispraća s mirisima jutra u svaki dom uvlači toplinu slavonskih polja.

Top