Ponedjeljak, 23 Ožujka 2020

Dva nova pozitivna nalaza na koronavirus u Osijeku

Dva su nova pozitivna slučaja u Osječko-baranjskoj županiji, no obje osobe su bez simptoma, dok su preostalih sedam bolesnika stabilni – poručila je danas na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije prof. dr. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju.

-Još je 12 uzoraka poslano na analizu, a ostali se još uvijek prikupljaju - dodala je Perić.

Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Karlo Kožul ponovno je upozorio na važnost suradnje građana s epidemiolozima i svim stručnim službama uključenim u suzbijanje zaraze, navodeći pozitivan primjer Ernestinova i Ivanovca.

-Izvor dvoje novozaraženih je osoba iz Karlovca koja je ranije bila pozitivna, stoga apeliram na sve ljude koji dobiju pozitivan nalaz ili izrečenu mjeru samoizolacije da se jave službama i daju iskrene odgovore. Samo tako možemo uspješno rješavati epidemiju. Zato smo dosad uspjeli uspješno riješiti prvi slučaj u Ernestinovu i Ivanovcu, jer smo dobili dobre i iskrene odgovore od stanovništva – rekao je Kožul.

Župan Ivan Anušić zahvalio je svim službama koje 24 sata dnevno rade na ovom ozbiljnom i zahtjevnom poslu i pozvao građane na pridržavanje mjera.

-Važno je da ne širimo paniku, da službe normalno funkcioniraju i da se uspijevamo prilagoditi svemu što se događa. Upravo zato što se žitelji Osječko-baranjske županije pridržavaju mjera i uputa nemamo veliku ekspanziju zaraženih, ali takvo stanje trebamo još dugo zadržati i zato se bitno pridržavati mjera – rekao je Anušić.

Nakon jučerašnjih tragičnih potresa u Zagrebu, brojni građani u strahu su otišli u druge gradove i županije diljem Republike Hrvatske, a kako bi se suzbilo širenje zaraze i evidentiralo sve one građane koji su potencijalno napustili mjeru samoizolacije, policija je poduzela dodatne mjere.

-Jučer smo iz preventivnih razloga postavili pet blokadnih punktova na ulazu u Osječko-baranjsku županiju i evidentirali oko 450 osoba koje su došle iz pravca Zagreba. Sve smo ih evidentirali i sada provjeravamo ima li osoba koje krše samoizolaciju – rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske.

U Osječko-baranjskoj županiji trenutno se u samoizolaciji nalazi 755 osoba, što je smanjenje u odnosu na jučerašnjih 990, obzirom da je isteklo propisanih 14 dana za dio osoba. U protekla 24 sata Policijska uprava primila je devet dojava o kršenju samoizolacije, a u četiri slučaja su kršenja i potvrđena.

-Od ta četiri slučaja dvije osobe nismo našli na adresi prebivališta, a naknadnom provjerom ustanovili smo da su napustili Republiku Hrvatsku i otišli u Bosnu i Hercegovinu – poručio je Bece.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović izvijestio je da su članovi Stožera jučer obišli KBC kako bi vidjeli što je učinjeno u postavljanju respiratorskog centra te uputio pohvalu djelatnicima i ravnatelju Zubčiću.

-Dva nova pacijenta znak su svima da se trebamo pridržavati mjera koje su na snazi i vjerojatno će vratiti ljude u realnost u kojoj se nalazimo – zaključio je Ivanović.

Top