Utorak, 07 siječnja 2020

U petak počinje 6. WineOS

Šesto izdanje festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održat će se 10. i 11. siječnja 2020. godine u dvorani Gradski vrt u Osijeku, a danas (7. siječnja) na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Udruge „Dekanter“ i Vinoteke „Vinita“ najavljen je program te prezentirane druge informacije o ovoj manifestaciji.

- Iako smo ove godine stavili naglasak na spajanje proizvođača i distributera, WineOS će biti iznimno zanimljiv posjetiteljima. Bit će održan na ukupno 1.900 četvornih metara dvorane Gradski vrt gdje će se na 90 izlagačkih mjesta predstaviti više od 110 proizvođača vina, delicija, slastica i piva. Događaj će pratiti više od 100 akreditiranih novinara iz 50-ak redakcija iz četiri države - rekao je idejni začetnik festivala Vinko Ručević.

- Vinski turizam može generirati veliki broj dolazaka turista, što svjedoče i primjeri mnogih regija u svijetu gdje je vinski turizam bio pokretač razvoja turizma, a znamo da su enologija i gastronomija treći razlog dolaska stranih turista u Hrvatsku, i to izvan sezone. Osječko-baranjska županija je bogata vinogorjima i vinskim cestama što su preduvjeti razvoja vinskog turizma, a manifestacije poput WineOS-a pridonose ugledu i razvoju destinacije te su razlog sve većeg dolaska turista - rekla je Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije.

Uz odličnu popunjenost smještajnih kapaciteta u Osijeku, Mislav Matišić je u ime Turističke zajednice Osječko-baranjske županije naglasio da WineOS izravno doprinosi razvoju vinskog turizma u cijeloj županiji, ali i neizravno kroz edukaciju i animiranje lokalnih gostiju i onih koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Budući da je novi format WineOS-a različit od dosadašnjih, u organizaciju se kao jedan od pokrovitelja uključila i tvrtka Osječki sajam. - Vrlo rado smo odgovorili na poziv organizatora da se uključimo u ovu sjajnu vinsku priču. Vjerujem da možemo i neke stvari naučiti jedni od drugih - rekao je direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović.

Dvanaest edukativnih radionica, koje organizira i vodi poznati vinski pisac i bloger Željko Garmaz, popunjene su gotovo do posljednjeg mjesta, a velik je broj zainteresiranih i za dvije pivske radionice koje će voditi predstavnici udruge Panonski pivarski sindikat.

Jedan od značajnih noviteta ovogodišnjeg festivala je kulinarski show koji će se oba dana odvijati na glavnoj pozornici u dvorani. Voditelj tog programa Tomica Đukić, inače glavni chef Hotela Osijek i hrvatske nogometne reprezentacije, najavio je kako će četiri vrhunska kuhara tijekom dva dana pripremati razne specijalitete uz poseban naglasak na domaćim namirnicama.

Organizatori su najavili kako su za sve posjetitelje i uzvanike pripremili pogodnosti vezane uz javni prijevoz.

Top