Četvrtak, 05 Prosinca 2019

Konferencija „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“

Pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas (5. prosinca 2019. godine) na Građevinskom i arhitektonskom fakultet Osijek otvorena je 1. Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“.

Sudionike Konferencije pozdravio je zamjenik župana Petar Lagator koji je naglasio kako na području Osječko-baranjske županije živi oko 32.000 osoba s invaliditetom, što je gotovo 11 posto ukupnog broja stanovnika. Očekuje da zaključci Konferencije pomognu u daljnjem radu, pa tako i doprinesu kvalitetnom rješavanju problematike osoba s različitim oblicima tjelesnog oštećenja na području županije.

Plenarna predavanja na dvodnevnoj Konferenciji održat će dr. sc. Anica Bilić (HAZU Centar za znanstveni rad u Vinkovcima), dr. sc. Mario Kovač (samostalni umjetnik), prof. dr. sc. Siniša Opić (Učiteljski fakultet u Zagrebu), izv. prof. dr. sc. Kristina Peternai Andrić (Filozofski fakultet u Osijeku) i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske Anka Slonjšak.

Prva Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija „Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju“ održava se povodom obilježavanja Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom. Njen osnovni cilj je uspostava dijaloga stručnjaka koji se bave pitanjima vezanima za sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu na različite aspekte sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima te pitanjima uključivanja osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost i odgojno-obrazovni sustav na svim razinama. Ciljevi koje se želi postići odnose se na daljnji razvoj inkluzije osoba s invaliditetom u umjetničke, kulturne, odgojno-obrazovne i društvene aspekte života, odbacivanje stereotipa o osobama s invaliditetom, kao i na veće ostvarivanje prava osoba s invaliditetom. Prezentacijom postignuća i afirmacijom osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju pridonijet će se lokalnoj, ali i nacionalnoj i široj regionalnoj zajednici. Konferencija je namijenjena znanstvenicima, umjetnicima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i svima koji su u interakciji ili se bave pitanjima osoba s invaliditetom, prema temama konferencije, u umjetnosti, kulturnim događanjima, znanosti, te odgoju i obrazovanju. Namijenjena je i osobama s invaliditetom koje se bave znanstvenim ili umjetničkim radom ili su sudionici odgojno-obrazovnog sustava, a koji žele svoja djelovanja ili iskustva predstaviti javnosti.

Top