Subota, 07 rujna 2019

U Belom Manastiru održana najveća hrvatska fišijada

Najveća hrvatska fišijada ove godine održana je u subotu (7. rujna) na Trgu slobode u Belom Manastiru. Čak 250 kotlića, koliko iznosi i službeni maksimum za prijavu, krilo je kulinarske tajne odnosa vode, ribe i paprike te se natjecalo za najbolje na 40. Prvenstvu Baranje, a tu je bilo još 20 kotlića sudionika 1. Državnog prvenstva u kuhanju fiša. Manifestacije su organizirali Grad Beli Manastir, Turistička Zajednica Baranje te Osječko-baranjska županija koja je ovaj događaj prepoznala kao vodeći turistički brend Beloga Manastira.

- Nakon 250 prijavljenih, morali smo zatvoriti prijave jer je nemoguće smjestiti taj broj natjecatelja koliko ih je iskazalo interes. Naša je fišijada najveća manifestacija te vrste u Hrvatskoj i prepoznata je kao kulinarski, ali i turistički proizvod - rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- Iako je Baranja poznata po iznimno bogatoj i raznolikoj gastronomskoj ponudi, za fiš se usudim reći da je jedan od najuspješnijih brandova kada govorimo o hrani, na našem području. U Belom Manastiru se desetljećima održava ova manifestacija, a natjecatelji dolaze s najrazličitijih adresa iz Hrvatske, ali i šire. Čini se jednostavno jer vrlo malo sastojaka se nalazi u pravom baranjskom fišu, no težak je zadatak za natjecatelje pogoditi savršene omjere, a za stručni sud iznimno izazovan zadatak, odabrati najbolje - rekao je župan Ivan Anušić.

Stručna komisija na čelu s Arpadom Šipecom, vlasnikom poznate Kovač čarde (ostali članovi komisije su bili Laslo Šipec, Kristijan Benić i Filip Golubov) najboljim fišem ocijenila je onaj koji je pripremio Zoran Toprek (ekipa Hladno pivo) iz Kneževih Vinograda. Drugo mjesto zauzeo je Franjo Ivić iz Darde, a treće Sava Rauški iz Belog Manastira.

Državni prvak u kuhanju fiša postao je Josip Antolović (Beravci, Brodsko-posavska županija), drugoplasirani je Kristijan Kuna (Belišće), a treći Josip Kitanović (Velika Kopanica, Brodsko-posavska županija). Stručnu komisiju činili su predstavnici Hrvatskog kuharskog saveza na čelu s Ivanom Đukićem predsjednikom Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, te Zlatko Sedlanić, gastropromotor Podravke i član Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, kao i Andrej Kristek, potpredsjednik Udruge, strukovni učitelj kuharstva i mentor Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Iako je i ova fišijada imala natjecateljski karakter, na kraju dana, rekli su brojni natjecatelji i posjetitelji, svi su bili pobjednici. Uz vatru, kotlić i baranjska vina uživali su mnogi, najavivši svoj dolazak i dogodine.

Top