Srijeda, 14 kolovoza 2019

Dan sjećanja na zatočene i nestale

U Nemetinu je 14. kolovoza 1992. godine izvršena najveća razmjena ratnih zarobljenika, te je iz srbijanskih logora na slobodu stiglo 714 logoraša, hrvatskih branitelja i civila. Mnogi su i po punih devet mjeseci proveli po raznim logorima i zatvorima na području Srbije (Stajićevo, Begejci, Niš...) gdje je ubijeno više od 300 osoba, većina uslijed i zbog batinanja i zlostavljanja. Najmlađi zatočenik bilo je dijete od šest godina, a najstarijem je bilo 90 godina.

U spomen na taj dan Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale, a preživjeli logoraši i obitelji nastradalih okupljaju se tog dana na mjestu razmjene 1992. godine, odnosno danas kod spomen obilježja Vrata slobode u Nemetinu, dok se svečani program održava u Vukovaru.

U ime Osječko-baranjske županije današnjem (14. kolovoza 2019. godine) obilježavanju Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora i 27. obljetnice razmjene logoraša kod Nemetina nazočio je predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin.

Prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore prošlo je 30.000 hrvatskih branitelja i civila.

Top