naslovna | mapa weba | kontakt | english
Osijek, 19. kolovoza 2018.

Autonomna pokrajina Furlanija-Julijska krajina (Friulli-Venezia Giulia) u Republici Italiji

web: www.regione.fvg.it

Suradnja s Autonomnom regijom Furlanijom i Julijskom krajinom počiva na Programu Vlade Republike Italije o pružanju pomoći obnovi hrvatskog Podunavlja. Kontakti s izaslanstvima Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije u kojima su sudjelovali i predstavnici Furlanije i Julijske krajine datiraju od 1998. godine. Programom Vlade Republike Italije predviđeni su financijski i drugi oblici pomoći u obnovi.

Nositelji programa su Vukovarsko-srijemska županija, Osječko-baranjska županija s hrvatske strane, te Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike i regija Friuli-Venezia Giulia s talijanske strane.

Sporazum za financiranje projekata u istočnoj Slavoniji u iznosu od 3.5 milijuna € potpisan je u studenom 2000. godine između Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije i regije Friuli-Venezia Giulia.

Tijekom brojnih misija u razdoblju od 1997-1999, definirane su aktivnosti Programa koje se mogu podijeliti u 4 osnovna područja koja sadržavaju odgovarajuće projekte:

Ulogu posrednika i organizatora provedbe ovog dijela programa talijanska je vlada povjerila Autonomnoj regiji Furlaniji i Julijskoj krajini.

Autonomna regija Furlanija i Julijska krajina (Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia) regionalna je samoupravna jedinica smještena u sjeveroistočnom dijelu Republike Italije koja u svom sastavu obuhvaća četiri provincije. Na površini 7.840 km2 živi oko 1,2 mil. stanovnika. Riječ je o jednom od gospodarski najrazvijenijih dijelova Italije. Uz Trst (224.000 stanovnika) kao sjedište regije i provincije, snažna urbana središta predstavljaju i sjedišta provincija Udine (96.000 st.), Pordenone (49.000 st.) i Gorizia (38.000 st.).

Temeljem zajedničkog rada na analizi mogućnosti suradnje i razmjene izaslanstava pripremljen je i u Osijeku 28. svibnja 2002. godine potpisan Protokol o suradnji. Protokol se temelji i na već ranije izraženim suradničkim interesima izraženim i Sporazumom o suradnji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek i Camera di Commercio Industria Artigianato e Agricoltura di Udine iz studenog 1999. godine, ali i značajnom djelovanju institucija u obje regije.

Implementacija Programa je povjerena poduzeću Informest (registriranom u Hrvatskoj). Od 2002. godine otvorena su dva tehničko-operativna ureda, jedan u Osijeku te jedan koji se bavio isključivo socijalnim pitanjima u Vinkovcima, koji su koordinirali provedbu programa pomoći.

Nastavljajući suradnju, izaslanstva Županije i Autonomne regije u Bruxellesu su 6. listopada 2009. godine potpisala novi Sporazum o suradnji u djelatnostima gospodarstva (poljoprivrede, prehrambene industrije, industrije i trgovine), zaštite okoliša, obrazovanja i kulture te uprave na vrijeme od četiri godine.
kontakt | mapa weba | english | naslovna | impressum