Završena energetska obnova zgrade Područne škole Petlovac na adresi Rade Končara 29, Petlovac, Osnovne škole Šećerana, Šećerana

Osječko-baranjska županija završila je energetsku obnovu zgrade Područne škole Petlovac te je obavljen tehnički pregled zgrade čime je uspješno završen ovaj projekt.

Projektom rekonstrukcije izvedena je toplinska izolacija cijelog pročelja i svih zidova prema negrijanom tavanu kao i rekonstrukcija cjelokupnog  krovišta. Radovi su izvedeni i na zamjeni starih prozora novima, a dodatna ušteda energije osigurana je kroz rekonstrukciju sustava grijanja konkretno: zamjenom kotla na lož ulje s dva plinska bojlera. Sve to rezultiralo je smanjenjem godišnje potrebe toplinske energije za grijanje i smanjenjem emisije CO2. Kvalitetnijem životu i radu u školi pridonosi i nova, moderna i energetski učinkovita LED rasvjeta. Nakon rekonstrukcije školske zgrade učenici, nastavno i ostalo osoblje škole imaju bolje uvjete za rad u obnovljenoj zgradi, a  uštede su postignute u potrebnoj energiji za grijanje tako i smanjenjem emisije stakleničkih plinova za 17,7 t.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 846.151,75 kune od čega su osigurana sredstva iz fondova Europske unije u iznosu 411.328,60 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjeluje s 193.124,05 kune i Osječko-baranjska županija s 241.699,10 kuna. Nakon rekonstrukcije školska zgrada izgrađena 1979. godine prešla je iz energetskog razreda D u B.

Projekti su odobreni u okviru Prioritetne osi 4. "Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije", Specifičnog cilja 4cI "Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora "Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020." financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektima se podupiru mjere energetske obnove koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje (QH,nd) na godišnjoj razini (kWh/god) od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije.

Stanje zgrade nakon obnove:

 Poslije obnove

 

Stanje zgrade prije obnove:

 Prije obnove

 

Investitor: Osječko-baranjska županija

Izvođač radova: Ukras d.o.o., Osijek

Projekt je proveo Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Top