Veleposlanica Izraela i župan

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić 3. svibnja 2018. godine u nastupni posjet primio je veleposlanicu Izraela u Hrvatskoj, NJ. E. Zinu Kalay Kleitman. Razgovarali su o brojnim temama, no na razgovor o navodnjavanju su nakon sastanka oboje stavili naglasak te istaknuli mogućnost posjete izraelskih stručnjaka za navodnjavanje Osijeku kako bi prenijeli iskustva, budući da je Izrael jedna od zemalja s najrazvijenijim sustavima za navodnjavanje.
- Izrael je država koja u puno toga može biti dobar primjer Hrvatskoj na koji način razviti gospodarstvo i nacionalne interese. Naglasak našem razgovoru bio je na navodnjavanju i poljoprivredu, u čemu je Izrael među najboljima u svijetu. Osječko-baranjska županija trenutno završava petnaest projekata sustava za navodnjavanje i deseci tisuća hektara će uskoro trebati opremiti kvalitetnom i dobrom opremom sustava za navodnjavanje. Iskustva i znanja Izraela nam zasigurno mogu pomoći – rekao je župan Anušić i podsjetio kako se nakon dugo godina dovršava 15 projekata sustava za navodnjavanje te kako je važno o tome razgovarati sa stručnjacima koji imaju najviše iskustva, posebice kada je u pitanju nabavka i održavanje opreme. Rekao je kako Izrael može biti primjer Hrvatskoj kada je u pitanju razvoj gospodarstva i nacionalnih interesa.
- Izraelci su uvijek zainteresirani za ulaganja, no Hrvatska će morati osigurati bolje uvjete za ulaganja i kvalitetno ozračje za investicije – istaknula je veleposlanica Kalay Kleitman koja se nakon sastanka sa županom sastala i s malobrojnim Izraelcima koji žive u Osijeku.
Prilikom davanja izjava medijima, veleposlanica je iznenadila i oduševila okupljene novinare kad im se obratila na hrvatskom jeziku. Za poslovnu komunikaciju koristi engleski jezik, kaže, no sve se bolje snalazi i na jeziku zemlje u kojoj radi posljednjih godina.

Top