Otvoreno novo reciklažno dvorište u Đakovu

11 lipnja 2019

Na lokaciji starog eko-reciklažnog dvorišta u Gajevoj ulici broj 31 u Đakovu izgrađeno je i suvremeno opremljeno novo reciklažno dvorište, i to najvećim dijelom sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 2.593.257,59 kuna, s tim da je vrijednost prihvatljivih troškova određena do 2.389.807,59 kuna, a čega su čak 85 % bespovratna sredstva Kohezijskog fonda. Ostatak sredstava osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Grad Đakovo.

Tim povodom danas, 11. lipnja 2019. godine, održana je završna konferencija projekta „Smanjenje količine miješanog otpada i smanjenje divljih deponija u okolišu izgradnjom reciklažnog dvorišta s pratećim sadržajem u Đakovu“, kao i službeno otvaranje novog objekta čemu su nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i drugi uzvanici.

- Ovo je prvo od dva reciklažna dvorišta u Đakovu, čijom izgradnjom se Grad odlučno uključio u širi sustav prikupljanja, zbrinjavanja i gospodarenja otpadom. Projekt izgradnje drugog reciklažnog dvorišta (na Vitici) također smo aplicirali na europske fondove i dobili sredstva, pa slijedi raspisivanje javne nabave za izvođenje radova. Ovdje možemo vidjeti i dva mobilna reciklažna dvorišta koja će se koristiti na području prigradskih naselja - kazao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Ministar Tomislav Ćorić je istaknuo da ovim projektom Đakovo na najbolji mogući način doprinosi oživotvorenju sustava gospodarenja otpadom. - Na razini Republike Hrvatske u zadnje dvije godine potpisano je desetke reciklažnih dvorišta i sada bilježimo jako dobre rezultate. Međutim, u kreiranju koncepta kružne ekonomije trebamo se usmjeriti na povećanje odvajanja na razini svih jedinica lokalne samouprave jer je naš cilj do kraja 2020. godine odvajati 50 posto miješanog komunalnog otpada prikupljenog na kućnom pragu. U tijeku je nabava infrastrukture, pa bi spremnici trebali biti isporučeni u trećem i četvrtom kvartalu ove godine. Raspisan je i natječaj za izgradnju sortirnica, u komu sudjeluje i Đakovo, što je pohvalno - rekao je ministar.

Župan Ivan Anušić je rekao da se reciklažna dvorišta uz potporu resornog ministarstva i fonda otvaraju diljem Osječko-baranjske županije te su odličan preduvjet za sustavno gospodarenje otpadom. - Na ovakvim reciklažnim dvorištima građani mogu ekološki spremati sve vrste otpada, a ujedno uštedjeti novce i sebi i državi te podržati gospodarstvo u cijelosti i čuvati okoliš. No, naš cilj je izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, za koji su Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija dobile 12,5 milijuna kuna iz tehničke pomoći. Sada radimo projektnu dokumentaciju za Centar koji će se nalaziti na području Općine Antunovac, na lokaciji koja je određena još 2005. godine, a nadamo se u što skorijem vremenu projektiranju, tehnologiji i izgradnji tog centra. Tek tada ćemo moći reći da na pravi način možemo gospodariti otpadom - naglasio je župan Anušić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za reciklažno dvorište u Gajevoj ulici Grad Đakovo je potpisao krajem 2017. godine, godinu dana trajale pripreme potrebne dokumentacije te je počela izgradnja objekta s opremom u skladu s visokim europskim ekološkim i infrastrukturnim standardima. Do sada se na toj lokaciji zaprimalo sedam osnovnih vrsta otpada (papir, plastika, staklo, metal, tekstil, električni, elektronički i glomazni otpad), a u novi prostor se može odlagati 30-ak različitih vrsta otpada, uključujući i opasni otpad.

Reciklažnim dvorištem upravlja tvrtka Univerzal d.o.o. za komunalne djelatnosti kao ovlašteni koncesionar u vlasništvu Grada Đakova, koja u okviru poslovne jedinice Čistoća već obavlja poslove odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog i razdvojenog korisnog otpada kućanstava i gospodarskog sektora na području grada Đakova.

Kroz sedam predavanja (u svim mjesnim odborima) Đakovčani su educirani za pravilno korištenje reciklažnog dvorišta i pravilno odvajanje otpada u kućanstvima na području grada.

Top