Jubilarna obljetnica Doma za starije i nemoćne osobe Osijek

16 svibnja 2019

Dom za starije i nemoćne osobe Osijek osnovan je 1969. godine kada je izgrađena prva njegova zgrada i omogućen smještaj 80 osoba. Nakon devet godina izgrađena je druga zgrada, a 1987. godine i zgrada Depadanse. Ova ustanova sada ima smještajni kapacitet za 353 korisnika te zapošljava 93 djelatnika. Na listi čekanja nalazi se 1.565 osoba, s tim da je u fazi obrade još 868, što znači da je čak 2.433 osoba zainteresirano za smještaj u Dom.

Povodom 50. obljetnice Doma za starije i nemoćne Osijek danas (16. svibnja 2019. godine) održana je prigodna svečanost na kojoj su nazočili Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije i ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i drugi uzvanici.

- Obilježavamo 50 godina uspješnog rada jednog od najkvalitetnijih domova za starije i nemoćne osobe na području Osječko-baranjske županije, doma koji je uvijek popunjen te s listom čekanja jer mnogi ljudi koji se odlučuju za ovakav oblik nastavka svog života traže smještaj upravo u ovaj dom - rekao je župan Anušić te dodao:

- Osječko-baranjska županija je počela projekt energetske obnove cijele zgrade Doma u vrijednosti 12 milijuna kuna, što je jedan od najskupljih projekata energetske obnove na području naše Županije. Upravo završava postupak javne nabave, a uskoro ćemo odabrati najpovoljnijeg izvođača i početi radove. Ujedno je u županijskom proračunu osigurano gotovo 120.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju potkrovlja Doma za prihvat osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti, što će biti prvi takav specijalizirani odjel na području Slavonije i Baranje. Potrebe za domovima za starije i nemoćne osobe su velike i stoga Županija kao osnivač osječkog Doma, zajedno s njegovom upravom, kontinuirano ulaže u modernizaciju Doma - poručio je župan.

Ravnatelj Vjekoslav Ćurić dodaje da Dom u suradnji sa Županijom planira daljnje proširenje smještajnih usluga i povećanja kvalitete usluga. - Život u Domu je lijep, što potvrđuje i broj zahtjeva za prijem, no sadašnji kapacitet od 353 korisnika je popunjen, pa se na smještaj čeka pet do deset godina. U Domu nije razvijen kapacitet za osobe koje boluju od Alzheimera i drugih vrsta demencija, a kako postoji adekvatan prostor želimo ga adaptirali i napravili moderan odjel za te osobe - istaknuo je.

Dom za starije i nemoćne osobe Osijek usmjeren je i na pripremanje i realiziranje projekata koji se financiraju iz europskih i nacionalnih fondova. U tom segmentu značajan je projekt prekogranične suradnje „Razvoj usluga socijalne zaštite u okviru regionalne gerontološke mreže“ kroz koji je napravljen Gerontološki centar, odnosno dnevni boravak za izvaninstitucionalne korisnike. Zatim, upravo pokrenuti projekt energetske obnova čiji je prijavitelj Osječko-baranjska županija. Ukupna vrijednost projekta je 12.086.741,55 kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije 7.252.044,93 kune odnosno (60 % ukupnog iznosa). Dom je partner s Osječko-baranjskom županijom u projektu „Zaželi“ u kojem se zapošljava 16 žena koje će provoditi program pomoć u kući za 64 krajnja korisnika na području općina Antunovac i Vladislavci. Naravno, s posebnom pozornosti priprema se izrada projektne dokumentacije za adaptaciju i rekonstrukciju krovišta, odnosno za formiranje i izgradnju Odjela za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti u zgradi Depandanse, u komu će se osigurati smještaj za oko 50 korisnika, a dnevni boravak za oko 20 osoba.

Top