Print this page

Obilježena 30. obljetnica osnutka 135. brigade Hrvatske vojske

16 listopada 2021

Svečanim postrojavanjem dijela preostalih pripadnika, 135. baranjska brigada Hrvatske vojske obilježila je danas, 16. listopada 2021. godine 30. obljetnicu osnutka.

Odore 135-te nosilo je preko 3.500 uglavnom Baranjaca, od kojih je 47 poginulo, a 158 ih je ranjeno.

Nakon polaganja vijenaca na katoličkom groblju i svete mise za sve poginule i preminule pripadnike brigade, sudionici svečanosti u mimohodu su pristigli na Trg slobode gdje su se okupili i postojili te poslušali pozdravne govore vojnih i civilnih dužnosnika. Svečanosti obilježavanja, uz ostale uvažene goste, nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i fondove Europske unije Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- Drago mi je danas bilo vidjeti prijatelje suborce jer sam i sam bio član 135. brigade. Bila nam je ovo prilika da se prisjetimo teških ratnih dana tijekom kojih smo časno i pošteno branili Hrvatsku stvarajući zajedno modernu zemlju. Želja nam je i dalje doprinositi njezinu razvoju i napretku, što i nastojim sada kao čelnik Belog Manastira – kazao je gradonačelnik Rob.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić pripadnicima brigade čestitao je 30. obljetnicu osnutka u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, župana Osječko-baransjke županije Ivana Anušića i u svoje osobno.

- 135. brigada Hrvatske vojske, na koju smo izuzetno ponosni, dala je ogroman doprinos ne samo obrani Hrvatske, već i obrani grada Osijeka zbog čega je on uspio ostati nepokoreni grad. Tisućljetni san hrvatskog naroda postao je stvarnost, stvorena je neovisna država, a velik doprinos tome dali su i branitelji baranjske brigade. 90-e godine prošloga stoljeća su nešto što nikada ne smijemo zaboraviti – istaknuo je zamjenik župana Josip Miletić.