U Osijeku obilježen Dan policije i Dan Svetog Mihaela

27 Rujna 2021

Polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja pred ulaza u zgradu Policijske uprave osječko-baranjske te prigodnim programom, u Osijeku je danas (27. rujna 2021. godine) obilježen Dan policije i Dan svetog Mihaela - borca protiv zla, simbola i uzora svakog hrvatskog policajca, sveca zaštitnika i uzdanice.

U počast poginulim hrvatskim policajcima - u obrani Hrvatske poginulo je 60 pripadnika ove Policijske uprave, 154 je ranjeno, a jedan se još uvijek vodi kao nestala osoba - vijence su položili i upalili svijeće načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece i zamjenik načelnika Darijo Premec, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predstavnici Grada Osijeka, Ministarstva obrane te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

- Svim djelatnicama i djelatnicima hrvatske policije čestitam njihov Dan, kao i Dan njihova zaštitnika sv. Mihaela - rekao je zamjenik župana Mato Lukić te naglasio kako je policijski posao izuzetno važan u svakom društvu, a izrazito je stresan i odgovoran.

- Hrvatska policija bila je prva organizirana i naoružana formacija koja je stala u obranu Republike Hrvatske, a iz Hrvatske policije nastali su ZNG i Hrvatska vojska. Danas Hrvatska policija obavlja svoju mirnodopsku zadaću jer nam je cilj služiti našim građanima i mislim da to radimo jako dobro. Sigurnost na području naše županije je jako dobra i kad pogledamo otkrivačku djelatnost riješili smo 87,4 posto svih kaznenih djela i više od 80 posto iz prijašnjeg razdoblja, što je jako dobar rezultat. Ono s čim kao načelnik nisam zadovoljan, iako idemo u dobrom smjeru, to su smrtno stradale osobe u prometnim nesrećama. U zadnje vrijeme često se spominju i ratni zločini na našim područjima. U Policijskoj upravi djeluje radna skupina Ravnateljstva policije koja istražuje ratne zločine na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske, međutim naš Odjel za ratne zločine intenzivno radi i na području Osječko-baranjske županije. U ovih devet mjeseci podnijeli smo 23 prijave protiv sedam počinitelja kaznenih djela od koji smo pet uhitili, dok su nam dvije osobe još nedostupne te nastavljamo i dalje intenzivno raditi po toj problematici - rekao je načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece.

Top