Ponedjeljak, 10 lipnja 2019

Kineski investitori potvrdili interes za Zračnu luku Osijek

Nakon prvog posjeta Osječko-baranjskoj županiji sredinom travnja, izaslanstvo kineskih investitora i kinesko-jugoistočno europske asocijacije CSEBA-e, danas (10. lipnja) ponovo je obišlo Zračnu luku Osijek s ciljem detaljnije procjene potencijala za investiranje i suradnju. Uoči obilaska Zračne luke, kinesko je izaslanstvo održalo sastanak u Osječko-baranjskoj županiji sa županom Ivanom Anušićem i suradnicima, prilikom kojeg su otvorene i nove teme na kojima je moguća suradnja.

- Danas je u našoj županiji puno veća delegacija koju predvodi CSEBA i to govori o ozbiljnosti njihovih namjera kad je u pitanju ulaganje u Zračnu luku Osijek. Zanima ih prostor u blizini zračne luke s ciljem otvaranja logističkih centara, kao i ulaganje u cargo i putničke terminale naše Zračne luke Osijek. Daljnji koraci u komunikaciji su prelazak na razgovore s Vladom RH, a iz kineske su delegacije danas potvrdili da će poslati pismo namjere - rekao je župan Anušić.

U Zračnoj luci Osijek prezentaciju o potencijalima i mogućnostima ulaganja predstavio je direktor Davor Forgić.

- Kineski investitori zainteresirani su za potencijale Zračne luke Osijek. Vrlo je atraktivno i susjedno zemljište koje vidimo kao pogodno za razvoj logističkih djelatnosti. Evaluacija projekata u suradnji s našim partnerima iz Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) pokazala je da postoje prilike za kineske investitore i vjerujemo da ćemo ih uskoro i konkretizirati - rekla je Jiang Yu, osnivačica kompanije Z-Run Wellton Industries.

- Mislimo da Zračnoj luci Osijek možemo udahnuti novi život, posebno u segmentu teretnog prometa i to je ono gdje kineski investitori vide interes. Vjerujemo da ćemo u daljnjim kontaktima s državom i županijom uspjeti pronaći najbolji model suradnje - rekao je Mario Rendulić, predsjednik Predsjedništva CSEBA-e.

S turističkim se potencijalima izaslanstvo NR Kine upoznalo u Baranji obilazeći podrume Belja u Kneževim Vinogradima nakon čega su se uputili na vidikovac Banovo Brdo. Banovo je brdo inače poznato kao najbolja pozicija vinograda na istoku Hrvatske s obzirom na padine koje su tijekom godine najviše dana okupane suncem.

- Što se tiče Luke Osijek i proizvodnje hrane i vina, tek treba vidjeti koji će investitori eventualno pokazati interes. S tim u vezi, prepoznati su i turistički potencijali Slavonije - dodaje Rendulić.

Podsjetimo, župan Anušić je krajem ožujka boravio u Kini gdje je održan niz sastanaka na temu investiranja u gospodarstvo Osječko-baranjske županije te je potpisao ugovor o suradnji s Turističkim asocijacijama provincije Zhejiang i grada Jiaxinga. U Jiaxingu je održana promocija Slavonije kao turističke destinacije za koju su kineski turisti pokazali izraziti interes.

Top