Utorak, 16 travnja 2019

Pannon EGTC o novim prekograničnim projektima

Prva ovogodišnja sjednica Skupštine Pannon EGTC-a održana je 15. travnja 2019. godine u Pečuhu, a sjednici je prisustvovao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno potpredsjednik ove grupacije. Pannon EGTC je grupacija koja okuplja jedinice lokalne i regionalne samouprave te druge institucije iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije s ciljem razvijanja zajedničkih projekata, a članica je i Osječko-baranjska županija.

Direktor Pannon EGTC-a Andras Gondoc osvrnuo se na dva tekuća strateška projekta, koji su od velikog značaja i za Osječko-baranjsku županiju. Projekt „Crossmarkets“ (B-solutions) potiče prekograničnu suradnju lokalnih tržnica kroz olakšavanje administrativnih i zakonodavnih barijera, a omogućit će OPG-ovima i poduzetnicima iz naše županije da prodaju svoje proizvode na mađarskim tržnicama.

Posebno je riječi bilo o projektu električnog autobusa koji će prometovati na relaciji Osijek-Pečuh, a kojeg će Osječko-baranjska županija i Županija Baranya preko Pannon EGTC-a zajednički prijaviti sljedeći mjesec.

Postojeći i budući projekti grupacije, kao i strategija financiranja predstavništva Pannon EGTC-a, bile su druge teme na skupštini.

- Osječko-baranjska županija jedina je od osam županija koja ima fizički ured i stalnog zaposlenika EGTC-a. To ide u prilog tomu koliki naglasak stavljamo na razvijanje prekograničnih projekata kao i jačanje uloge Županije u međunarodnim organizacijama - ističe župan Anušić.

Top