Četvrtak, 21 ožujka 2019

„Voda za sve 2019.“ - svi trebamo vodu!

U organizaciji Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, a povodom Svjetskog dana voda danas (21. ožujka 2019. godine) u Osijeku je počela 8. Međunarodna konferencija „Voda za sve 2019.“. Kako je uvodno rečeno, Hrvatska je zemlja s najvećim zalihama pitke vode u Europi, a vodoopskrba je na vrlo visokoj razini.

Središnja tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda i 8. međunarodne konferencije je „Voda za sve! Nikoga ne smijemo ostaviti po strani - svi trebamo vodu!“, a rad se odvija kroz usmena i posterska priopćenja te sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata koji djeluju u području zaštite i prerade voda.

- Naglasak ovogodišnjeg Svjetskog dana voda je na nedostupnosti vode, problemu koji je naročito uočen kad smo imali velike migracije ljudi, a znamo da bez vode čovjek ne može više od dva do tri dana. Osijek je danas centar obilježavanja Svjetskog dana voda, a sutra Plitvice gdje se ujedno obilježava 40 godina od proglašenja zaštićenim područjem pod UNESCO-om - kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije dr. sc. Mirna Habuda Stanić.

Sudionike Konferencije pozdravio je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. Rekao je da, kao što je i naziv konferencije „Voda za sve“, na tom pitanju intenzivno radi i Osječko-baranjska županija. - Prema potpisanim ugovorima dužni smo do 2025. godine završiti sve sustave i dovesti pitku vodu u svako domaćinstvo na području Županije. Za sada smo na 80 posto cijelog projekta, a investicije potiču Hrvatska vlada i Hrvatske vode. Rade se velike aglomeracije na području Našica, Đakova, Valpova i Belog Manastira, investicije u vrijednosti oko milijardu kuna, no nisu vezane samo za priključke vode nego i sustave odvodnje, rekonstrukciju starih vodovodnih mreža. Vjerujem da će županija u planskom razdoblju od pet godina uspjeti realizirati sve projekte i osigurati svakom domaćinstvu pitku vodu - rekao je Ivanović.

Top