Subota, 16 veljače 2019

Održani jubilarni 25. Đakovački bušari

U organizaciji Grada  Đakova i gradske Turističke zajednice u Đakovu je danas, 16. veljače 2019. godine, održana tradicionalna manifestacija Đakovački bušari. Na jubilarnom 25-om oživljavanju pokladnih običaja u Đakovu, ujedno najvećoj pokladnoj manifestacija na istoku Hrvatske, bilo je oko 2.000 sudionika okupljenih u 40 skupina iz Đakova i okolice, udruge iz Opatije, Primoštena, zvončari s Kastavštine, Karlovca, Zagreba, Sinja, Nove Gradiške, Baranje, konjanici i fijakeri Državne ergele lipicanaca, a posebnu pozornost dobilo je 580 mališana iz đakovačkih dječjih vrtića. Dolazak Mohačkih buša i društva iz Tomislavgrada dalo je događaju i međunarodni predznak.  

Manifestacija se sastojala od Pokladnog gastro festa ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'', ocjenjivanja i degustacija kobasica te centralnog događaja, pokladne povorke koja se održala u poslijepodnevnim satima. Povorka se kretala od  kroz gradski Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se zaustavila da bi gradonačelnik Đakova Marin Mandarić „predao“ bušarima vlast u gradu te gdje je bilo kratko predstavljanje grupa.

Na poziv organizatora početak manifestacije pratio je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

U okviru 25. Đakovačkih bušara 17. veljače održava se Pokladno jahanje u Širokom Polju.

Top
Ova internetska stranica upotrebljava kolačiće. Prihvaćanje kolačića omogućuje optimalno pregledavanje sadržaja.   U redu